Exclusiv: Interviu Mihai Margineanu
Astazi eu impreuna cu Adi am fost la cafeneaua Pascucci din Dorobanti pentru a sta putin de vorba cu un artist care nu se incadreaza in „tiparele” zilelor noastre: este vorba despre nimeni altul decat Mihai Margineanu.
Artistul isi lanseaza un nou album („Pe sub norii de hartie„) cu GSP, ocazie cu care va sustine un concert la Sala Palatului. Omul a fost destins si direct, asa cum il stim :). Iata despre ce am vorbit cu el:
- despre concertul din 19 noiembrie (lansarea albumului, invitatii)
Despre invitati: cel mai sigur invitat este Marius Mihalache, al doilea sigur invitat este Temisan, care-i prietenul meu si pe care-l iubesc, firar-al dracu’, ca mi-a intrat pe sub piele ca raia. Razvan si Dani cu siguranta, trupa de teatru Improvizatii, exista trupa de teatru Improvizatii, care este o trupa de actori tineri si super talentati, si care vor fi cu noi pe scena. O parte din trupa Sistem, o parte din trupa Mandinga, si altii care nu-mi vin acum in cap…
Poate un cvartet de coarde, sa cantam niste colinde de Craciun, nu c-as avea ceva cu colindele de Craciun, dar e la moda, in fiecare an toti cantaciosii isi fac un concert de colinde de Craciun :)”
- Vrei sa faci o traditie din aparitiile tale la Sala Palatului? (Stefan Banica are in fiecare an concert acolo)
„Eu am fost la un spectacol de al lui Stefan Banica, si mi-a placut foarte tare. Nu! Nu vreau sa fac o traditie din asta, dar mi-ar placea sa ma ceara lumea sa cant la Sala Palatului, ca e cel mai elegant loc de cantat in Romania, nu cred ca e un loc mai elegant in Romania, Sala Polivalenta mi se pare mai chicioasa, mai pe genunchi asa, fata de Sala Palatului care este un lacas, lasand la o parte congresele de pe vremea comunismului, e un lacas de cultura”
- Ziceai la un moment dat ca ai o fobie fata de Sala Palatului, ca e prea mare
„Nu imi era frica, imi e frica si acum :). Eu nu am vrut sa fac un concert la Sala Palatului, Dan Popi a avut „tupeul” sau curajul. Eu ma gandeam la o lansare de disc mai intima, cu 300-400 de invitati, din care 400 erau prieteni, undeva la Teatrul National, intr-o sala intima, insa Dan Popi a spus ca nu discuta, nici macar nu trebuie sa negociem acest lucru ca nu e nimic de negociat, si atunci i-am spus treaba ta, merg pe mana ta, daca iese, iese, daca nu aia e, o facem si pe asta, e o experienta”
- Ti-am vazut coperta albumului, si mi se pare atipica, e altceva…
- Despre „Melci, Scoici, Raci, Craci”
„Nu te gandi la ceva anume. Totul porneste de undeva din trecut, eu tot revin la perioada aia comunista, stii ca ma tot gandesc la asta si incerc sa ii conving pe copiii astia pe care i-am tot auzit la televizor, spunand ca Ceausescu a fost un om foarte bun si ca noi nu recunoastem ca viata dinainte a fost mai buna. Nu-i adevarat, era o porcarie, el a fost un cizmar devenit presedinte de stat, ceea ce era o smecherie, cea mai tare meserie, e o smecherie, de unde si versurile mele :). Clipul a fost filmat in iunie, si lansat in septembrie ca sa isi aduca aminte lumea de mare :)).”
- Despre tema cantecului care da titlul albumului
„Tema cantecului care da titlul albumului este una foarte simpla: desi nu-i bine sa lupti impotriva ci este bine sa lupti pentru ceva, este impotriva oamenilor care isi casatoresc fetele vanzandu-le, si stim cu totii care sunt aia. Adica o parte din tiganii care traiesc in Romania isi vand fetele, asa-i traditia, si ele sunt casatorite la o varsta frageda, sunt casatorite religios, ca nu merg sa faca acte pentru asta, si asta poate sa mutileze sufletul unui copil. Si atunci, poate, o parte din aceste fete asculta cantecul meu si isi vor lumina putin mintea.
Asta nu are nicio legatura cu muzica pe care o canta ei. Noi trebuie sa recunoastem ca lautarii, tiganii, negrii, noi astia mai bruneti, simtim altfel decat simt blonzii. Nu este nimic rasist, nu ai sa vezi niciodata un chitarist de rock negru, foarte rar, sau poate sunt doi maxim trei. Toti chitaristii de rock sunt blonzi, caucazieni… dar nu e cazul sa discutam despre asta. Eu sunt un mare admirator de muzica tiganeasca de aia o si cant.”
