Interviu cu regizoarele seriei „Victimele lui Jeffrey Epstein” despre cel mai mare scandal de trafic uman din ultimul deceniu: „Conexiunile lui cu oamenii puternici l-au protejat.”
Unul dintre cele mai controversate cazuri din ultimele decenii, abuzurile sexuale ale lui Jeffrey Epstein, a fost transformat intr-un noua serie documentar care va fi transmisa pe canalul Crime+Investigation incepand cu 8 septembrie.
Pe langa un miliardar sociopat care a creat o reteta psihologica de a convinge minorele sa se lase traficate sexual, cazul lui Epstein implica o retea de beneficiari care include sefi de stat din intreaga lume, cele mai cunoscute personalitati din viata sociala, din cultura, politica, din sistemul judiciar, din industria muzicala, divertisment si chiar castigatori de premii Nobel.
„Victimele lui Jeffrey Epstein” este un documentar in patru parti care poate fi vizionat in fiecare marti, incepand cu saptamana urmatoare, la orele 22:00 pe Crime+Investigation.
Seria investigheaza una dintre cele mai complexe retele de trafic de persoane si aduce marturiile a opt victime, printre care Courtney Wild, Rachel Kay Benavides si Virginia Roberts Giuffre. Acestea au vorbit despre realitatile unei teorii conspirationiste vehiculata inca din 2008 cand abuzurile miliardarului Epstein au iesit la iveala pentru prima data intr-un proces anulat de statul american.
Epstein era unul dintre cele mai cunoscute personaje din cercurile sociale ale celor mai bogati si influenti oameni din lume. Opera in vile de lux din New York, Palm Beach, New Mexico, Paris si o insula privata din Caraibe unde oaspetii erau transportati cu un avion supranumit „Lolita Express”, ca o trimitere la apetitului sexual pe care acestia il aveau pentru minore. Miliardarul deservea placerile ilegale ale celor mai puternici oameni din lume care, in schimb, l-au protejat vreme de 4 decenii.
Miscarea „Me Too” a scos la iveala cei mai periculosi pradatori sexuali din Hollywood si din functii importante iar Epstein este considerat varful unui iceberg rasturnat.
Miliardarul s-a sinucis pe 10 august 2019 intr-o inchisoarea federala din New York la cateva zile dupa ce o parte din victimele lui l-au infruntat in tribunal, intr-un proces intens mediatizat care parea sa duca la o condamnare definitiva.
Documentarul care va fi difuzat pe Crime+Investigation prezinta marturiile unor femei curajoase care si-au impartasit povestile pentru ca tot mai multa lume sa cunoasca adevarul din spatele acestui caz. Productia analizeaza si cauzele care au stat la baza ascensiunii lui Epstein si, spre deosebire de seria de pe Netflix „Jeffrey Epstein: Filthy Rich”, regizoarele au surprins si reactia victimelor dupa arestarea fostei partenere a lui Epstein, Ghislaine Maxwell, implicata in procesul de racolare a femeilor.
Regizoarele Ricki Stern si Anne Sundberg au lucrat cu supravietuitoarele acestui caz aproape un an pentru a produce patru episoade din „Victimele lui Jeffrey Epstein”. Scopul lor merge dincolo de a prezenta faptele lui Epstein. Vor sa instige actiuni care sa faca viata mai usoara atat femeilor care au fost abuzate de miliardarul nebun dar si sa schimbe paradigma, sa schimbe contextul legal din intreaga lume in ceea ce priveste agresiunile sexuale si fizice.
Speranta producatorilor este ca povestile pe care le-au spus sa inspire campanii de constientizare si schimbare a acestor probleme. Serialul a fost transmis de canalul Lifetime in SUA pe 9 si 10 august. In timpul difuzarii, „Linia Nationala pentru Atacuri Sexuale din Statele Unite” a primit cu 34% mai multe apeluri decat in mod obisnuit.
Mai jos veti gasi un interviu cu Ricki Stern si Anne Sundberg realizat via telefon.
Care a fost cea mai mare provocare in realizarea acestei serii?
A fost cand, cu trei zile inainte sa predam serialul, Ghislaine a fost arestata si a trebuit sa reluam tot ce am facut. Am fost norocoase ca am putut sa vorbim din nou cu victimele si sa spunem povestea dintr-un alt unghi.
Faptul ca ati fost la fata locului, in New York, este ceva ce a diferentiat seria voastra de „Filthy Rich” de pe Netflix. Ce alte diferente sunt intre cele doua documentare?
