#Interviu Instalatia emotionanta „Mi-e dor de tine” are o noua versiune „I miss you” care va fi expusa la Leeds. Andi Daiszler, director Lights On Romania: „Raman niste valori foarte sincere in mentalul colectiv pe care fara lumina le putem exprima mai greu”
In cateva zile, la Cluj incepe cea de-a treia editie a festivalului de light-art Lights On. Evenimentul organizat de Asociatia Daiszler se va desfasura in perioada 27 noiembrie – 6 decembrie si presupune o expozitie de instalatii sculpturale de lumina in spatiul public, libere pentru vizitare si accesibile gratuit tuturor, in conditii de siguranta si de distantare impuse de lege.
Lights on este festivalul care a generat una dintre cele mai emotionante instalatii artistice din ultimii ani „Mi-e dor de tine”, instalatie care a ajuns pana la Londra, a avut o alta replica la Cluj „Si mie” si o reactie de la Bucuresti. „Te astept”. Anul acesta aceasta instalatie are o noua continuare, „I miss you” care va fi amplasata in Leeds, parte dintr-un proiect european.
Povestea de mai jos este despre cum poti in orice moment sa schimbi in bine comunitatea din jurul tau, daca esti atent la nevoile ei si iti doresti sa cresti impreuna cu ea. Si mai este o poveste despre cum lucrurile facute cu intentie buna se transforma intr-un bulgare urias de emotie care atinge mii de oameni, departe de gandul tau initial.
Proiectul Lights ON a fost initiat de Andi Daiszler, absolvent de jurnalim, care a fost pasionat de mic de formele de exprimare prin lumina.
„Mi-a placut sa ma joc cu lumina, dar nu am studii in domeniu si am ramas mereu la nivelul de amator in domeniul acesta. In 2015 am propus primariei din Cluj Napoca un experiment: un concurs public prin care sa se ocupe de iluminatul festiv de pe strazile noastre un juriu special in cadrul unui concurs la care sa aplice designeri, arhitecti. Veneam dupa o experienta nefasta in 2014 cand orasul fusese decorat albastru tipator de iti ingheta sangele cand te uitai la decoratiunile de iarna.
Primaria a fost de acord, s-a intamplat ca a iesit foarte bine in 2015 prima editie a concursului Lights On si am decorat atunci foarte frumos piata Mihai Viteazu din Cluj. Peste 3 ani, in continuarea concursului, cu foarte multe propuneri primite din partea arhitectilor din oras, ne-am dat seama ca instalatiile pe care oamenii le propuneau sunt inca foarte departe de ceea ce vedeam noi afara in cadrul unor festivaluri mari de lumina.
In 2018 ne-am asumat mai mult si am propus primariei sa organizam un festival de lumina, noi i-am zis un circuit de lumina. Practic, sa incercam sa aducem niste instalatii mari de afara si sa lucram cu artistii nostri locali, cu cei care de regula se inscriau la concurs, pentru a impinge putin know how-ul din vest catre oamenii de aici”, povesteste Andi Daiszler.
„Oamenii ne-au considerat parteneri de incredere pentru ca ne-au marturisit lucruri intime. Durerea asta nu e o chestie pe care o pui pe orice gard. Ideea noastra a fost ca “Mi-e dor de tine” sa mearga mai departe in alte comunitati, un pelerinaj prin mai multe comunitati cu multi romani.
Ceea ce si-a propus Lights On a fost de fapt revalorizarea unor spatii din oras, prin instalarea unor sculpturi luminate care sa devina punct de atractie si sa influenteze viata comunitatii
“Prin Lights ON luam foarte multe locuri banale din oras pe care le transformam atunci cand punem instalatii pentru ca o piata in care nu aveai niciun motiv sa te opresti devine un spatiu expozitional primitor…”
Mi-e dor de tine a fost mai intai la Cluj, parte din Lights ON in 2018.
“Noi am construit pentru editia respectiva un “Mi-e dor de tine” pe care l-am instalat pe podul Elisabeta din oras. Mi-am dorit foarte mult ca pentru a promova evenimentul sa avem un element care e perceput foarte simplu de public si care are cumva puterea sa se viralizeze destul de facil.
