Istoria colindelor si cantecelor de Craciun de la Imnul Ingerilor din anul 129 pana la melodiile britanice aduse in Romania de Familia Regala.
Istoria colindelor are un parcurs lung si fascinant, si desi adesea sunt asociate cu sarbatorile crestine, au ajuns sa fie raspandite in toata lumea si au devenit un fel de imnuri care celebreaza si invoca bunatatea, iubirea si pacea.
Colindele sunt cantece traditionale care variaza de la o tara la alta si care sunt interpretate in preajma sarbatorilor de iarna. Primele colinde au fost create pentru a slavi nasterea lui Iisus Hristos, dar astazi multe dintre cantecele de sarbatori s-au adaptat la o lume orientata spre globalizare care tine cont de principii incluzive.
Primele colinde difuzate prin undele radio in casele oamenilor au fost cele cantate de corul King’s College in preajma sarbatorilor de iarna din 1928.
Tot in acelasi an s-a publicat „The Oxford Book of Carols”, o carte editata de Percy Dearmer, Vaughan Williams si Martin Shaw care a popularizat in Anglia o serie de imnuri si colinde festive.
Potrivit istoricilor, primul colind de Craciun care a fost mentionat vreodata in sursele istorice dateaza din anul 129 si este „Imnul Ingerilor”. La inceputul crestinismului, primele colinde care sarbatoreau nasterea lui Iisus Hristos erau preluate dupa modelul cantecelor pagane care sarbatoreau solstitiul de iarna.
Mai tarziu, in secolul al IV-lea dupa ce crestinismul a fost declarat religie de stat in Imperiul Roman, colindele au inceput sa aiba o linie melodica mai lenta, iar versurile erau mult mai solemne. Secole mai tarziu, la inceputul anilor 1600 au aparut si imnurile festive care abordau teme precum drumul Mariei si a lui Iosif la Betleem, inchinarea celor 3 magi si nasterea lui Iisus in iesle.
Multe dintre cele mai celebre colinde de astazi provin din Evul Mediu si au fost transmise din generatie in generatie prin traditiile pastrate de ansamblurile corale.
Dictionarul Oxford mentioneaza ca unul dintre cele mai vechi colinde tiparite este „Boar’s Head Carol”, care dateaza din Anglia anului 1521. Acest colind se pare ca era interpretat anual la Queen’s College din Oxford, cu prilejul cinei de Craciun la curtea Regelui Henry al VIII-lea.
Un alt colind britanic care a supravietuit pana in zilele noastre este ”Coventry Carol”, un cantec interpretat adesea in cadrul concertelor de cor. Alte colinde care s-au transmis de la un an la altul inca din Evul Mediu sunt ”God Rest You Merry, Gentlemen” si ”While Shepherds Watched Their Flocks by Night”.
Colindele si imnurile festive de Craciun au continuat sa se raspandeasca chiar si in secolul al XVI-lea, cand Cromwell si puritanii au incercat sa le interzica.
Pana in secolul al XIX-lea, colindele au devenit populare in Europa si au fost culese in carti de Craciun si tiparite in sute de exemplare. Multe dintre cele mai populare colinde de astazi provin de la mijlocul anilor 1850 cand s-au publicat o serie de melodii precum ”O Christmas Tree”, ”The First Nowell”, ”O Holy Night”, ”Silent Night” si ”Jingle Bells”. Au fost compuse intre 1818 si 1857, inaintea si in timpul epocii victoriene, perioada care a introdus in Marea Britanie si obiceiul bradului de Craciun.
In Romania multe dintre colindele europene populare au venit prin intermediul familiei regale. Unele dintre ele au fost adaptate, iar altele au fost preluate din tarile vecine sau au fost transmise prin traditia ortodoxa.
In Romania, colindele au diferite origini si au fost preluate prin religia ortodoxa si adaptate la limbajul si melodicitatea limbii. Printre ele, se pot distinge si cantece inventate de romani, unele dintre ele provin din mediul rural si se datoreaza obiceiurilor si traditiilor vechi. In aceasta categorie intra ”Noi umbram si colindam”, ”Iata vin colindatori”, ”Dimineata lui Craciunu’”, ”Ce-ati vazut pastori” si ”Steaua sus rasare”.
Unele dintre colinde au ajuns sa fie asimilate printre cantecele traditionale de sarbatori datorita familiei regale a Romaniei. Colindele englezesti si germane au fost traduse in limba romana si popularizate rapid prin intermediul corurilor, astfel cantece precum ”O brad frumos”, ”Noapte de vis” si ”Clopotei, Clopotei” sunt doar cateva dintre dintre exemple.