Ziua Italiei. Descopera frumusetea Italiei in 10 carti de mare succes
E momentul tau pentru o pauza de bine. Lumea e mai frumoasa cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.
Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline.
Calatoriile virtuale literare care ne plimba cu gandul prin locuri frumoase sunt o altfel de vacanta, iar literatura care face trimitere la Italia are o multime de descrieri ale acestor locuri.
De la Romeo si Julieta si iubirea lor de la Verona pana la Negutatorul din Venetia, Italia e de sute de ani punct de inspiratie pentru marii scriitori ai lumii.
„Agonie si extaz” de Irving Stone este o fantezie care pleaca de la biografia lui Michelangelo Buonarotti si spune povestea unui secol de istorie, cultura si religie.
Nume importante ale epocii, de la Lorenzo de Medici, primul sponsor al artistului Leonardo Da Vinci., Savonarola- unul dintre cei mai influenti preoti din Renastere care locuia in Florenta sau Papa Iulius al II-lea, cel care i-a comandat fresca din Capela Sixtina lui Michelangelo, sunt prezente in roman.
Cartea descrie primul atelier al lui Michelangelo din Florenta, pe o straduta aproape de locul unde este acum Galeria della Academia, muzeu care gazduieste multe dintre lucrarile lui Michelangelo, inclusiv celebrul David. Astazi, aproape de locul respectiv, dar nu exact in aceeasi casa in care a fost atelierul este Casa Buonarotti, un muzeu dedicat lui Michelangelo.
Cartea lui Irving Stone nu pastreaza adevarul istoric in multe intamplari, dar ofera o imagine a epocii si a intamplarilor romantioase din vremea Renasterii. In Romania, a fost tradusa insa biografia lui Leonardo Da Vinci, scria de Walter Icsaason, care urmareste mai de aproape adevarul istoric al epocii.
“In numele trandafirului” – Umberto Eco. Probabil unul dintre cele mai cunoscute si mai apreciate romane italiene din toate timpurile.
Sub forma unui roman politist, plin de mistere, Umberto Eco face o radiografie a vietii monarhale si a bisericii. Actiunea se petrece intr-o manastire Benedictina din nordul Italiei si, dincolo de cursa cititorului prin faptele descrise pentru a descoperi autorul unei crime, descrierile se opresc si la peisajele zonei, la traditiile locale de producere a vinului.
Eco, care e un cercetator cu educatie academica in semiologie, filosofie si ligvistica, face din “In numele trandafirului” un roman care poate fi citit pe mai multe nivele, pentru mai multe categorii de public.
Cartea care a aparut in 1980 a fost ecranizata in regia lui Jean Jaques Annaud cu Sean Connery in rolul principal.
„Adio, arme” de Ernest Hemingway este povestea vazuta chiar de autor de pe front, in 1918, cand s-a inrolat si a facut voluntariat pe ambulanta in Italia, unde ulterior a fost ranit.
Cu stilul sau inconfundabil, Hemingway descrie razboiul si recreeaza frica, sentimentul de camaraderie, curajul voluntarilor, dar si al oamenilor simpli pe care ii cunoaste in acel timp. Romanul urmareste si o poveste de dragoste pasionala, prinsa in instabilitatea politica data de razboi. O parte din actiune se intampla in nordul Italiei – in Milano, in provincia Trentino, iar unul dintre cele mai dramatice momente ale cartii are actiunea langa Lacul Maggiore.
La vremea lansarii sale, in 1929, romanul a fost interzis de Mussolini. Cartea a fost adaptata de doua ori pentru cinema, in 1932 de regizorul Frank Borzage (cu Gary Cooper in rolul principal) si in 1957 de Charles Vidor, cu Rock Hudson si Jennifer Jones.
Moarte la Venetia – Thomas Mann e povestea unui scriitor trecut de 60 de ani, multi premiat in Austria, care pleaca in vacanta pentru a scrie un nou roman.
Scriitorul ajunge la Venetia, nu are inspiratie si isi petrece mult timp in admiratie pentru pustiul unei familii de nobili polonezi aflata in acelasi hotel cu el. In timp, admiratia se transforma in obsesie si scriitorul incepe sa-l urmareasca pe pusti prin toata Venetia.
Aschenbach, scriitorul din carte, e inspirat de chipul compozitorului Gustav Mahler care il intimida pe Thomas Mann, iar copilul e inspirat de o intamplare pe care chiar autorul a trait-o in vara lui 1911 intr-o vacanta pe care a petrecut-o cu sotia sa, Katia, in Venetia. In hotelul in care locuiau, Grand Hotel des Bains, l-a intalnit pe Wladiyslaw Moes, frumosul copilul al unor polonezi. Peste ani, in 2003, scriitorul Gilbert Adair a refacut traseul lui Thomas Mann in Venetia si l-a cautat pe copil, totul e povestit in romanul The Real Tadzio.
Nuvela „Moarte la Venetia” a fost ecranizata in 1971 de Luchino Visconti cu Dick Bogarde in rolul scriitorului si Bjorn Andresen in rolul lui Tadzio.
O versiune moderna a unei dragoste obsesive tot la Venetia, tot in lumea celor bogati, o aduce romanul Talentatul domn Ripley
Talentatul domn Ripley de Patricia Highsmith este o poveste despre inalta societate new yorkeza mutata in vacanta in Italia, despre cum inveti sa traiesti in dolce far niente cand singurele tale preocupari sunt legate de iubire.
