Interviu Andreea Filip, brand director al Festivalului Ideo Ideis: „Are un impact real in comunitatea din Alexandria – adolescenti deveniti adulti asumati care se intorc in comunitate plini de energie si construiesc.”
Festivalul Ideo Ideis de la Alexandria ajunge anul acesta la editia cu numarul #17 – o editie concentrata si dedicata atat celor peste 150 de liceeni selectati pentru participarea la editia 2022, cat si comunitatii locale.
Intre 15 si 21 august, atmosfera Ideo Ideis va (re)veni pe strazile orasului, printr-o serie de ateliere dedicate adolescentilor din Alexandria, expozitii si picturi pe ziduri, intalniri cu artisti si profesionisti ce regandesc implicarea comunitara, proiectii de film, dar si activitati si spectacole de teatru pentru copii, organizate in aer liber, in Parcul Vedea.
Nu doar adolescentii au parte de program in festival, ci si profesorii din Alexandria si Rosiorii de Vede, care sunt invitati sa-si exerseze creativitatea in cadrul atelierelor de teatru organizate la ei in oras, in cadrul carora vor lucra sub indrumarea actorilor Mihai Prejban di Sanziana Tarta (Alexandria), Ana Covalciuc si Nicoleta Hancu (Roşiorii de Vede).
Din programul acestei editii face parte si Seara povestitorilor, unde publicul este invitat sa-i cunoasca pe Irina Radulescu, Carol Ionescu si Cabiria Morgenstern – trei actori tineri, ai caror parinti au facut istorie in lumea teatrului si filmului româaesc. Din discutia moderata de Irina-Margareta Nistor, publicul va afla cum e sa cresti intr-o familie de artisti, care sunt avantajele de care te bucuri atunci cand toate lumea iti cunoaste parintii, dar si care sunt provocarile cu care vine la pachet o astfel de mostenire.
Urban.ro a stat de vorba cu Andreea Filip, brand director Ideo Ideis, despre festivalul dedicat tinerilor si surprizele din acest an.
Cum arata Ideo Ideis dupa 2 ani de pandemie? Dar in spectrul larg, de 17 ani de activitate la Alexandria?
Mai matur si mai intens. Spun si de ce. La inceputul lui 2020 eram proaspat iesiti dintr-un exercitiu de clarificare a „de ce”-ului nostru organizational si de regandire a calatoriei unui adolescent in universul Ideo Ideis. Timp de 15 ani, centrul acestor intalniri a fost o saptamana din august petrecuta in mijlocul comunitatii din Alexandria. O saptamana care a functionat ca un generator de momente care au dat curaj pentru mai mult de 3.000 de adolescenti care au devenit mai sinceri cu ei insisi, mai deschisi catre ceilalti.
Credem mult intr-un viitor al curajului si al adolescentilor care incep sa-l construiasca. Asa ca ne-am propus mai mult la inceput de 2020 – sa aducem o platforma de oameni, idei si resurse creative care sa le insufleteasca explorarile personale si sa-i provoace sa-si intoarca creativitatea si catre comunitatile lor.
Ideo Ideis a devenit astfel un manifest artistic si social care are in centru o experienta rotunda de dezvoltare personala in mai multe acte. Calatoria unui adolescent in universul Ideo Ideis e sustinuta de sase piloni care-i asigura drumul de la primul contact cu teatrul si artele alaturate, pana la realizarea propriului potential creativ.
Cum s-au dezvoltat relatiile cu adolescenti iubitori de teatru? Ce s-a schimbat in acesti ani?
Ideo Ideis a inceput ca un spatiu al intalnirilor dintre teatrul tanar si publicul din Alexandria. A devenit insa repede spatiul in care adolescentii pasionati de teatru si arte alaturate i-au intalnit pe profesionistii de referinta din domeniu. Apoi, a fost acel spatiu in care intrebarile au fost ascultate, in care nevoia de raspunsuri a intalnit mentoratul. Totodata, s-au legat prietenii, s-au construit proiecte, s-au hotarat deveniri. Niciunuia dintre celor peste 3.500 de adolescenti care ne-au trecut pragul in ultimii 17 ani nu le-am propus retete, ci puncte de plecare pentru propriile intrebari si idei de unde sa plece in cautarea raspunsurilor.
Mai mult, au fost doi ani (2020 si 2021) in care ne-am dus in orasele trupelor de teatru si au fost ocazii noi de reconectare la nevoile adolescentilor, de a reimagina implicarea in comunitati si de a ne reafirma sustinerea dezvoltarii curajoase, totul in contextul de redefinire colectiva prin experientele pandemiei si razboiului din Ucraina.
Dar orasul Alexandria?
Cand esti in mijlocul comunitatii din Alexandria in timpul Festivalului, simti cum creste atunci cand strazile ii sunt locuite de energia tinerilor, si salile pline cu povesti care inspira. Rezilienta echipei are un impact real in comunitate – adolescenti deveniti adulti asumati care se intorc in comunitate plini de energie si construiesc. Ideo Ideis Laboratorul, deschis recent in Alexandria, este un semn de normalitate si sustenabilitate a demersului nostru.
