Ce ar vrea sa stiti despre ea o persoana cu intolerante alimentare (gluten, lactoza etc) pentru a nu-i ingreuna si mai mult viata cu o atitudine nepotrivita
In ultimii ani vorbim tot mai des despre intolerante alimentare, iar in jurul nostru sunt multe persoane care se confrunta cu aceste probleme care le afecteaza si viata sociala, nu doar sanatatea.
O persoana cu intolerante alimentare vorbeste rar despre chestiunile administrative pe care le face pentru a avea o masa adecvata nevoilor sale, de la costurile mult mai mari pana la pregatirea alimentelor separat de restul familiei. In plus, sunt unele produse alimentare care nu au inca un echivalent care sa fie potrivit celor cu restictii alimentare si uneori – adesea de sarbatori cand sunt mancarurile traditionale la masa in familie – cei bolnavi fac eforturi sa ramana in regimul lor. De aceea, elegant si politicos este sa nu le ingreunam si noi viata cu remarci nepotrivite.
Iata ce ar vrea sa stiti despre ea o persoana cu intolerante alimentare.
Problemele sale alimentare sunt reale, nu un moft sau un alint.
Boala celiaca (intoleranta la gluten) nu este un moft, nu este o dieta, este o boala autoimuna. Nu este un “deranj” la stomac. In timp ce unii au simptome gastrointestinale, boala celiaca afecteaza intregul organism. Exista peste 200 de simptome cunoscute ale bolii celiace, de la dureri articulare la neuropatie si pana la infertilitate.
O persoana cu intoleranta nu poate manca “doar putin” gluten/ lactoza. Glutenul, de exemplu, este ascuns intr-o multime de lucruri si o cantitate foarte mica poate imbolnavi timp de saptamani intregi o persoana cu intolerante.
Nu obligati, nu insistati sa manance ceva ce ati preparat si va ganditi ca este sigur daca nu doreste asta; ea stie mai bine grija si rigoarea alimentatiei sale. Nu va suparati si nu aveti remarci ironice daca vine cu mancarea de acasa la o aniversare sau o iesire sociala.
Mancatul in oras este greu pentru o asemenea persoana, dar cu siguranta nu ar vrea sa fie exclusa de la intalnirile de grup, asa ca tineti minte ca ar vrea sa fie invitata. Daca vreti cu adevarat sa va asigurati ca poate participa la masa, puneti cateva inainte de a va decide asupra unui restaurant.
Fara gluten nu este acelasi lucru cu Vegan. Fara gluten inseamna evitarea graului, orzului, secarei si a ovazului contaminat. Vegan inseamna evitarea tuturor produselor de origine animala.
Boala celiaca nu are leac si nu exista niciun medicament pe care sa-l poata lua pentru a o trata. Singurul tratament este mancarea fara gluten pentru tot restul vietii.
Doar pentru ca nu poate manca gluten/ lactoza nu inseamna ca dieta sa este plictisitoare. Exista atat de multe alimente delicioase pe care le poate manca: fructe, legume, cartofi, orez, orez, carne, fasole, cereale fara gluten… nu e cazul sa va fie mila, dar e important sa aveti respect.