Interviu. Eduard Balas, proiect Strazi cu Renume: „In Bucuresti, din totalul de peste 5000 de strazi care poarta numele unui om, doar 1% au nume de femei, in timp ce despre 17% din numarul total de strazi nu exista informatii publice”.
Inceput pe strazile din cartierul Cotroceni, Strazi cu Renume este un proiect al Asociatiei Antistatic unde o serie de artisti – in prezent 28 – au ilustrat personalitatile care poarta numele unor strazi. Din Cotroceni, acestia s-au extins in tot orasul, proiectul cuprinzand inclusiv cartierele care nu fac parte din inelul central al capitalei, tocmai pentru a avea acces cat mai multe persoane la informatie.
Initiativa isi propune sa creeze o conexiune mai stransa intre oameni si oras, promovand in acelasi timp ilustratori contemporani. „ Solutia propusa de proiectul nostru a fost una cat se poate de simpla – realizarea unor placute informative si amplasarea lor pe strazile corespunzatoare. Pentru ca impactul sa fie cat mai mare am decis sa acompaniem informatia cu o ilustratie a personalitatii respective. Ne-am gandit ca aceasta ar fi o ocazie excelenta pentru a promova cat mai multi artisti. Am vazut in acest demers o oportunitate pentru a familiariza publicul cu cat mai multe stiluri si estetici contemporane”, mentioneaza organizatorii.
Pe de o parte, Asociata Antistatic a lucrat cu ilustratori consacrati (Pisica Patrata, Alina Marinescu, Oana Ispir), dar si cu studenti si artisti emergenti, adunand o varietate mare de stiluri si abordari vizuale. „Am dorit inca de la inceput ca acest proiect sa nu fie doar unul informativ/educativ, ci si unul cultural. Am considerat ca aceasta este o oportunitate excelenta de a promova artisti romani si de a familiariza bucurestenii nu doar cu personalitati marcante ale istoriei, ci si cu ilustratori si estetici contemporane”, pune Eduard Balas, artist si responsabil de comunicare pentru proiectul Strazi cu renume. Puteti sa ii descoperiti pe toti pe site-ul www.strazicurenume.ro .
Tinerii asociatiei se documenteaza din literatura, avand doua publicatii principale ca sursa de inspiratie, volumele ”Strazi din Bucuresti si numele lor”, scrise de Aurel Ionescu si aparute la editura Vremea si volumul ”Orasul (non) sexist” coordonat de Laura Grunberg si Diana Elena Neaga.
„In mare parte, documentarea porneste de la volumele ”Strazi din Bucuresti si numele lor”, scrise de Aurel Ionescu si aparute la editura Vremea. Seria este extraordinar de informativa, cu date clare si bine documentate despre originea numelor si istoria strazilor. Acolo unde informatia nu este suficienta ne bazam pe resurse online sau pe carti, urmarind constant ca orice informatie sa fie bine fundamentata”, adauga Eduard.
„Strazi cu renume s-a nascut dintr-un alt proiect al nostru, numit Portrete de cartier. Pe scurt, ne aflam in Cotroceni, unde o echipa de artisti incerca sa creeze lucrari de arta bazate pe impresia subiectiva a cartierului. Plimbandu-ne pe strazile Cotroceniului si vazand zi dupa zi acelasi dr. Lister, dr. Clunet, dr Reiner, am ajuns sa ne intrebam – cine a fost dr Lister/Reiner/Clunet? Ce realizari au avut toti acesti mari doctori despre care majoritatea oamenilor nu stiu nimic? Ca urmare am facut un prototip al proiectului – am identificat cateva strazi, am realizat ilustratii ale personalitatilor si am creat niste placute informative ce contineau imaginea, o scurta informatie despre medicul respectiv si un cod QR care ducea la o pagina web unde cei curiosi puteau afla mai multe despre viata lui. Initiativa a fost bine primita, lucru care ne-a motivat sa incercam sa implementam acest demers si in restul orasului”, subliniaza Eduard.
In prezent, initiativa de a prezenta numele strazilor are doua proiecte: primul, Strazi cu renume, este co-finantat de AFCN, in cadrul caruia au realizat panouri informative pentru 100 de strazi, iar al doilea, Mergand pe strazi cu renume, este co-finantat ARCUB, unde au realizat placute pentru alte 50 de strazi, plus o serie de tururi ghidate.
„Criteriile de alegere a strazilor au fost o combinatie de motivatii pragmatice si ideologice. Inainte de inceperea proiectului, am facut o mica cercetare si am descoperit acest studiu numit Cand strazile nu au nume…de femei, de Ilona Voicu, parte din volumul ”Orasul (non) sexist” coordonat de Laura Grunberg si Diana Elena Neaga. Concluziile sunt destul de triste – in Bucuresti, din totalul de peste 5000 de strazi care poarta numele unui om, doar 1% au nume de femei, in timp ce despre 17% din numarul total de strazi nu exista informatii publice.
Practic, despre mai bine de 850 de persoane care dau numele unei strazi nu se stie nimic, in timp ce strazile ce poarta numele unor femei sunt undeva la 45. Ca urmare, in Strazi cu renume am inclus aproape toate strazile cu nume de femei, 41 din totalul de 100 de strazi incluse in proiect, restul personalitatilor feminine fiind incluse in cadrul Mergand pe strazi cu renume,” mentioneaza Eduard.
Celelalte strazi au fost alese astfel incât sa poata creea mici nuclee, pentru ca oamenii care tranziteaza zona respectiva sa descopere mai multe panouri. „Poate mai important, ne-am dorit sa aducem in vizorul bucurestenilor personalitati importante care, din pacate, au fost marginalizate sau despre care majoritatea oamenilor nu cunosc prea multe”, spune Eduard.
Daca trecatorul vrea sa citeasca informatiile si electronic, prin scanarea codului QR, fiecare nume este prezentat si documentat atat printr-o harta interactiva, cat si cu descrierea personalitatii, dar si sursele de unde Asociatia Antistatic a luat informatia.
Pentru Mergand pe strazi cu renume, scopul a fost de a duce rezultatele proiectului la oamenii ce locuiesc in zone periferice, sau, in orice caz, in afara centrului cultural al capitalei. „Ca urmare am ales strazi din Baneasa, Crângasi, Ferentari, Berceni etc”, adauga Eduard.
Cat priveste planurile de viitor, Asociatia Antistatic isi doreste sa continue documentarea strazilor si sa extinda proiectul atat in Bucuresti, cat si in tara, momentan fiind montante 300 de placi informative, cate doua pe fiecare strada.