- Majoritatea pieselor tale, sa sa le spunem cantari, ca asa iti place sa le numesti, sunt altfel, e altceva ceea ce canti tu, fata de ce se aude acum pe radio si tv. Te incadrezi intr-un „target” anume? Ai un public tinta?
„Asa-i? Iti multumesc pentru asta, mai bei o cafea? :)). Sincer mie mi se pare ca in momentul in care te adresezi unui target anume, ceea ce faci nu mai poate fi incadrat intr-un domeniu artistic, se numeste o afacere, te adresezi unui target, exact ca un produs, esti perisabil, care la un moment dat produsul se termina, asta e produsul, nu ai ce sa-i faci. Partea cealalta artistica poate sa ramana, ai sansa sa ramai foarte mult timp acolo, undeva, in sufletul omului, si cand spun omul, spun si omul de peste 100 de ani, si eu asta vreau, sa nu ma perimez, sper sa reusesc. Nu stiu daca sunt pe drumul cel bun, dar poti sa iti alegi un drum, sa mergi pe el.”
- Sunt foarte multi oameni care iti asculta muzica, ai avut curaj sa intri in muzica. Zi-ne cum de ai ales sa faci asta.
„Nu am avut niciun curaj, nu am avut intentie, pur si simplu s-a intamplat. Eu cant de foarte mult timp, la mine in baie, si cu prietenii mei, dar cel mai mult in baie. La un moment dat am fost rugat de un prieten sa trag un disc, pentru mine si pentru prietenii nostri sa il avem noi intre noi, el facuse acelasi lucru, Mircea Iordache, despre el e vorba… L-am tras, si au iesit pe net, si Dan Popi de la Cat Music l-a sunat pe Huidu, care dadea cantecul „Gore din Chitila” pe radio, si l-a sunat sa-l intrebe cine-i ala care canta melodia. Nici Huidu nu stia, desi eu pe Huidu il cunosc, de mult, dinainte sa aiba „Cronica Carcotasului”, pana sa vina Gainusa. Huidu a facut tot ce a putut si a aflat ca eu cant cantecul ala, m-a bagat in direct la radio, iar Popi a avut tupeul si curajul sa lanseze CD-ul ala pe piata, mi-a zis : „trage ce vrei tu, da-mi materialul si eu il scot pe piata”.
Ma consider un norocos, ca am fost unul pe care l-a cautat casa de discuri si nu invers.”
- Multe piese de ale tale ajung pe net, este inevitabil. Lucrul asta iti face un rau sau un bine?
„Mie imi face un bine, casei de discuri ii face un rau. Mie imi face un bine, pentru ca ajung cunoscut, ajung peste tot printr-un simplu click, casa de discuri sufera ca nu se mai cumpara albumul. Insa mi s-a intamplat un lucru cel putin ciudat, oamenii cumparau de la magazine cate 10 albume odata, si nu le cumparau pentru ei, ca nu sunt dementi sa asculte 10 albume, le dadeau cadou. Deci eu am fost facut cadou, si e frumos sa stii asta, e la fel de frumos ca atunci cand iti zambeste lumea pe strada.
Omul poate sa si cumpere daca ii place ce aude pe internet. Eu am toate albumele Ac Dc, si am si discurile de aur care sunt aceleasi discuri pe care le mai am o data. Vreau eu sa ma bat cu pumnii in piept ca le am pe toate :).”
- Despre online, folosesti retele sociale?
„Am cont pe Facebook, si sunt addicted, nici nu ajung bine acasa si deschid Facebook-ul, am vreo 800 si ceva de prieteni pe Facebook, putini fata de Horia Brenciu care are 5000 :)).”
- Urmatorul pas e Twitterul? 🙂
„Nu..nu mai …imi e de ajuns, lasa-ma :).”
- Care e cea mai potrivita metoda de promovare pentru Margineanu?
„Nu m-am ocupat in special de asta, am lasat sa mearga lucrurile de la sine, pentru ca in momentul in care „overflow”-ezi, nu iti faci un bine, iti faci un rau, si mai bine lasi natura sa isi faca treaba, are grija sa le aranjeze pe toate foarte frumos.”
- In ultima vreme tot mai multi artisti isi lanseaza materialele impreuna cu GSP-ul. Au fost cei de la B.U.G Mafia, au urmat Parazitii, Puya, si acum tu. Ce ne poti spune despre asta?
