Interviu cu Radu Micu, „Rise of Empires: Ottoman: Mehmed vs Vlad”: „Joaca e motivul pentru care m-am facut actor, am avut senzatia ca asta fac actorii, se joaca. Si am avut dreptate, doar ca e joaca dupa anumite reguli. ” Pe Netflix, actorul joaca rolul lui Dimitrie, mana dreapta a lui Vlad Tepes.
La inceputul acestui an, Netflix a lansat „Rise of Empires: Ottoman / Ascensiunea imperiilor: Otomanii”, al doilea sezon al unui serial istoric care spune povestea interactiunii dintre Sultanul Mehmed si Vlad Tepes. Productia are sase episoade, se difuzeaza in 190 de tari si desi nu are caracter documentar – o parte din intamplari sunt reale, altele sunt fictive – in rolurile cele mai importante ale valahilor joaca doi actori romani. In cateva zile de la lansare, mini-seria a devenit cea mai vizionata productie de televiziune de pe Netflix.
Actorii romani Radu Micu si Daniel Nuta au dat amandoi casting pentru rolul lui Vlad Tepes, Nuta s-a potrivit mai bine cu rolul conducatorului Tarii Romanesti in timp ce Micu a fost distribuit in rolul lui Dimitrie, mana dreapta a lui Tepes, un personaj cheie, fictiv, a carui prezenta inclina balanta naratiunii in mai multe puncte nevralgice.
Filmarile au avut loc in 2021 in Turcia in regia lui Emre Sahin pe un scenariu scris de acesta alaturi de Kelly McPherson si Liz Lake, lansarea celui de-al doilea sezon a avut loc la finalul anului trecut, avandu-i ca protagonisti pe Cem Yiğit Üzümoğlu in rolul Sultanului Mehmed si Daniel Nuta in rolul lui Tepes. Versiunea in limba romana a seriei de pe Netflix este narata de actorul Marcel Iures.
Mai jos va invitam sa descoperiti un interviu exclusiv Urban.ro cu actorul Radu Micu in care povesteste despre provocarile pe care le-a avut la filmari, dar si despre lectiile pe care le-a invatat din zecile de filme internationale in care a jucat pana acum.
Pe Radu Micu il stiti de pe scena Teatrului Excelsior unde joaca in prezent in mai multe spectacole, din alte teatre din Bucuresti si din tara dar si din seriale TV precum „Valea Muta” (HBO), „Las fierbinti” sau filme precum „The Last Enemy“ (2008), „Catacombs“ (2007), „Sweeney Todd“ (2006), „Blood Rayne“ (2005), „Madhouse“ (2004), „Gunpowder“, „Treason and Plot“ (2004) sau „The Zero Theorem” in regia lui Terry Gilliam cu Christoph Waltz si Matt Damon in rolurile principale. Il recunoasteti si de la „Chefi la cutite” sau de pe canalul de YouTube „Retete povestite”, acolo unde prezinta retete din bucataria arhaica romaneasca alaturi de Bogdan Albulescu.
Are 40 de ani, s-a nascut la Iasi unde a inceput sa joace teatru in trupa Colegiului National, s-a mutat la Bucuresti dupa liceu si a absolvit UNATC iar apoi a ramas in capitala unde si-a creat o familie alaturi de actrita Antonia Ionescu. Si-a dorit sa devina actor inca de la varsta de 6 ani si tot din aceeasi perioada a inceput sa ia lectii de calarie, mai ales ca tatal lui era medic veterinar si se ocupa mai mult de cai.
In tandem cu acest talent al sau, majoritatea rolurilor pe care le joaca au fost calare, inclusiv in „Ascensiunea imperiilor: Otomanii” unde a avut si scene de lupta pentru care s-a antrenat o buna perioada. Va invitam sa il descoperiti mai jos, sa il urmariti pe Netflix si sa mergeti sa il vedeti pe scena la Excelsior.
Felicitari pentru rolul din „Ascensiunea Imperiilor: Otomanii. Mehmed vs Vlad”. Serialul e distribuit in 190 de tari, cum te simti in aceasta ipostaza?
Multumesc, si sincer nu stiu cum ma simt? Nu cred ca foarte diferit. Emotiile mari erau pentru cum va fi primit pe piata romaneasca, dar acum dupa ceva timp de la premiera putem spune ca suntem bucurosi si mandri, si eu si Daniel Nuta, pentru ce am facut acolo.