Si lucrurile au functionat excat asa cum mi-am imaginat pentru ca, inainte sa aprindem instalatia, cineva postase o poza e Instagram care devenise foarte virala si presa o preluase cu intrebarea “un baiat isi declarata dragostea pe podul Elisabeta din oras?”. Toata lumea a inceput sa comenteze cu diverse scenarii pentru ca in momentul in care noi am aprins instalatia seara sa ne asumam si sa spunem ca e parte din cadrul festivalului de lumina.
Apoi am inceput sa observam cum oamenii fotografiau instalatia si o postau in social media, tag-uind oameni care erau departe de ei, fie in alte orase, fie in afara tarii.
Si-atunci la finalul primei editii cand ne-am pus pe foaie bilantul, ne-am dat seama ca foarte multi oameni percepusera acesta instalatie “Mi-e dor de tine” ca un fel de alinare a distantei mari care ii despartea de ceilalti. Asa ne-am gandit ca anul urmator sa ducem instalatia unde putea sa aduca alinare cel mai simplu. Sa o ducem unde e o comunitate mare de romani care e departe de cei dragi. Asa am ales Londra.”
Pentru a monta la Londra aceasta instalatie a fost nevoie de mai mult de 6 luni de munca pentru aprobari, dar reactiile au fost foarte impresionante, dincolo de orice asteptare. Au vorbit de increderea pe care oamenii le-au aratat-o in fata proiectului si a instalatiei: de a povesti lucruri foarte intime.
“Sunt foarte multe povesti. De la oameni care nu – si mai vazusera familiile de ani de zile, si doar trimiteau bani pentru ca era singura sursa de venit pentru cei ramasi acasa, pana la oameni care ne-au spus ca vin acasa, isi dau demisia si pleaca din Marea Britanie pentru ca le-a ajuns, nu mai pot fara jumatatle lor, fara parintii lor.
Oamenii ne-au considerat parteneri de incredere pentru ca ne-au marturisit lucruri intime. Durerea asta nu e o chestie pe care o pui pe orice gard. Ideea noastra a fost ca “Mi-e dor de tine” sa mearga mai departe in alte comunitati, un pelerinaj prin mai multe comunitati cu multi romani.”
La a treia editie Lights ON Romania, printre instalatiile care vor fi expuse la Cluj se numara „Breathe” si „Oumua” apartinând studioului Circus Lumineszenz din Austria, „Social Sparkles” creat de Studio Toer din Olanda, dar si celebra instalatie „Mi-e Dor De Tine” care se conecteaza de aceasta data cu „I Miss You” (creata tot de Asociatia Daisler), expusa in orasul britanic Leeds in aceasta perioada, ca parte a unui amplu proiect european.
“Mie mi se pare ca zona aceeasta a exprimarii prin lumina va exploda in curand si la noi, lumina ca mediu pentru a transmite mesaje, vedem cat au evoluat proiectiile in ultimii ani si daca ne uitam la muzeele cele mai mai interesante in Dubai, in Paris. Dincolo de show off si efectul de uimire raman niste valori foarte sincere in mentalul colectiv, niste mesaje foarte directe si foarte personale pe care fara lumina le putem exprima mai greu,” spune Andi si recunoaste ca “marele atu al Clujului e ca lasa oamenii sa faca ceea ce-si doresc, si ca le da incredere ca gasesc in autoritatiti niste parteneri. Genul asta de atitudine incurajeaza foarte multe evenimente sa se intample la Cluj.”
Chiar daca e o expozitie cu titlu si acces gratuit, echipa Lights On va pune in vânzare in curând biletul de solidaritate neobligatoriu, dupa modelul lansat de Jazz in the Park, banii strânsi in urma acestei campanii urmând sa mearga catre sustinerea unor artisti din zona artelor performative independente, artisti aflati in imposibilitate de a mai practica vocatia si meseria in aceasta perioada.
Tot ca o premiera, toate materialele video pe care echipa Talo Media le va produce pentru Lights On Romania sunt acompaniate de piese ale unor trupe locale clujene, printre care Kimera, Musspell, Baba Dochia, Blue Velvet, Positive John sau FUNKorporation, aceasta fiind inca o maniera prin care festivalul incearca sa fie alaturi de artistii care au avut de suferit in 2020.
Light On 2020, cu tema Solitudine, se va desfasura in perioada 27 noiembrie – 6 decembrie 2020 la Cluj