Istoria posterelor pictate de la turneul de tenis Roland Garros. Toate cele 45 de tablouri din proiectul arta la tenis.
Zilele acestea, la Paris se desfasoara unul dintre doua turnee de grand slam din Europa: Roland Garros 2024.
In fiecare an din 1980, Federatia Franceza de Tenis (cea care organizeaza turneul de la Roland Garros) are un proiect special pentru promovarea turneului de grand slam: artisti contemporani realizeaza posterul oficial al festivalului.
Artistii, care sunt alesi din toata lumea cu ajutorul unui curator, Fabrice Bousteau – redactorul sef al revistei Beaux Arts –, sunt invitati cu un an inainte de a face lucrarea lor la turneu; simt astfel atmosfera din interior, inteleg munca din culisele turneului si de foarte multe ori isi amintesc de copilarie, pentru ca toti au urmarit macar o data un meci de tenis de la Roland Garros.
Proiectul a fost creat pentru a arata legatura emotionala dintre arta si sport, si pentru a duce tenisul – un sport al elegantei – in mediile culturale.
Anul acesta posterul a fost creat de artistul Paul Rousteau care a apelat la Inteligenta Artificiala.
„Am vrut sa reprezint Parisul, dar si culoarea caracteristica a unui teren de zgura. De exemplu, m-am gandit sa asez terenul pe un perete, pe o strada, pe o cladire acoperita cu lut rosu, cu linii, sau chiar cu o vedere de pasare… Un oras, vazut de sus, este de obicei gri, dar aici mi-am imaginat ca este culoarea ocru a terenului de la Roland-Garros. Apoi, mi-a venit ideea de a reprezenta raul Sena”, a explicat artistul.
Aceasta idee l-a determinat pe artistul in varsta de 38 de ani sa foloseasca inteligenta artificiala ca parte a procesului sau de creatie: „Nu am avut timp sa fac nicio fotografie in timpul turneului. Aveam o multime de idei in cap, dar acestea erau adesea imposibil de realizat in fotografii, asa ca am decis sa folosesc inteligenta artificiala. Pentru mine, a fost o scuza pentru a transforma aceste idei imposibile in realitate, pentru ca voiam neaparat sa arat tenisul invadand Parisul.”
Rosteau este autorul al celui de-al 45 –lea poster artistic al turneului.
Romania este atasata emotional de acest turneu de tenis. La noi in tara cele mai multe terenuri sunt pe zgura, suprafata de joc de la Roland Garros, iar istoricul viictoriilor romanilor este foarte bogat.
Ilie Nastase a castigat aici in 1973, Virginia Ruzici (actualul manager al Simonei Halep) a castigat in 1978, iar pentru noi Simona Halep, cu cele 3 finale jucate, dintre care una castigata in 2018, e un mare motiv de bucurie si de mandrie. Halep a castigat acest turneu si la juniori.