Jean Paul Gaultier se retrage. Galerie foto cu cele mai spectaculoase 90 de tinute de la ultima defilare Haute Couture din cariera.
Designerul francez Jean Paul Gaultier a anuntat ca defilarea de moda couture din cadrul Paris Fashion Week care a avut loc aseara, 22 ianuarie, a fost ultima din cariera sa.
Anuntul vine intr-un moment incert pentru lumea modei. In ultimii ani, marile case de moda au avut probleme financiare, unele dintre ele fiind deja inchise. Un exemplu este Zac Posen.
Defilarea din Paris a sarbatorit cariera artistului desfasurata pe o perioada de 50 de ani.
Brand-ul de lux Gaultier si linia de parfumuri care ii poarta numele vor fi vandute in continuare. Insa vor fi create de un alt designer care va prelua conducerea creativa a colectiilor.
In cei 50 de ani de avantgarda, Gaultier a scris istorie si a creat momente spectaculoase in moda, teatru, film si muzica.
Pasiunea lui Jean Paul Gaultier pentru design a inceput in copilarie, intr-o suburbie a Parisului unde obisnuia sa creeze costume de cabaret pentru ursuletul sau de plus.
A fost asistentul personal al faimosului Pierre Cardin. La 18 ani, si-a inceput ascensiunea in lumea modei in acelasi timp cu Thierry Mugler.
Prima defilare oficiala a unei colectii haute couture Jean Paul Gaultier a avut loc in 1976. Moda pariziana venea dupa multe secole de lux si rafinament iar tendintele decadente ale anilor ’80 l-au inspirat pe tanarul designer sa isi incerce norocul, avand sustinerea mai multor prieteni influenti in industrie.
Gaultier s-a remarcat prin spiritul non-conformist, fiind numit „copilul teribil al modei franceze”. A insistat cu folosirea fustei si a kiltului pentru barbati in colectiile sale pana au devenit o tendinta mondiala. A introdus modele de toate varstele si femei de toate formele in defilarile anilor ’90.
A creat unul dintre cele mai faimoase costume purtate de un popstar pe scena: corsetul conic al Madonnei din turneul „Blonde Ambition” din 1990.
Si-a incercat norocul in lumea muzicii si a televiziunii, lansand un album de muzica dance si devenind gazda emisiunii comice „Eurotrash” intre 1993 si 1997.
Intre 2003 si 2010, Gaultier a aratat ca are puterea de a se adapta in lumea modei. Majoritatea designerilor cunoscuti din lume au fost angajati pentru a salva marile case de moda de la faliment. El a preluat functia de director creativ pe care Martin Margiela a avut-o in fruntea casei de moda Hermes.
In 2011, Gaultier a introdus faimosul „granny hair” – „parul gri ca o bunica” in defilarile haute couture. In 2015, a revenit la aceasta idee care a fost preluata de lumea modei si a devenit o tendinta mondiala care rezista pana astazi.
In 2012, a fost primul designer invitat sa faca parte din juriul Festivalului de Film de la Cannes.
A creat costume pentru spectacole de teatru si cabaret in Berlin, Paris si Las Vegas, fiind deseori inspirat de Dita von Teese.
In lumea filmului, Gaultier a lucrat cu Luc Besson pentru costumele din „Al cincilea element”, cu Pedro Almodovar pentru „Kika”, „Mala Educacion” si „The Skin I live in” si cu Josee Dayan pentru serialul frantuzesc „Legaturi periculoase”, cu Catherine Deneuve in rolul principal.
Galeria foto cu ultima defilare Haute Couture a lui Jean Paul Gaultier.
Designerul a prezentat 50 de tinute spectaculoase, un regal vizual menit sa aduca aminte de cele mai memorabile momente ale carierei sale.
A inclus o reinterpretare a corsetului conic, rochii albe cu dungi albastre inspirate de steagul frantuzesc, siluete exagerate si texturi suprapuse in paleta de culori preferata: negru, nude, rosu, ivoire si albastru regal.