Culisele filmului Intregalde, povestite de Radu Muntean la festivalul de film Anonimul 2021. Filmul ii are in rolurile principale pe Maria Popistasu, Ilona Brezoianu, Alexandru Bogdan si taranul de 79 de ani, Luca Sabin, care nu isi joaca propriul rol ci un personaj fictionalizat
Intregalde, filmul romanesc aflat in selectia Quinzaine des Réalisateurs ruleaza in acest moment in cinematorafe si a putut fi urmarit, in aer liber, in a doua seara a festivalului de film Anonimul 2021 in fata a aproape 2000 de spectatori, dar si in prezenta regizorului Radu Muntean.
Cu un timing perfect pentru a aduce o oaza de echilibru intr-o vreme in care oamenii sunt tot mai individualisti, filmul spune o poveste despre mai multe laturi ale gesturilor de acte caritabile, de a ajuta oamenii in nevoie. “Intreglade” ii are in rolurile principale pe Maria Popistasu, Ilona Brezoianu, Alexandru Bogdan si taranul de 79 de ani, Luca Sabin, care nu isi joaca propriul rol ci un personaj fictionalizat.
In discutia post proiectie cu Miruna Berescu, directoarea Festivalului Anonimul, Radu Muntean a povestit ca ideea filmului e de mai bine de 10 ani, de la momentul la care a aflat de asociatiile de off road care, de Sarbatori, merg cu ajutoare in satele izolate din munti.
“M-a atras ideea unei discutii despre generozitate, intoarsa pe toate partile: ce ne mana in lupta cand suntem generosi, daca suntem la fel de generosi cand lucrurile sunt mai complicate in jurul nostru, daca e usor sa fii generos cand e confortabil si mai putin cand viata ti-e in pericol…
Eu nu judec personajele. Ei cu adevarat ajuta oamenii, sigur nu le schimba viata dar ii ajuta la un moment dat. Mi se pare important ca atunci cand esti generos sa fii lucid. Sa stii ca o faci si pentru tine intr-un fel; nu e ceva de blamat, asta face parte din reflexul care ajuta sa ne distingem de alte specii”, a spus Muntean in fata publicului.
Dincolo de povestea emotionanta, ajutorul punctual fata in fata cu ajutorul pe termen lung din comunitate (pentru ca batranul locuieste intr-o comunitate unde toti se ajuta intre ei), ceea ce impresioneaza spectatorii e “actorul” Luca Sabin care are lucruri destul de complicate de facut pe ecran si care este natural, de parca isi joaca propriul rol.
In felul in care Radu Muntean a construit o relatie cu Luca Sabin si in solutiile tehnice pe care le-a gasit pentru ca batranul sa se transforme peste noapte intr-un actor autentic e multa empatie, intelepciune dar si doza corecta de pragmatism si realism.
“El stia foarte bine ca exista o camera care-l filma, s-au tras si cate 40 de duble la unele cadre. A inteles foarte repede care e treaba, ca trebuie sa fiu eu multumit pana la sfarsit si pana nu zic “tras” nu plecam acasa. A inteles de la bun inceput ca nu e povestea lui pe ecran, asta am insistat foarte tare sa inteleaga ca e un personaj care e diferit de el. Altfel nu ar fi acceptat sa faca tot ce a facut; e un om foarte serios, foarte respectat in comunitatea respectiva.
Avea o casca in ureche si comunicam cu el in timpul cadrului. Nu poti sa-i dai unui actor neprofesionist sa invete text, il va spune foarte artificial. Si e nevoie sa comunici; asta nu face lucrurile mult mai simple dar e necesar…
Si am avut foarte multa frica ca la un moment dat o sa zica nu mai vreau sa mai filmez. Cand lucrezi cu un actor profesionist, ai un contract, oamenii au mai facut asta, stiu parcursul… Dar el era un om foarte deconectat de realitatea noastra apropiata, nu stia cine e Simona Halep de exemplu. A vazut o camera pentru prima data, aia se invartea in jurul lui in masina, tragea duble peste duble… Te asteptai ca la un moment dat sa zica “domne, e greu, stii ce, eu nu mai vin”. Si eram 40 de oameni care stam acolo de pomana ca nu mai faceam filmul.”
In ziua premierei de la Alba Iulia, organizata special pentru ca rudele lui Luca Sabin sa vada filmul, dar si toti cei care au gazduit echipa de filmare pe timpul productiei, batranul s-a trezit la 4 dimineata, a muncit sa repare capitele de fan care fusezera stricate de o furtuna, apoi si-a pus camasa buna si s–a dus la film. “Tine de o prejudecata de-a noastra sa ne imaginam ca i-am schimbat viata intr-un mod radical. Nu imi imaginez in niciun fel ca viata lui se va schimba dramatic; poate un pic acum are sentimentul ca s-a deschis un mic portal, dar se va inchide rapid inapoi si el isi va continua viata asa cum si-a trait-o pana acum in cei 79 de ani. De dimineata pana seara munceste in gospodarie. Are 4 copii, 4 nepoti are o viata implinita.”
Mergeti sa vedeti “Intregalde”, o poveste fina despre bunatate, generozitate si a ne uita la nevoile celor din jur cu toate aspectele sale: satisfactia egoului celui care a facut binele punctual, perseverenta si determinarea fara nimic stralucitor a celui care ajuta constant zi de zi.
Radu Muntean a debutat cu „Furia” (2002), a continuat cu „Hîrtia va fi albastra” (2006). Boogie (2008) „Marti, dupa Craaciun” (2010), „Un etaj mai jos” (2015), ”Alice T.” (2018).
“Intregalde” poate fi vazut in cinematografele din Romania pana pe 20 august.