In roman, un tanar introvert si plin de anxietati – Tom Ripley -, crescut la New York de o matusa rautacioasa, ajunge sa traiasca din fraude fiscale pentru care isi schimba adesea identitatea si este trimis in Italia, la Venetia, de un bogatas pentru a-l convinge pe fiul acestuia sa se intoarca acasa. Cand Tom se indragosteste si devine obsedat de tanarul pe care trebuie sa-l aduca acasa, totul capata suspance-ul unei drame politiste.
Cartea scrisa in 1955 a fost ecranizata de 3 ori, cea mai cunoscuta versiune fiind cea in regia lui Anthony Minghella, cu Matt Damon in rolul lui Tom Ripley, cu Jude Law in rolul bogatasului Dickie pe care trebuie sa-l aduca acasa si cu Gwyneth Paltrow in rolul iubitei lui Dickie.
„Camera cu vedere” de E.M. Forster este o poveste despre doua englezoaice de familie buna care vin in vacanta in Florenta si cea mai tanara se indragosteste de un tanar filosof cu care schimba camera din hotel pentru ca nu aveau o camera cu o priveliste care sa le satisfaca.
Pe fundalul povestilor lor de vacanta descoperiti in descrierile autorului o parte importanta din viata Florentei culturale din inalta societate de la inceputul secolului trecut. Cartea a stat la baza ecranizarii de succes din 1985 “A Room With a View” in regia lui James Ivory, cu Maggie Smith, Daniel Day Lewis, Judi Dench si Helena Boham Carter in rolurile principale si a luat trei premii Oscar (cel mai bun scenariu adaptare, cele mai bune costume, cea mai buna scenografie). Filmul inspirat de cartea lui Foster, scrisa la 1908, a avut alte 5 nominalizari pentru acelasi premiu.
Tetralogia napolitata „Prietena mea geniala”, de Elena Ferrante este una dintre cele mai de succes serii de romane contemporane.
Actiunea este plasata intr-un Napoli sumbru al anilor ’40 si are in prim plan povestea a doua prietene, Elena (Lenu) si Lila, care sunt mereu in competitie, dar reusesc sa ramana prietene pana la batranete. Dincolo de povestea celor doua fete, romanul este si o introducere in viata familiilor tipic italiene de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Cele patru volume au fost ecranizate de curand de catre HBO in serialul cu acelasi nume.
„Această poveste” romanul unuia dintre cei mai apreciati scriitori italieni contemporani Alessandro Baricco spune povestea unui pusti de 5 ani care sta intr-un sat de pe langa Torino si vede pentru prima data o masina.
E atat de fascinat de sunetul masinii incat peste ani pleaca in America sa construiasca o pista de curse pentru masini. Ultimo Parri, personajul principal, are ceva din Baricco care e nascut la Torino si a locuit multa vreme la bunici, intr-un sat piemontez din apropiere. Romanul care il urmareste pe Ultimo in trei momente importante din viata sa e o poveste despre barbatie, despre prietenie, razboi, dar si un indiciu pentru cititori de ce barbatii italieni au virilitate si masculinitate atat de specifice.
„Striga-ma pe numele tau” de Andre Aciman este o poveste despre jocurile si focurile pasiunii traite cu infiorarea tineretii.
Relatata din perspectiva tinarului Elio, cu o dozare impecabila a evolutiei sentimentelor si cu scene de o frumusete la fel de coplesitoare ca aceea a decorului mediteraneean, istoria acestei pasiuni traite sub semnul efemeritatii cucereste prin sinceritate, vitalitate, prin melancolica privire retrospectiva asupra unei lumi pierdute. Filmul care are la baza cartea a fost ecranizat in 2007, si a castigat un premiu Oscar pentru cea mai buna adaptare a scenariului. Timothée Chalamet este Elio, in timp ce Oliver este jucat de Armie Hammer.
„Mananca. Roaga-te. Iubeste” de Elizabeth Gilbert este mai mult decat o poveste, a devenit in timp o sursa de inspiratie prin care cititorii au pornit in propria lor descoperire.
Romanul este despre cum o femeie de 30 de ani, care are tot ce isi poate dori, lasa totul in urma si pleaca in lume sa isi exploreze aspectele firii ei: placerea gastronomica, pe care o redescopera in Italia, devotamentul si cautarea spirituala – in India, iar in insula Bali, pentru echilibrul dintre trup si suflet.
In calatoria in Italia, personajul principal ajunge in cartierul Trastevere din Roma, recunoscut pentru stazile sale pline de verdeata si cafenelele de familie aflate la fiecare colt de strada. Dupa aparitia cartii, afacerile din acest cartier aproape s-au dublat, multe femei calatorind singure prin Italia inspirate de aventurile protagonisei din “Mananca. Roaga-te. Iubeste.”
Filmul cu acelasi nume a fost ecranizat in 2010, cu Julia Roberts in rolul principal.
Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline si totul e mai frumos atunci cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.
New York e o stare de spirit, traita la superlativ. Maybelline isi gaseste inspiratia in pulsul metropolei, încurajandu-ne să exploram si sa ne afirmam creativitatea, pentru ca „if it last it NY it lasts anywhere”…
Uplift yourself si descopera produsele cu formule avansate si texturi revolutionare care iti transmit energia vibranta a New Yorkului si curajul de a fi tu insuti.