Jane Fonda, Joaquin Phoenix si Timothee Chalamet, printre actorii care au purtat tinute vechi sau materiale sustenabile la premiile Oscar 2020.
In mijlocul protestelor legate de incalzirea globala, actorii de la Hollywood au inceput sa ia atitudine si sa promoveze reciclarea tinutelor aflate deja in garderoba personala sau in arhivele designerilor.
Joaquin Phoenix, Jane Fonda, Timothee Chalamet, Saoirse Ronan, Elizabeth Banks, Laura Dern si Margot Robbie sunt printre artistii care au luat atitudine in legatura cu una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta planeta. Industria modei este unul dintre cei mai mari factori poluanti la nivel mondial, iar actorii se folosesc de haine pentru a-si promova filmele si pentru a deveni exemple aspirationale stilistice.
In urma cu o saptamana, la Premiile BAFTA desfasurate in Londra, actorii nominalizati au fost incurajati sa poarte tinutele mai vechi pentru a oferi un exemplu despre sustenabilitate presei si publicului. Organizatorii galei Oscar nu au insistat cu un dress-code similar insa unii dintre cei mai cunoscuti actori si-au asumat responsabilitatea sociala de a ii incuraja si pe altii sa incetineasca consumul excesiv de haine.
Tendintele legate de sustenabilitate nu implica neaparat repurtarea hainelor vechi din garderoba personala. Dar incurajeaza folosirea tinutelor deja existente, pentru nu mai fi folosite materiale noi si a nu mai crea deseuri cu o imbracaminte noua. Acestea pot fi din magazine second-hand sau din noile servicii care inchiriaza haine.
La 82 de ani, Jane Fonda conduce lupta pentru constientizarea crizei climatice printre actorii de la Hollywood.
In ultimele luni, Jane Fonda a fost unul dintre cei mai puternici sustinatori ai luptei impotriva incalzirii globale. A fost arestata de cateva ori la protestele Fire Drill din Washington si a continuat sa vorbeasca in fiecare interviu despre problemele care trebuie rezolvate si pe care Guvernul american le ignora.
Pentru ca filmarile pentru serialul „Grance & Frankie” in care joaca rolul principal se desfasoara in Los Angeles, actrita a inceput o serie de proteste in LA, in fiecare zi de vineri, dupa programul de lucru.
Aparitia lui Jane Fonda in incheierea galei Oscar 2020 a fost cireasa de pe tort a unui eveniment dominat de mesajul sustenabilitatii.
Actrita a fost invitata sa prezinte trofeul pentru „Cel mai bun film al anului” castigat de „Parasite”. A purtat o rochie rosie, haute couture creata de designerul Ellie Saab in 2013 si purtata de Fonda in 2014 pe covorul rosu la Cannes, la premiera filmului „Grace of Monaco”.
Bijuteriile care au accesorizat tinuta lui Jane Fonda au apartinut brandului Pomellato care foloseste aur colectat responsabil si diamante sustenabile.
„Vedeti aceasta jacheta rosie? Aveam nevoie de ceva rosu si m-am dus si am cumparat jacheta la reduceri. Este ultimul articol de imbracaminte pe care il voi mai cumpara. Nu avem nevoie sa cumparam in continuare. Nu ar trebui sa cautam sa cumparam ca sa identificam cu hainele. Nu ne trebuie mai multe lucruri. Si nimic nu e mai important decat sa atragem atentia asupra acestor probleme, nu-i asa?”
– mesajul transmis de Jane Fonda in cadrul celui mai recent protest. Jacheta rosie a fost purtata pe umar pe scena Oscarurilor.
Joaquin Phoenix a purtat acelasi costum la majoritatea premiilor din ultimele luni. Tinuta lui Timothee Chalamet a fost creata din nylon reciclat.
Unul dintre cei mai apreciati actori, Joaquin Phoenix, a folosit evenimentele la care a fost premiat pentru a ii indemna si pe altii sa se indrepte spre o lume mai ecologica.
Costumul negru in care a urcat pe scena Oscar 2020 pentru a ridica trofeul pentru „Cel mai bun actor” a fost creat de Stella McCartney si purtat anterior la Globurile de Aur, SAG Awards si BAFTA.
