(Interviu) John Florescu, producator executiv “Regele Mihai: Drumul către casa”: “Dincolo de curajul si patriotismul sau, romanii ar fi frumos sa-si aminteasca dorinta Regelui Mihai de normalitate si spiritualitate care sa se intoarca asupra vietii noastre publice.”
Chainsaw Film Productions si HISTORY Channel lanseaza, pe 24 octombrie, cu o zi inaintea Centenarului Regelui, documentarul “Regele Mihai: Drumul catre casa”care prezinta povestea nespusa a vieții Regelui in exil incepând cu expulzarea sa fortata din România in 1948 de catre comunistii impusi de Kremlin si pâna la inmormantarea langa stramosii sai la Manastirea Curtea de Arges in 2017.
Programul este difuzat in premiera pe HISTORY Channel la ora 21:00 si este urmat de alte 11 difuzari pâna la sfarsitul anului. Documentarul a fost filmat in România, Elveția si Marea Britanie.
Programul include un interviu cu Prințul Philip, Duce de Edinburgh, in care descrie prietenia sa din copilarie cu Regele Mihai cand calareau ponei pe malul Mării Negre si la Castelul Peles în Sinaia. Prințul Philip, care este inrudit ca si sotia sa Regina Elisabeta a II-a cu Regele Mihai, comenteaza si pozitia Occidentului care abandoneaza România si Europa de est sub influenta lui Stalin la Yalta în 1944.
Prin amabilitatea History Channel, iata un fragment din acest interviu care nu a fost difuzat pana acum
Urban.ro a vorbit cu John Florescu, producatorul executiv al acestui documentar, precum si al documentarelor „Razboiul Regelui” (2016) si “Maria: Inima României” (2018).
“Acest nou film este concentrat pe o parte din viata Regelui despre care nu stim foarte multe. Celalalt film se incheie cu el urcandu-se intr-un tren catre libertate, catre vest, pentru a pleca impreuna cu mama sa la Laussane. Era, de fapt, foarte ingrijorat ca trenul ar fi putut ajunge in Moscova.
Deci noul film incepe din 1945 si se incheie la Curtea de Arges in 2017. Acopera viata Regelui, in Anglia, Elvetia, Italia unde a avut, as spune, o viata foarte dificila si plina de provocari, diferite de greutatile pe care le-a intalnit in primii 23 de ani.
Care este momentul care v-a impresionat cel mai mult in timp ce faceati documentarea pentru aceasta perioada?
Sunt mai multe momente care m-au impresionat, dar cateva ies in evidenta. El a incercat foarte mult sa convinga Vestul sa fie interesat de ideea de a opri sau a face presiuni asupra comunistilor. A fost sa-l vada pe presedintele Truman, sa-l vada pe Presedintele Reagan, s-a intalnit cu multi lideri importanti din Anglia si din Europa de Vest, si nimeni nu a vrut de fapt sa asculte. Pentru ca la acel moment, marile puteri stiau ca prin intelegerea de la Malta din 1944 Europa de Est apartinea Uniunii Sovetice.
Dar Regele a dovedit o incredibila perseverenta si un curaj special prin faptul ca a continuat sa faca presiuni in acea directie. In acest timp CIA, in Washington, incerca sa-l recruteze pe Rege pentru a destabiliza regimul in Romania. Initial reprezentatii CIA au mers la Florenta si Regele a fost deschis ideii colaborarii, conform documentelor de la CIA pe care le-am consultat, dar apoi s-a indepartat de idee. CIA i-a oferit Regelui si o suma de 65.000 de dolari, care in banii de astazi inseamna jumatate de milion de dolari, plus o casa, dar Regele nu a vrut sa se implice intr-un joc al super puterilor, asa ca intelept a refuzat oferta.
Un alt lucru care m-a impresionat este atunci cand a venit in tara si i-a fost refuzat accesul, a revenit de trei ori si era incurajat de reactiile oamenilor pentru ca, la o venire, un milion de oameni au iesit pe strada sa-l intampine. Dar a trebuit sa se reintoarca in Elvetia. M-a impresionat cum a gasit mereu calea sa se intoarca catre Romania, a vorbit cu presedintele Constantinescu dorindu-si sa ajute Romania in drumul sau de a intra in Uniunea Europeana si in NATO.
