Un studiu Oxford Economics arata ca industria muzicala are doua milioane de locuri de munca in UE, Contributia anuala este 97 de miliarde de dolari la economia europeana.
Un studiu realizat de Oxford Economics intitulat „Impactul economic al muzicii in Europa” sustine ca doar sectorul muzical contribuie cu doua milioane de locuri de munca si cu bugete de 81,9 miliarde de euro la PIB-urile celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene si ale Regatului Unit.
De asemenea, studiul explica si ca sectorul muzical a exportat bunuri si servicii in valoare de 9,7 miliarde EUR catre tari din afara UE si Regatul Unit, dintre care companiile de discuri, editorii de muzica si serviciile de streaming audio au generat aproape jumatate din aceasta suma. Studiul subliniaza si faptul ca sunt 7.400 de case de discuri sunt inregistrate in Europa, care genereaza 45.000 de locuri de munca, 150 dintre ele fiind localizate in Romania.
Sectorul muzical a jucat si un rol important in generarea de venituri din impozite, sprijinind cu 31 miliarde euro incasari fiscale in 2018, ceea ce inseamna ca au echivalat cu 19,4% din intregul buget al UE in acelasi an. Studiul complet poate fi consultat aici.
„Muzica este o parte esentiala a Europei, a identitatii si culturii sale. In atat de multe moduri, valoarea muzicii este incalculabila, ne incanta si ne vindeca. Chiar si dincolo de asta, asa cum demonstreaza primul raport de acest gen al Oxford Economics, muzica aduce o contributie economica vitala Uniunii Europeane si Marii Britanii prin sprijinirea locurilor de muncă, cresterea produsului intern brut, dar si prin taxe si exporturi”, a spus Frances Moore, director executiv al Federatiei Internationale a Industriei Fonografice (IFPI).
Desi vanzarile din albume au scazut constant inca de la inceputul anilor 2000, fiind din ce in ce mai multe modalitati prin care ne putem bucura de muzica prin intermediul platformelor de muzica, casele de discuri au intregistrat in continuare sume importante. Industria evenimentelor cu muzica live a crescut semnificativ: de exemplu, in Germania, piata de muzica live valora in 2019 aproximativ 1.9 miliarde de euro, in timp ce in UK, valoarea ajunge la aproximativ 1.5 miliarde euro. De asemenea, piata festivalurilor de muzica a crescut semnificativ, iar pretul de intrare la eveniment creste anual, crescand de la un pret mediu de 146 euro in 2014 la 178 euro in 2018.
Insa la fel ca toate celelalte domenii culturale, momentan nu exista nicio strategie comuna a Uniunii Europene sa ajute aceasta industrie, fiecare tara implementand reguli proprii. In Marea Britanie s-au organizat mai multe concerte de sprijin a lucratorilor din acest domeniu, iar si o serie de initiative semnate de artisti importanti pentru a sustine suplimentarea fondurilor pentru acest sector.
Guvernul roman a aprobat, in sedinta de miercuri seara, memorandumul privind schema de stat pentru sustinerea sectorului cultural prin acordarea de granturi, cu un plafon de 100 de milioane de euro.
Ajutoarele vor fi acordate la cerere si vor fi un procent din biletele vandute in 2019 (intre 2 si 8%), in functie de cate evenimente a organizat compania care solicita ajutorul, dar nu mai mult de 800.000 de euro.