Dar cel mai frumos o spun oameni din comunitate – recent am vorbit cu cativa dintre ei. De exemplu, Cristiana Purcarea, profesoara de desen, considera ca „Prin Ideo Ideis am redescoperit ca s-a schimbat mentalitatea orasului. De cand este festivalul, tinerii, dar si mai putin tinerii orasului, isi pregatesc concediul sau vacanta in functie de festival. Mi se pare un lucru extraordinar. Inseamna ceva pentru orasul nostru si pentru oameni.
De asemenea, am redescoperit fata orasului. De cand cu festivalul, in fiecare an s-a schimbat cate ceva. Tinerii au pictat blocurile si anumite locuri pe care le-au considerat mai putin frumoase si le-au dat o noua viata. Elevii mei au participat cu drag si vor participa si anul acesta. Eu i-am incurajat”.
Adriana Purdel, sustinator al adolescentilor Ideo Ideis, subliniaza ca „Orasul traieste cand Ideo Ideis este aici. Festivalul e ca o sarbatoare pentru ca tineretea si bucuria pe care o simti atunci face sa fie o alta energie in oras. E ca o primavara inflorita. Da viata orasului si il insufleteste, pentru ca spiritul civic e destul de putin perceptibil pentru noi, cei care suntem aici. De cand cu festivalul, curiozitatea pentru teatru este mai mare si oamenii se implica, sunt dornici, dar nu stiu cum s-o faca. Cred ca oamenii au nevoie de o trezire”.
Ce i-ai spune unui tanar pasionat de teatru care vine pentru prima data anul acesta la Ideo Ideis? Dar celor care sunt deja la mai multe participari?
Acelasi lucru: ca adolescenta sa fie momentul in care iei o decizie despre ce vrei de la viitorul tau, ai nevoie sa stii cine esti in prezent. Ai nevoie sa chestionezi prezentul atunci cand nu te reprezinta. Sa ridici mana la propriile intrebari despre lumea din jurul tau. Despre cine esti tu in mijlocul ei. Despre cine vrei sa devii.
Noi, Ideo Ideis, suntem aici pentru cand nu vrei sa ramai doar tu cu gandurile tale si pentru cand te impotmolesti in parerile celorlalti. Iti oferim un spatiu safe care sa te apropie de vocea ta. Si putem fi o portavoce cand vrei sa o intorci catre lumea din jurul tau.
Ce aduce nou programul anul acesta pentru tineri? Dar pentru publicul larg care poate „gusta” din atmosfera festivalului?
Anul acesta avem sansa de a ne revedea impreuna in mijlocul comunitatii din Alexandria, cu toate lectiile personale si colective ale ultimilor doi ani. Sarbatorim posibilitatea revederii si redescoperirii noastre prin a-i dedica cu totul editia #17, care devine un experiment despre cum revenirea impreuna poate fi o sansa de a redefini valorile care ne unesc si ne redau forma unei comunitati. Ne raportam la tempoul acestor schimbari ca o propunere de a reevalua, cu intentie, ideile pe care le avem despre cine suntem, despre cum ne implicam in lumea din jur, despre relatiile pe care le construim cu ceilalti.
Dar mai ales folosim entuziasmul revederii pentru a ne alimenta dorinta de a creste curajos impreuna si invitam la o intelegere noua prin intalnirile pe care le oferim adolescentilor cu traineri si mentori, dar si comunitatii mai largi cu expresii de arta actuale si profesionisti care regandesc implicarea comunitara.
Ce reprezinta laboratorul din Alexandria?
Ideo Ideis Laboratorul de explorare personala prin teatru si arte alaturate e un spatiu care-si deschide usile larg pentru comunitatea din Alexandria. Sub acoperisul Laboratorului gasesti pe tot parcursul anului o experienta continua de invatare construita si validata in cei 17 ani de Ideo Ideis. Este locul in care te intalnesti cu tine. Cu pasiunile si curiozitatile tale. Locul in care poti sa descoperi sau sa-ti duci la urmatorul nivel pasiunea pentru teatru, dans, fotografie, film, scriere creativa sau muzica. In care vom aduce an de an zeci de ateliere, spectacole de teatru pentru adolescenti & copii, proiectii de filme, dezbateri, conferinte, masterclass-uri, concerte.
Spune-ne despre Povestile din newsletter-ul dedicat. Cum ajungeti la ele? Care este demersul?
pov:esti este newsletterul nostru lansat in noiembrie 2021. Este felul nostru de a dialoga cu adolescentii, de a ii intelege mai bine si de a fi portavocea lor catre lume. pov:esti isi propune sa aduca lumea mai aproape de interiorul lor, si interiorul lor mai aproape de lume. Este despre POV-ul lor pe teme propuse de ei si de noi. De la sisteme cu care adolescentii interactioneaza in fiecare zi – scoala, oras – la structuri interioare pe care incerca sa le inteleaga – frica, curiozitate, creativitate, vrem sa aflam cum vad adolescentii lumea. Si vrem ca adolescentii sa aiba un spatiu in care sa isi puna intrebari ca alti adolescenti (si speram noi adultii din viata lor) sa vada lumea prin lentile noi.