Si, intr-un fel, Regele a fost foarte util, pentru ca era conectat la marile case regale din Europa de Vest – Anglia, Spania, Belgia – care erau parte din NATO. Asa ca s-a facut util pentru tara, si a facut asta in timpuri diferite nu doar in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Intr-un fel a inchis cercul, a reusit sa se intoarca si sa-si ajute tara.
„E de fapt povestea unui om care a avut un curaj extraordinar, o perseverenta extraordinara si a luptat impotriva tuturor. Cred ca faptul ca era roman a fost secundar pentru audienta, era de fapt ultimul rege din Europa de Est. Si a avut un mare curaj si, pe alocuri, succes in a –si gasi un drum catre lumea noua. „
Credeti ca romanii l-au inteles?
Cred ca romanii uitasera de el pentru ca dupa 40 de ani de perioada comunista, cand nu s-a vorbit foarte mult despre Rege, mai era foarte putin prezent in memoria publicului. De fapt, cand s-a intors in anii 90, cand a fost obligat sa se intoarca din avion catre Elvetia fara sa calce pe pamant romanesc, romanii au descoperit ca aveau un rege, era viu si era in Geneva. Foarte multi oameni nici macar nu stiau asta.
Cred ca pentru o perioada foarte mare de timp, oamenii nu l-au urmat pe Rege pentru ca el nu le-a vorbit. Si cand s-a intors si a inceput sa se implice, cred ca romanii l-au apreciat pentru ce facea pentru tara, cu sinceritate. Si se vede asta daca ne uitam la ziua in care a murit, in 2017, la multimile care i-au adus omagii care nu erau formate doar din oameni in varsta, ci si din foarte multi tineri. A fost o zi in care s-a lasat tacerea, toata lumea s–a uitat la televizor sa-i vada drumul de la Bucuresti la Curtea de Arges. Deci cred ca s-a facut ascultat pana la urma, dar lumea s–a schimbat enorm, Romania nu mai era monarhie, ci republica, parte din Uniunea Europeana, parte dintr-o lume noua, post comunista, care avea alte preocupari si ingrijorari.
“Razboiul Regelui”, primul documentar pe care l-ati facut a fost distribuit in foarte multe tari. Care au fost reactiile pe care le-ati primit la nivel international?
Faptul ca era roman a fost mai putin important pentru cei care au facut programarea la History Channel si au decis sa-l distribuie in 44 de tari. E de fapt povestea unui om care a avut un curaj extraordinar, o perseverenta extraordinara si a luptat impotriva tuturor. Cred ca faptul ca era roman a fost secundar pentru audienta, era de fapt ultimul rege din Europa de Est. Si a avut un mare curaj si, pe alocuri, succes in a –si gasi un drum catre lumea noua.
Desigur, mai exista Regele Bulgariei, Simion, care a jucat un rol in epoca, dar nu cred ca a avut impactul istoric pe care l-a avut Regele Mihai, in special in cel de-al doilea Razboi Mondial cand, opunandu-se lui Antonescu si intorcand armele, a salvat 60 de mii de vieti. A fost un moment important care a influentat intreaga Europa.
Sunt sigura ca ati avut reactii si de la romani care l-au iubit pe Regele Mihai si care poate l-au intalnit de-a lungul vietii Lui. Aveti vreo amintire speciala legata de asta?
Cei mai multi romani nu stiau lucrurile pe care noi le-am aratat in primul documentar si reactiile au fost de apreciere sincera. Cel de-al doilea documentar – care se difuzeaza pe 24 octombrie la History Channel si va mai fi de alte 11 ori pana la sfarsitul anului – nu a fost vazut inca de nimeni.
ProTV a fost televiziunea care a difuzat initial primul documentar si asta a asigurat o audienta mare, iar oamenii au descoperit ca exista un erou al secolului 19 in istoria Romaniei.
Dvs veniti dintr-o familie de diplomati si istorici care au fost apropiati de Casa Regala. Cand erati mic ca va povestea bunicul sau tatal dvs despre Regele Mihai?