Cum a inceput experienta „Otomanii” pentru tine, care a fost procesul din momentul cand ai aflat de casting si pana cand ai luat rolul?
In prima instanta regizorul si productia cautau actori romani pentru rolul lui Vlad si Radu cel Frumos, asa ca eu initial am fost propus de directoarea de casting Domnica Carciumaru pentru Vlad. Mi-a placut enorm cum era scris si cred ca am propus o varianta destul de interesanta de Vlad, avand in vedere ca m-au tinut “in carti” pana la final. Dupa o intalnire pe zoom cu regizorul in care a vrut sa ne cunoastem, Domnica mi-a spus ca nu am luat Vlad dar ar vrea sa imi ofere rolul lui Dimitrie, mana dreapta a lui Vlad. Asa ca eu am plecat in Turcia fara sa am un personaj pregatit. Dar lucrul cu echipa a fost magic si cand am aflat ce isi doreste de la personaj regizorul, am fost ca “pestele in apa”.
Cum a fost la filmari?
A fost minunat din toate privintele. De la modul cum am fost tratati, cazati si rasfatati pana la pregatirile pentru filmari, antrenamente, lupte, calarie toate au fost perfecte si placute. Chiar daca am mai suferit lovituri sau mici accidentari, ele sunt inevitabile cand te joci cu sabiile, arcurile si realitatea.
Rolul pe care il joci nu este documentat istoric, asa cum se intampla in cazul lui Vlad Tepes (Daniel Nuta). Insa te-ai pregatit in vreun fel anume pentru rolul lui Dimitrie, tinand cont ca actiunea se petrece in secolul al XV-lea, foarte departe de prezent. Cum te-ai racordat la mentalitatea medievala, ai citit ceva anume?
Pentru personajul principal exista destul de multe izvoare de inspiratie, e drept, iar Daniel a folosit cred cateva. In ceea ce il priveste pe Dimitrie, el trebuia sa fie o oglinda a poporului valah care il sustinea, critica, iubea si ura pe Vlad. M-am gandit ca daca as fi incercat sa creez un personaj inspirat cu totul din 1400, as fi facut un personaj care nu stiu daca ar fi fost oglinda, ceea ce noi, ca natie, am fi vrut sa vedem. Asa ca am adus o nota de umanitate si de framantari care clar sunt ale unui personaj mai modern, dar cand intelegi notiunea de fictiune nu te mai superi asa de tare pe autenticitatea filmelor istorice. Un lucru haios la care stiu ca m-am gandit atunci e ca baietii astia inca nu cred ca stiau ca pamantul e rotund.
Dimitrie este un personaj cheie, fiind mana dreapta a lui Tepes, care are o personalitate furtunoasa si pare pe alocuri nebun. Cum l-ai gandit in dinamica aceasta, in care trebuie sa slujeasca un astfel de conducator? Si cum te-a schimbat lucrul la acest personaj, daca a facut-o in vreun fel?
Nu ma schimba personajele, pentru ca sunt profesionist. Le joc eu pe ele, nu ele pe mine. Altfel ar trebui sa vizitez psihiatria dupa fiecare personaj. Cat despre personalitatea lui Dimitrie ceea ce oamenii vad astazi drept cruzime, atunci erau lucruri normale. Am sa ma refer doar la un lucru simplu care se intampla si la 1400 si in 2023: mancarea. Atunci daca voiai sa mananci niste carne trebuia sa iesi in curte si sa omori o gaina, un lucru absolut firesc. In ziua de azi, sunt sigur ca mai multi oameni de rand ar ramane nemancati daca ar fi pusi in fata faptului de a ucide o gaina. Si acum sa raspund si la intrebare, am incercat sa il gandesc ca pe un om cu masura, balanta, echilibru.
Dar in ceea ce priveste pregatirea fizica, a fost nevoie de un regim special? A trebuit sa calaresti si sa manuiesti bine sabia, iar scenele de lupta presupun o coregrafie sofisticata.
A fost nevoie de o forma fizica buna si de o rezistenta marita si la efort si la frig. Dar nu cred ca e ceva extraordinar pentu ca actorii trebuie sa se mentina intr-o forma oarecum buna. Meseria noastra este maraton, nu sprint. Am facut constant sala si antrenamente ale coregrafiei de lupta, chiar si singur in camera de hotel.