O data la doua saptamani ne provoacam comunitatea sa se gandeasca la o tema si sa-i chestionezi prezenta. Printr-un chestionar le cerem parerea, ca sa invatam unii de la altii si sa ne simtim mai putin singuri. Pentru facilitarea procesului, cerem ajutorul mentorilor, trainerilor si prietenilor Ideo, cu povesti, ritmuri, recomandari si ganduri care sa inspire.
Anul acesta, ati lucrat cu 15 profesionisti in programul Tabara de Arte Performative si revelatii. Ce inseamna pentru tineri intalnirea cu mentorii, care de cele mai multe ori sunt nume mari – Tudor Chirila, Alexandru Papadopol, Radu Iacoban, printre altii?
Ideo Ideis Tabara de arte performative si revelatii este un loc care antreneaza increderea si ajuta adolescentii pasionati de teatru si film sa isi ordoneze intrebarile despre viitor intr-un raspuns, prin lucru si mentorat cu artisti de referinta din domeniu. Fiecare grupa lucreaza cu un regizor care antreneaza creativitatea in ritmul din mediul profesionist iar mentorul este acolo ca sa ghideze alegerile si sa creeze atmosfera dintr-o sala de spectacol insufletita de pregatirile unei premiere.
Sunt intalniri hotaratoare care faciliteaza intelegerea a cine sunt adolescentii ca tineri artisti si despre viitorul mai asumat catre care ii poarta creativitatea lor. Pleaca din tabara cu o productie proprie in rucsac, dar mai ales, cu mai multa incredere in cine sunt si cine pot deveni.
Care a fost cea mai dificila decizie pe care a trebuit sa o luati pentru editia de anul acesta?
Pentru a raspunde l-am intrebat pe Liviu Romanescu, directorul festivalului. Il citez pentru ca o spune cel mai bine. “Nu pot spune ca au fost momente mari de cotitura. Cea mai mare provocare a editiei a fost pe parte artistica, as zice, a spectacolelor pe care noul sediu al Centrul Multifunctional pentru Tineret le poate acomoda, precum si amenajarea spatiului outdoor si echilibrarea resurselor necesare pentru asigurarea evenimentelor care se desfasoara in spatiul Parcului Padurea Vedea. Au existat dezbateri, negocieri, masuratori, re-negocieri, apoi confirmari sau taieri pe lista. In rest, liniste si pace.”
Ce v-ati dorit sa se intample si nu ati reusit anul acesta?
Ne-au reusit foarte multe daca raspund din paradigma in care suntem blanzi cu noi. Am crescut frumos experiente si programe noi – tabara, laboratorul, capsulele si am intarit Festivalul, am invatat mult de la adolescentii pe care i-am intalnit, de la formatorii si comunitatile lor.
Ca echipa ne dorim insa sa facem lucrurile mai rotund dar si mai tihnit, fara intrebarea continua „avem cu ce?“ si fara sa alegem continuu dintre idei frumoase si rezolvari necesare.
Cel mai tare ne-a motivat sa lucram cu mai multi adolescenti care sunt la primul contact cu teatrul si artele performative, acasa la ei, in comunitatile in care cresc, acolo unde incep intotdeauna explorarile personale. Pentru asta am concentrat experienta Ideo Ideis in Capsule intense si o ducem in orasele din Romania in care drumurile culturale nu sunt cele mai line. Am fost anul acesta in Rosiori, la Barlad si urmeaza sa ajungem in toamna la Braila si Galati. E de ajuns? Noi spunem ca nu, dar lucram la finantarea care sa ne ajute sa crestem.
Aveam in plan sa deschidem un Laborator si in Bucuresti care sa ne aduca si in Bucuresti, mai aproape de un mediu dinamic care insa are nevoie de ce facem noi. Am lucrat la un podcast care sa ne faca prezenti, la constituirea unui board de adolescenti care sa ne tina aproape de ei. La construirea de programe cu alte ONGuri si demersuri in educatie. Toate acestea sunt pentru moment e in sertarul echipei, asteapta resurse.
Sa putem realiza toate aceste planuri avem nevoie de un partener care sa creada ca si noi ca adolescent cu adolescent, putem crea nuclee de revitalizare culturala in comunitatile din Romania. Ca putem crestem o generatie conectata la sine si la ceilalti, care are curajul sa isi asume transformarea societatii.
Programul complet al editiei din acest an este disponibil pe www.ideoideis.ro. Bilete la spectacolele profesioniste invitate la Ideo Ideis #17 se pot cumpara de pe platforma Eventbook sau de la casa de bilete a Centrului Multifunctional pentru Tineri.