Bunicul meu a fost diplomat si a lucrat in vremea Regelui Carol II-lea reprezentand tara in Berlin, Washington si Londra. Era pe vremea cand Antonescu a venit la putere. Sigur stiam despre relatiile familiei noastre cu familia Regala, dar trebuie sa recunosc ca – pe parcurs ce am crescut – nu am invatat foarte multe despre Regele Mihai, in mod special.
Numai dupa ce l-am intalnit in 2003 la Palatul Eliliabeta, prin intermedierea principesei Margareta, am inceput sa inteleg si sa-l apreciez pentru ceea ce era.
Trebuie sa intelegeti ca am crescut in Boston si ma gandeam la Romania ca la o tara comunista in care nu aveam prea multe oportunitati sa ne intoarcem.
Ce v-a impresionat cel mai mult la prima intalnire cu Majestatea Sa?
Cel mai impresionant lucru la omul care era Regele Mihai a fost modestia sa. Purta uniforma militara, dar intotdeauna era foarte politicos si modest. Nu avea nicio pretentie speciala pentru el, nu avea nicio dorinta de a se arata intr-un mod extravagant. Si, de cateva ori, a devenit foarte emotionat cand a vorbit despre Romania, despre plecare sa de la Sinaia. L-am vazut lacrimand in timp ce isi reamintea ce s-a intamplat.
Deci cred ca lucrurile care m-au impresionat cel mai mult la el au fost credinta si modestia, calitati care cred ca i-au adus si admiratia multor romani.
Cum credeti ca ar trebui ca romanii sa si-l reaminteasca pe Regele Mihai?
Cred ca e dificil pentru ca traim intr-o lume foarte diferita, fara familii regale si regalitate. Sigur ca sunt cateva exceptii in Europa, dar contextul e altul. E o secventa in film cand Regele Mihai vrea sa se angajeze la New York sa lucreze ca agent de bursa si e intrebat cum se numeste. Raspunde “Mihai, Rege al Romaniei’, iar angajatorul raspunde ”nu putem sa scriem asa, vom spune ca va numiti Michael King”, iar el cu modestie accepta.
Cred ca romanii au nevoie sa vada un lider asezat modest si asumat, mai ales in aceste vremuri pe care le traiti in politica din Romania. Regele mi-a spus candva ca el crede ca poate fi util pentru tara pentru ca nu e interesat de bani, nu e apropiat de niciun partid politic, are un statut prin nastere si nu doreste nimic in plus, dar ar putea fi un arbitru care, ca intr-un meci de fotbal, fluiera din cand in cand semnaland ca e nevoie sa se opreasca jucatorii pentru ca fac ceva incorect.
Romanii daca vor sa si-l aminteasca in vreun fel, dincolo de curajul si patriotismul sau, ar fi frumos sa-si aminteasca dorinta sa de normalitate si spiritualitate care sa se intoarca asupra vietii noastre publice.
Filmul „Regele Mihai: Drumul catre casa” este o productie independenta a Chainsaw Film Productions si va avea, in 2022, ca si precedentul documentar, un turneu national in orase si comunitati mici, cu proiectii in fabrici si centre culturale
Echipa de productie a documentarului este formata din John M. Florescu – producător executiv, Trevor Poots – producator/scenarist, Viorel Chesaru – producator senior, Mircea Lacatus – producător arhive/editor, Dan Draghicescu – producator asociat, profesorul Matei Cazacu – consilier istoric senior si Laura Beldiman – cercetator/asistent editorial.
Dan Draghicescu, producator asociat, precizeaza „Dupa lansarea din 24 Octombrie demaram Turneul Educational Istoric National din 2022, partea a doua. Sunt momente foarte emotionante cand prezinti filme istorice in centre culturale, fabrici si uzine in locuri neconventionale in tara si vezi lumea avida de setea de istorie.
Despre culisele plecarii din tara a Reginei Mama, Elena, puteti citi mai multe, asa cum au fost ele povestite de Regele Mihai in articolul de mai jos. Tot acolo gasiti o arhiva cu 45 de fotografii cu Regele Mihai si Regina Mama, Elena