Skip to content

Istoria salatei de boeuf. Preparatul a fost creat de catre un chef belgian, reteta originala includea carne de vanat, crab, trufe si caviar. 

Salata de boeuf este unul dintre cele mai apreciate preparate traditionale, nelipsita de pe mesele festive ale sarbatorilor de iarna. Este o mancare recunoscuta la nivel international ca fiind romaneasca, cu toate ca variatii ale retetei pot fi intalnite in toate bucatariile est-europene si balcanice. 

In ciuda numelui de inspiratie frantuzeasca care se refera la principalul ingredient, vita — in franceza, boeuf —, preparatul are origini rusesti, fiind creat de in 1860 de catre chef-ul belgian Lucien Olivier, care lucra la faimosul Hotel Hermitage din Moscova. 

In Rusia, o varianta a salatei de boeuf este cunoscuta sub numele de salata Olivje, dupa numele bucatarului, in care se adauga sunca si ou fiert pe langa legume si castraveti murati. 

Reteta originala a lui Olivier purta denumirea de ”salade de gibier” — salata de vanat — si era cel mai cerut preparat al restaurantului hotelului Ermitaj. Includea alimente sofisticate si scumpe, care nu se gaseau atat de usor in Rusia secolului al XIX-lea.

Reteta chef-ului belgian a ramas secreta pana in prezent, aceasta s-a pierdut in 1905 cand restaurantul s-a inchis pe fondul tensiunilor generate de Revolutia Rusa. Potrivit bucatarului Ivan Ivanov, asistent al lui Olivier, preparatul original cuprindea delicatese precum carnea de vanat, crabi, cozi de homar, caviar si mazare. 

Pe langa vanat, Olivier folosea si carne de prepelita si orna salata cu o maioneza fina creata cu otet din vin frantuzesc, mustar si ulei de masline. La final era decorata cu felii de ou si cartofi fierti si castraveti murati. In functie de sezon, ingredientele se schimbau, astfel ca chef-ul includea uneori si trufe, capere si piept afumat de rata.

Olivier a murit la 45 de ani, in 1883 si nu a transmis reteta nimanui. Dupa revolutia bolsevica din 1917, multi bucatari din estul Europei au inventat retete asemanatoare, inlocuind ingredientele originale cu altele mai ieftine, precum carnea de pui sau de vita sau optand pentru variante fara carne, cum este cazul salatei a la russe. 

In Romania, reteta s-a raspandit in perioada interbelica, devenind rapid un preparat nelipsit de la mesele festive. 

Reteta romaneasca variaza si este interpretata de la o familie la alta, in functie de cantitatea si tipul de carne folosita si de legume. In unele variante sunt adaugate telina sau oua fierte tari pe langa cartof, morcov, mazare si castravetele murat.

Preparatul este decorat rapid cu maioneza, masline si fasii de castraveti sau gogosari murati si se serveste de regula ca aperitiv sau ca gustare, alaturi de felii de paine proaspata. In ultimii ani a devenit un trend decorarea salatei de boeuf cu modele si elemente cat mai complexe, care evoca intr-un mod simpatic spiritul Craciunului. Unele platouri sunt ornate cu o reprezentare a lui Mos Craciun creat din muraturi sau cu brazi din frunze de marar, decorati cu felii de morcovi si gogosari. 

O varianta a retetei a fost publicata in 1941 de catre bucataresele Elisabeta Ciortan si Xenia Nicolau in volumul „Noutati Gospodaresti”. Ele noteaza ca „Salata Boeuf se prepara la fel ca salata ruseasca, la care se adauga carne de pasare, vaca sau peste. Andivele si salata verde sa nu lipseasca. Cine poate, adauga homari”.

Citește în continuare