„Am avut o perioada chiar lunga in care nimic nu parea ca merge. In tot timpul asta, pe langa momentele de disperare pe care e imposibil sa nu le traiesti, am ajuns campion national la tir cu arcul traditional in doar 6 luni de cand m-am apucat, am lucrat in televiziuni ducand scaune pe set, si dupa ceva timp am reusit sa ajung sa lucrez coordonator de productie la filme.”
Stiu ca esti pasionat de calarie inca din copilarie, tatal tau fiind medic veterinar. Iti mai aduci aminte cand a fost prima data cand ai calarit? Si ce te atrage in continuare la echitatie?
Primul cal a fost un ponei cand aveam 4 ani si am cazut pe partea cealalta a calului. Cat despre atractia catre echitatie nu pot sa o explic clar, e o iubire si o frica combinate in acelasi timp. Mirosul de cal imi aduce aminte de timpul petrecut cu tata. Sunt mult lucruri la mijloc care fac sportul asta sa fie special pentru mine.
Ti-ai dorit sa fii actor inca de la 6 ani. Care a fost momentul care ti-a starnit dorinta pentru actorie?
Joaca e motivul pentru care m-am facut actor, am avut senzatia ca asta fac actorii, se joaca. Si am avut dreptate, doar ca e joaca dupa anumite reguli.
Jobul de actor vine cu provocari si cateodata poti avea multe proiecte (stiu ca ai jucat si in multe reclame si in teatru) dar mai sunt si perioade in care e mai greu si poate nu ai de lucru. Cum ai invatat sa treci prin perioadele mai aride, sa zicem, cum ai grija de tine la nivel emotional si mental?
Am avut o perioada chiar lunga in care nimic nu parea ca merge. In tot timpul asta, pe langa momentele de disperare pe care e imposibil sa nu le traiesti, am ajuns campion national la tir cu arcul traditional in doar 6 luni de cand m-am apucat, am lucrat in televiziuni ducand scaune pe set, si dupa ceva timp am reusit sa ajung sa lucrez coordonator de productie la filme. Dar sufletul tot timpul mi-a ramas la actorie si dupa 9 ani de incertitudine, cand am vazut prima oportunitate de a reveni, am incercat-o si ma bucur ca sunt din nou doar actor. E un privilegiu si incepe sa fie din ce in ce mai greu de indeplinit.
Ai jucat in mai multe productii internationale decat romanesti, in echipe de la BBC sau de la Hollywood. Cum te-a schimbat lucrul intr-un astfel de mediu, exista lectii invatate de la ei?
Majoritatea lectiilor de actorie de film eu l-am primit pe diferite platouri de filmare. Eu ma consider un om norocos pentru ca am avut niste intalniri cu mari personalitati ale cinematografiei care au fost extrem de amabile si deschise fata de mine invatand mult de ei. Cred ca suntem suma experientelor noastre.
Ai aproape 20 de ani de cand joci in filme si seriale iar de la inceputuri si pana acum, viata ta s-a schimbat semnificativ. Cum te-a schimbat faptul ca ai devenit tatal a doi copii in aceasta perioada si ce inseamna pentru tine?
Faptul ca am o familie minunata ma ajuta sa nu ma pierd pe drum, imi da un motiv sa lupt pana la capat orice ar fi. Familia cred ca fi bine sa faca parte din vietile noastre tot mai mult. Acolo imi gasesc linistea si confortul. Cat despre copii, este atat de personal incat prefer sa pastrez doar pentru mine. Avem nevoie de lucruri care sa fie doar ale noastre.
Pe langa filme si seriale, publicul te poate vedea si la teatru – la Excelsior. In ce spectacole joci in urmatoarea perioada?
Sunt actor al unei trupe absolut minunate de la teatrul Excelsior, si de aceea am sa vreau sa va invit la mai multe spectacole. “Aproape” de John Cariani in regia lui Eugen Gyemant este premiera cu care a fost deschisa stagiunea unde ma puteti vedea.
Mai avem acum premiera spectacolului “Solaris” de David Greig in regia lui Bobi Pricop, care este primul spectacol SF de pe scenele din Romania, si “Punk Rock” de Simon Stephens in regia lui Vlad Cristache, un must see pentru publicul tanar.
Daca ar fi sa iti fii recunoscator tie pentru ceva, pentru ce ti-ai multumi?
Pentru perseverenta si sper sa ma tina pana la capat!