Discursul tinut de Phoenix la Oscar a devenit viral, indreptand atentia catre subiectele sensibile care au afectat omenirea in ultimii ani, inclusiv consumul excesiv de carne.
Olivia Colman a fost imbracata tot de designerul Stella McCartney, unul dintre pionerii revolutiei ecologiste in randul brandurilor de lux. Rochia midnight-blue din catifea, cu maneci si capa a fost creata din matase sustenabila.
Margot Robbie a purtat o rochie din matase din navy-blue din arhivele Chanel, creata de Karl Lagerfeld pentru colectia Haute Couture din primavara anului 1994.
Tinuta purtata de Timothee Chalamet pe covorul rosu a iesit din tiparele costumului traditional potrivit pentru o gala de asemenea anvergura. Tanarul actor a aparut intr-o uniforma utilitara creata din nylon-ul reciclat, Econyl, un material marca inregistrata a casei de moda Prada.
Saoirse Ronan a ramas fidela brandului Gucci care a construit o poveste in jurul tinutelor purtate la BAFTA si Oscar. Astfel, materialul ramas din rochia neagra creata pentru covorul rosu la BAFTA, unde Ronan a fost nominalizata pentru rolul din „Little Women”, a fost folosit pentru a crea corsajul tinutei extravagante de la Oscar.
Casa de moda Louis Vuitton a creat doua tinute sustenabile pentru Oscar 2020 din fire de Tencel de lux. Este un material obtinut din lemn dizolvat si transformat in fibre care absorb cu 50% mai multa umiditate decat bumbacul.
Lea Seydoux, actrita din noul film James Bond, „No time to die”, a purtat una din rochiile eco Louis Vuitton din Tencel si matase organica.
Kaitlyn Dever, actrita din „Booksmart” si-a facut intrarea pe covorul rosu intr-o rochie fuchsia cu rosu din matase si satin ecologic brodate cu peste 14.400 de cristale Swarovski. A fost lucrata manual in aproape 2000 de ore. Pantofii purtati au fost de la Aldo, unul din putinele branduri certificate carbon-neutru.
La petrecerea Vanity Fair de dupa Oscaruri, actrita Elizabeth Banks a aparut intr-o rochie rosie creata de Badgley Mischka si purtata pentru prima data in urma cu 15 ani la acelasi eveniment.
La cateva minute dupa castigarea premiului Oscar pentru „Cea mai buna actrita intr-un rol secundar”, Laura Dern si-a facut aparitia la petrecere intr-o rochie neagra, creata special pentru ea de Armani Prive. A fost a treia oara cand a purtat rochia, prima data a fost in 1993, a doua in 2013.
Reactia Hollywood-ului vine la cateva luni dupa semnarea Pactului Modei care obliga designerii de lux si mass-market sa schimbe felul in care sunt produse hainele.
In ultimii 100 de ani, actorii si actritele de la Hollywood au purtat tinute diferite la fiecare aparitie pe covorul rosu pentru a incuraja consumatorii sa cumpere hainele designerilor de lux. Deseori, acestia sunt platiti sa promoveze o anumita casa de moda in contextul celor mai extravagante gale de film din lume, miza principala fiind Premiile Oscar.
Schimbarile climatice dramatice din ultimii ani si avertismentele emise de oamenii de stiinta au determinat membrii summitului G7 sa oblige industria modei sa devina sustenabila, sa protejeze mediul inconjurator si sa reduca poluarea cauzata.
In primavara anului 2019, Emanuel Macron, presedintele Frantei si unul dintre conducatorii G7, l-a delegat pe Francois Pinault, cel mai influent jucator din industria modei, sa semneze un acord cu toate marile case de moda din lume pentru a se orienta spre sustenabilitate.
Problemele principale identificate sunt supraproductia care trebuie incetinita, eliminarea deseurilor si alegerile materialelor care nu pot fi reciclate.
Actiunile actorilor de pe covorul rosu la Oscar 2020 au fost direct influentate de directivele pe care trebuie sa le implementeze marile case de moda.