De azi pana duminica puteti plati intrarea la Muzeul de Arta Recenta cu doua becuri arse. Puteti vedea o expozitie cu 46 de artisti romani contemporani printre care Gorzo si Vlad Nanca.
MARe, Muzeul de Arta Recenta din Bucuresti lanseaza o campanie care marcheaza Ziua Internationala a Deseurilor Electrice. Sub sloganul „reciclarea este un act de creatie”, MARe anunta ca intre 14 si 18 octombrie, de la 11:00 pana la 19:00, aduci doua becuri arse si primesti un bilet la muzeu.
Reprezentantii muzeului au descris aceasta campanie ca fiind „o înțelegere bună. Și că a recicla înseamnă mai mult decât pare. Un muzeu (fie de artă sau de orice altceva) este, prin definiție, un opozant al risipei. Muzeul conservă. Repară. Recuperează. Expune. (…) Un muzeu se străduiește constant să fie un mediu ideal de conservare, de prezervare a exponatelor sale, obligându-se ca prin intervențiile sale să nu le ”falsifice”, ci să le păstreze în lumina lor inițială. Ideea de reciclare este, până la urmă, un exercițiu etic și poetic, totodată. Un act creator. Dincolo de dimensiunea sa materială, reciclarea presupune o atitudine, un act de introspecție. În sens larg putem spune că inclusiv atunci când revenim în dreptul tabloului preferat, ”reciclăm”. Reciclăm atât tabloul, cât și pe noi înșine.”
In receptia Muzeului de Arta Recenta veti gasi un „Colt Verde” creat impreuna cu partenerii lor de la Asociatia Recolamp care colecteaza si recicleaza deseuri din echipamente de iluminat din 2007.
Daca nu reusiti sa ajungeti la MARe pana duminica, puteti instala aplicatia „Colt Verde” din Google Play sau App Store si veti descoperi colturile verzi din apropierea dumneavoastra, locurile in care puteti recicla becurile arse.
Recent, MARe a implinit doi ani de la deschidere. De-a lungul celor doi ani au avut expozitii ale unor figuri importante din arta contemporana precum Jeff Wall, Martin Creed, Thomas Ruff, Marcia Hafif, Gregor Schneider, Tino Sehgal si, acum, Hermann Nitsch.
Pe langa expozitiile temporare si colectia permanenta, Muzeul de Arta Recenta organizeaza constant ateliere creative pentru copii si adulti, seri de filme de arta, seri de poezie, stagiuni de dans contemporan, spectacole de teatru si muzica experimentala.
In perioada urmatoare la MARe puteti vizita doua expozitii: una de grup intitulata „Din Senin” si lucrarile lui Hermann Nitsch care au revolutionat lumea artei.
Una dintre expozitiile prezentate la MARe include 61 de lucrari semnate de 46 de artisti romani contemporani, printre care se numara Dumitru Gorzo, Vlad Nanca, Dan Basu, Codruta Cernea, Gheorghe Ilea si Larisa Sitar. Acestia au fost alesi in urma campaniei „E albastra” de achizitii de arta contemporana romaneasca.
Campania s-a desfasurat in perioada mai-iunie 2020 si a fost pornita ca o masura de sustinere a artistilor romani contemporani afectati de pandemie. Dupa un anunt public al campaniei, Muzeul a primit aproape 7.000 de lucrari de la 600 de artisti. Dintre acestea, a achizitionat de 80 opere de arta, suma totală a achizitiilor depasind 200 000 de euro.
Expozitia „Din Senin” este deschisa pana pe 28 februarie 2021 la etajul 3 din MARe.
A doua expozitie de la MARe ii este dedicata artistului austriac Hermann Nitsch si poate fi vizitata pana pe 6 decembrie 2020.
MARe prezinta o selectie de 19 tablouri de mari dimensiuni si o serie de documentatii video ale unor prestatii ale .
Nascut in 1938, Nitsch este fondatorul gruparii neo-avangardiste Wiener Aktionismus, care a condus practicile artistice postbelice spre experiențe extreme.
In performance-urile lui Nitsch, durerea a devenit un catalizator al fuziunii ritualurilor derivate din religie cu tinte politice, cu provocarea artistica si cu participarea sociala extrem de intensa fizic.
Orgien Mysterien Theater a fost lansat de Hermann Nitsch in anii 1950 si a devenit un exemplu al miscarii Wiener Aktionismus. Artistul a pictat prin intermediul performance-urilor folosind deversari sanguine in loc de culori si ruperea și framantarea manuala în loc de pensule. Picturile sale pot consta in pete sau siroaie subtiri de sange ce evoca maceluri sau dimpotriva, din texturi si straturi cromatice dense de materie contorsionata.
Perioada acoperită de expozitia MARe porneste din anii 1970, precum Die Sinnlichkeit ist die Offenbarung des Geistes (Senzorialitatea e Revelația Minții,1974) si pana la cele mai recente performance-uri din 2007-2020 cu Schüttbilder (picturi actioniste).