Stim ca oamenii au fost foarte constienti de influenta si resursele financiare pe care le-a avut Epstein cand si-a acoperit faptele. Am decis sa intram in aceasta retea sofisticata de recrutare a femeilor, condusa de Ghislaine Maxwell, iubita lui Jeffrey. Ea a reusit sa transforme clasa sociala si genul unei persoane in adevarate arme si sa le foloseasca intr-un fel nemaivazut, a reusit sa faca victimele sa simta ca e ok sa se lase pe mana ei si sa fie predate lui Epstein. Ne-am uitat in profunzime la procesul de recrutare si pregatire al tinerelor racolate, la modurile noi de manipulare de care nu am mai auzit pana acum. Arestul lui Ghislaine ne-a ajutat sa mergem si mai departe si sa detaliem implicarea ei in acest caz.
Ce v-a surprins cel mai tare la cazul lui Epstein?
Avem un personaj care a ramas o figura stabila la nivel global in finante si in politica, inclusiv in Marea Britanie. E un personaj care ar fi fost considerat o paria sociala in lumea in care traim acum. Si chiar si dupa anul 2008, cand au aparut primele acuzatii impotriva lui, a fost acceptat in cercurile sociale, lucru care ne depaseste intelegerea. Cred ca surprinderea aceasta este motivul pentru care a ramas un caz atat de mediatizat in toata lumea.
In 2008, au fost stranse in jur de 40 de acuzatii de la tinere fete care au fost abuzate de Epstein. Care sunt schimbarile fata de 2018, cand a fost acuzat din nou si arestat, ce a fost diferit fata de 2008?
Nu suntem sigure ca ar fi fost condamnat neparat pentru ca a murit si nu am reusit sa aflam rezultatul procesului insa macar a fost arestat. In cei 10 ani de la scandalul din Florida, a fost declansata miscarea „Me Too” si am ajuns la un alt nivel de constientizare a agresiunilor sexuale. Am inceput sa intelegem cat de greu le este femeilor sa vorbeasca despre traumele personale in public si ca dureaza ceva mai mult timp pana gasesti curajul de a face asta.
Credeti ca exista vreo posibilitate, daca ar fi trait, sa ajunga la o intelegere cu autoritatile la care a ajuns in 2008?
In New York, autoritatile actioneaza diferit fata de Florida unde am aflat despre comunicarea dintre avocatii lui Jeffrey si Grupul Judiciar Federal care l-a pus sub acuzare. Sper ca ar fi fost diferit rezultatul cazului. Si cred ca judecatorul era mai diferit, a fost pus sub alte capete de acuzare pentru trafic uman si cred ca ar fi fost un caz la limita atat pentru Jeffrey cat si pentru Maxwell.
Conexiunile lui cu oamenii puternici l-au protejat, a avut o mantie de putere care a avut grija de el. Ce parere aveti?
Ricki Stern: Da, sunt de acord, cred ca a fost privilegiat. Seamana cu cazurile Bill Cosby si Harvey Weinstein. Iar documentarul nostru e spus din punctul de vedere al femeilor. Eu si Annie am lucrat cu femeile pentru a afla povestile in amanunt iar acestea se potrivesc una cu alta, sunt consistente. E socant cum au reusit sa gandeasca la un nivel superior metoda prin care recrutau femeile. Aflau care erau nevoile lor si le promiteau ca vor primi ce isi doresc cel mai mult. Cu unele femei era un proces mai lent de recrutare. Iar pentru multe dintre ele, abuzul era un moment foarte rapid: iti propunea sa devii maseuza lui personala si sa calatoresti in toata lumea cu el si apoi urma atacul propriu zis.
Serialul te atinge la un nivel emotional mai profund. Afli ca multe dintre femeile implicate, au fost abuzate sexual anterior, la o varsta frageda si au ales sa vorbeasca, sa isi spuna povestile pentru prima data in vietile lor pentru ca vor sa opreasca acest ciclu, vor sa fie un model pentru oameni.
Serialul descrie modelul prin care Epstein a reusitsa normalizeze aceste abuzuri sexuale in mintea victimelor. Cum a stiut sa le controleze cu atat de multa precizie, din punct de vedere psihologic?
Nu vreau sa le categorisesc dar o mare parte din femeile implicate in operatiunea Palm Beach aproape ca vad abuzurile ca fiind parte din normalitate pentru ca erau abuzate si acasa, in copilarie. Si apoi avem femeile carora li s-a intamplat pentru prima data, care inca traiesc zilnic cu experienta abuzului.