„Da? Uite eu nu stiam despre asta. Stiam doar de Parazitii. Inseamna ca GSP-ul are o strategie de marketing buna, si spunandu-mi tu acum despre artistii care au ales asta, probabil ca nu lanseaza pe oricine. Eu acum aflu, si ma bucur ca fac parte din elita asta, Parazitii sunt Parazitii, trebuie sa recunoastem, peste 100 de ani vor fi studiati la limba romana in clasa a 6-a e clar, Bug Mafia e Bug Mafia, ii stim de cand eram mici, chiar daca pe vremea aia erau si ei mici, Puya in ultimul timp merge numai in sus, dar se duce in sus tare de tot are racheta :)”.
- Daca tot am deschis „subiectul Puya„. Multa lume spune ca nu mai face hip-hop, si ca nu mai e ce-a fost. Tu ce ne poti spune despre asta?
„Asta este datoria lumii sa spuna chestia asta, si lumea mai spune o chestie: „ai dat-o pe comercial”, asta trebuie sa o pui in ghilimele. Este cea mai mare prostie pe care poate sa o spuna cineva, este exact ca intrebarea aia pe car emi-o pun mie ziaristii: „Te mai iubeste femeile?”. Este o tampenie! Evident ca un om evolueaza, evident ca Puya cand s-a apucat de cantat acum 10 ani de zile, era un copil si acum a vazut si alte lucruri, si eu cred ca e foarte puternic din punct de vedere social mesajul lui.
Chiar l-am ascultat si vroiam sa-l sun la un moment dat, desi nu-l cunosc, nu am avut placerea sa ne cunoastem, sa-i spun: „frate esti foarte tare!. Cine-ti scrie versurile, daca le scrii tu daca le scrie altcineva, ceea ce canti si cum transmiti, o faci foarte bine.”
- Pe Puya il ajuta George Hora cu versurile (i-am spus cine e George)
„Aaa! Foarte frumos, deci mergem inainte! Evoluam!”
- O zi normala din viata lui Margineanu? Cum iti petreci timpul liber?
„In mod normal eu ar trebui sa am foarte mult timp liber. Si urasc sa spun ca in ultimele doua luni de zile sunt foarte ocupat. Am foarte multe cantari, din fericire, multumesc lui D-zeu pentru asta. Si s-au inghesuit multe, unele triste, altele mai vesele. Nu pot sa iti zic o zi din viata mea, pentru ca nu e niciuna la fel, si crede-ma cand spun lucrul asta. De exemplu o zi ca asta de azi nu am avut niciodata, sa stau de vorba cu foarte multi „presari”, deci toate zilele imi sunt diferite, ceea ce e foarte bine.”
- Cum vezi mass-media romaneasca de azi? Pierdem tot mai multe valori, ieri am ramas fara maestrul Dinica.
„Noi avem o „valoare” in media romaneasca, care se numeste RATING. Si atata timp cat ratingul va fi la putere, noi vom avea parte numai de babe violate, de tinere de 20 de ani care au baut vodka proasta la birt, vom avea parte de toata taraturile astea care apar, brailence, focsenence si alte ‘ncence si asa mai departe. Cei din media, spun „asta vrea publicul!”… Nu-i adevarat, nu asta vrea publicul. Publicul nu vrea sa vada OTV, se uita acolo de circ. Multe dintre tabloidele din Romania sunt un cancer, care ne mananca societatea, iar hrana sunt aceste individe si acesti indivizi care fac parada la televizor, care fac scandal din orice.
Un mare domn, pe care-l respect, care este redactor sef la un tabloid de mare succes, la care am si lucrat, spunea ca datoria presei nu este sa educe. Nu-i adevarat, se inseala amarnic. Datoria presei este in primul rand sa cultive si sa educe, iar pe planul doi trebuie sa fie informarea. Pentru ca in momentul in care tu faci o informare de tot cacatul asa cum o fac ei, si in momentul in care inventeaza lucruri, este jenant. Daca inventezi ceva despre mine, ca eu sa fac scandal sa apar la televizor, iar oamenii sa faca click pe siteuri-le tale, esti jenant, iar asta poate sa imi dauneze mie in casa, in sanul familiei, si atunci trebuie sa ma imunizez la asa ceva.
La ora actuala trebuie sa fiu vaccinat impotriva virusului numit media. Pana cand nu se va termina cu ratingul, nu o sa avem niciodata liniste si media va ramane un virus.”
- In incheiere, spune-ne la ce sa ne asteptam de la concertul din 19, asa in mare :).
„Pai in primul rand nu stiu la ce sa ma astept eu, de unde sa stiu la ce sa va asteptati voi? Cu siguranta ne vom distra foarte tare, va fi o petrecere.”
In continuare va lasam cateva poze de la interviu realizate de noi.