Skip to content

Cum sa imbunatatesti inteligenta prin dieta. Un om de stiinta de la Harvard si MIT isi dezvaluie secretele.

Jeff Karp, un inginer biomedical de la Harvard si MIT, este convins ca dieta influenteaza enorm functiile cognitive, stabilitatea emotionala si sanatatea generala a creierului. 

Studiile sale s-au concretizat in volumul “LIT: Life Ignition Tools”, lansat anul trecut, in care subliniaza impactul alimentatiei asupra proceselor cognitive si vulnerabilitatii la boli neurologice. Pentru a-si mentine creierul la potential maxim, Karp a dezvoltat un regim alimentar optimizat pentru sanatatea creierului.

Intr-un interviu acordat revistei americane GQ, Karp isi dezvaluie secretele pentru imbunatati inteligenta prin dieta.

In fiecare dimineata, Karp isi incepe ziua cu un „bol puternic de nutrienti care stimuleaza creierul”, asteptand aproximativ doua ore si jumatate dupa trezire pentru a se bucura de prima masa. Bolul contine fulgi de ovaz uscati, nuci simple, nuci de macadamia si nuci Baru, pudra de turmeric si piper negru, fulgi de alge marine, seminte de canepa, afine, lapte de ovaz fortificat si cereale speciale pentru dieta keto. Desi pare un amestec obisnuit, Karp sustine ca fiecare aliment in parte are beneficii extraordinare iar impreuna isi potenteaza efectele.

Fulgii de ovaz uscati ofera carbohidrati complecsi pentru o eliberare treptata de energie, mentinand concentrarea si performanta cognitiva.

Nucile simple si nucile de macadamia sunt bogate in acizi grasi Omega-3 si grasimi mononesaturate benefice pentru structura celulelor cerebrale, in timp ce nucile Baru sunt sursa de proteine, antioxidanti si minerale precum magneziu si zinc, esentiale pentru reglarea neurotransmitatorilor.

Pudra de turmeric sau curcumina are are proprietati antiinflamatorii si antioxidante, iar piperul negru amplifica absorbtia acesteia. 

Fulgii de alge marine contin iod, un element crucial pentru dezvoltarea si functionarea creierului iar semintele de canepa au acizi grasi Omega-3 si acid gamma-linolenic, reducand inflamatia cerebrala.

Afinele sunt bogate in antioxidanti, flavonoizii lor intarzie imbatranirea cerebrala si imbunatatesc memoria, laptele de ovaz fortificat include vitaminele B, D si calciul necesare pentru sanatatea mentala iar cerealele keto contin fibre si proteine, stabilizeaza glicemia si imbunatatesc functiile cognitive.

Pentru cei care nu suporta ovazul, Karp recomanda oua prajite sau posate, servite pe paine integrala. 

Ouale sunt o sursa bogata de colina, esentiala pentru productia de acetilcolina, un neurotransmitator esential pentru memorie si dispozitie, iar painea integrala asigura fibre pentru energie constanta.

Karp urmeaza o dieta saraca in FODMAP pentru a evita disconfortul digestiv, fiind diagnosticat cu boala celiaca. Aceasta dieta exclude carbohidratii fermentabili din alimente precum ceapa, usturoiul si graul, ajutand la reducerea balonarii si durerilor abdominale.

Hidratarea este cruciala pentru concentrare, cognitie si reglarea starii de spirit. Karp consuma cel putin opt pahare de apa pe zi, preferand apa cu electroliti sau apa calda. De asemenea, consuma cacao, care imbunatateste circulatia cerebrala si protejeaza impotriva stresului oxidativ. Mananca zilnic o portocala pentru aportul de apa si vitamine.

Omega-3 sunt esentiali pentru sanatatea cerebrala, contribuind la mentinerea memoriei, reducerea inflamatiei si prevenirea declinului cognitiv. Este important si echilibrul cu Omega-6, care, in exces, poate favoriza inflamatia. Omega-9, regasit in uleiul de masline si avocado, sustine sanatatea cardiovasculara si functiile cognitive.

Alimentele bogate in antioxidanti (afine, legume cu frunze verzi) protejeaza impotriva stresului oxidativ si imbunatatesc eficienta cerebrala. Cerealele integrale si alimentele bogate in vitamina E (nuci, seminte) sustin sanatatea vasculara, esentiala pentru un creier sanatos.

Pestele gras, afinele si legumele cu frunze verzi sunt esentiale pentru imbunatatirea memoriei si concentrarii. De asemenea, cafeina si L-teanina, gasite in cafea si ceaiul verde, imbunatatesc atentia si reduc anxietatea.

Karp bea cafea doar o data sau de doua ori pe saptamana. 

Ceaiul verde este o alternativa buna, oferind atat cofeina, cat si L-teanina pentru un plus de concentrare fara efectele secundare ale cafelei.

Totodata, Karp sustine ca zaharul si alimentele procesate afecteaza memoria si functiile cognitive. Consumul de alcool si carne rosie trebuie limitat, iar grasimile saturate si trans trebuie reduse pentru a preveni deteriorarea sanatatii cerebrale.

Mesele regulate stabilizeaza glicemia si asigura un aport constant de energie pentru creier. Desi fiecare persoana trebuie sa gaseasca un ritm potrivit, exista un consens ca alimentatia regulata ajuta la mentinerea concentrarii.

Postul intermitent poate reduce stresul oxidativ si imbunatati functia cerebrala, dar intervalele optime variaza in functie de individ. Un post de 14 ore (de exemplu, cina la 18:00 si micul dejun la 8:00) poate fi benefic, dar este recomandata consultarea unui specialist inainte de adoptarea acestui stil alimentar.

Karp experimenteaza cu adaptogeni precum ciupercile lion’s mane, chaga, reishi si maca, cunoscute pentru sustinerea rezistentei la stres si imbunatatirea claritatii mentale si energiei.

Aceste strategii nu sunt doar recomandari teoretice, ci practica zilnica a unui cercetator de top, demonstrand ca o dieta echilibrata poate influenta pozitiv performanta cerebrala si starea generala de sanatate. Mai multe sfaturi similare veti descoperi in cartea “LIT: Life Ignition Tools”, poate fi achizionata aici.

Citește în continuare