Dupa discutiile cu femeile implicate si avocatii lor, am inteles ca fiecare dintre vocile pe care le veti auzi in acest serial vorbeste despre o anumita abordare, un model. Si a fost important sa intelegem ce anume le-a facut pe aceste femei sa fie vulnerabile din punct de vedere emotional. Avem experti care vorbesc despre ce s-a intamplat, din punct de vedere emotional si psihologic. Unele femei au avut puterea sa plece din acel context. Nu inseamna ca nu au resimtit efectele. Insa ceea ce am aflat este ca Epstein si Maxwell au avut abilitatile de a mirosi vulnerabilitatile specifice fiecarei categorii de femei pe care au vizat-o. Au stiut sa mearga catre femei din industrii in care erau deja confortabile cu nuditatea, cum era in cazul modelelor sau erau obisnuite cu atingerile, in cazul maseuzelor. Majoritatea munceau pe branci ca sa isi faca viata mai buna. Fiecare femeie aleasa avea impresia ca viata ei o sa fie mult mai buna pentru ca a intrat in contact cu Epstein si Maxwell. Si asa cum am vazut, era fix invers.
Ceea a starnit un mare interes este faptul ca, in mijlocul acestei operatiuni este o femeie, Ghislaine Maxwell. A fost mai socant acest lucru decat actiunile lui Epstein sau nu v-ati gandit la asta?
Mie nu mi s-a parut socant. Cred ca si femeile pot fi malefice. El a fost malefic si a vrut sa isi implineasca nevoile. Iar ea, din motive pe care probabil ca nu le vom afla vreodata, a venit in viata lui si a vrut sa ii satisfaca nevoile. In unele cazuri, femeile care erau abuzate spuneau ca si Ghislaine participa fizic in abuzuri.
Cand ne gandim la persoanele care sunt puse sa conduca bordelurile, deseori sunt femei. Iar in cazul lui Ghislaine, faptul ca ea a participat si e implicata direct, nu ma surprinde pentru ca si barbatii si femeile pot face lucruri care sunt ilegale.
Legat de Ghislaine si cunoscandu-l pe Robert Maxwell, tatal ei care in anii ’80 avea afaceri cu Viacom, compania care detinea MTV, inteleg cum contextul ei familial ar fi putut fi problematic. Tatal ei a numit un yacht dupa ea, „The Lady Ghislaine”.
Au cerut cumva avocatii victimelor sa vada documentarul inainte de a fi difuzat?
Nu, nu au cerut si nu a fost parte din intelegerea noastra cu ei. Au fost implicati numerosi avocati din partea mai multor supravietuitoare si au fost incantati de aceasta sansa. Am avut grija sa lucram in jurul clauzelor legale si sa le punem la dispozitie experti, psihologi care sa urmareasca indeaproape declaratiile lor si sa ajute, daca e nevoie.
Janice Stevens, unul dintre psihologii care apare in serial, a catalogat comportamentul sociopat al lui Epstein. Care a fost concluzia voastra despre situatia lui, credeti ca e vorba de o boala mintala?
Psihiatrul criminalistic cu care am vorbit l-a numit sociopat si a atras atentia pe nevoile lui sexuale compulsive. Cu totii s-ar putea sa avem nevoi compulsive dar avem abilitatea sa ne controlam. Sunt oameni care cred ca el era bolnav dar Ghislaine nu era asa ca o considera mai rea decat el. Dar cred ca e important sa separam vina lor, fiecare e vinovat de multe lucruri.
Cum credeti ca vor reusi supravietoarele sa gaseasca orice fel de reparare morala, de dreptate, tinand cont de faptul ca faptasul principal este mort. Si desi nu ma refer neaparat la compensatia financiara, cu doua zile inainte sa se sinucida, Epstein a facut un nou testament si si-a transferat resursele off-shore. Ce fel de dreptate ar putea sa primeasca, in cazul acesta?
Cred ca este importanta confruntarea fata in fata cu persoana pe care au pus-o sub acuzatie iar judecatorul le-a oferit aceasta ocazie sa isi spuna povestea in tribunal, de fata cu Jeffrey. Insa cand au arestat-o pe Ghislaine, eram cu totii la telefon si prioritatea noastra a fost sa le ajutam sa simta ca vor reusi sa inchida, cumva, acest capitol din vietile lor. Speram ca vor reusi sa o confrunte pe Ghislaine care, aparent, a fost atat de implicata in aceste intamplari. Povestile astea ar fi putut sa ramana nespuse. Daca nu erau jurnalistii, avocatii si oamenii de televiziune, povestile astea ar fi ramas ingropate.
Cred ca rezultatul de care ne bucuram este faptul ca vedem cresterea numarului de oameni care suna si se implica in astfel de situatii.
Prima parte din documentarul „Victimele lui Jeffrey Epstein” poate fi vizionata marti, 8 septembrie, 22:00 pe Crime+Investigation.