La 50 de ani de la moartea lui Jim Morrison, cartea “The Collected Works of Jim Morrison” este disponibila publicului. Mai mult de jumatate din carte include versuri, poezii si notite personale nepublicate anterior.
“The Collected Works of Jim Morrison va contine versuri neinregistrate, fragmente din caietele artistului scrise de mana, si multe alte notite personale ale vocalistului trupei The Doors.
Publicatia Rolling Stone mentioneaza ca la un moment dat inainte de moartea sa, in iulie 1971, Jim Morrison a scris o lista intitulata „Plan for Book”, in care isi expunea gandurile asupra unei colectii de poezii, versuri si alte lucrari. Acum, la 50 de ani de la moartea sa si de la lansarea ultimului sau album cu The Doors, acea schita devine cea mai impresionanta colectie a scrierilor sale pana in prezent.
Colectia “The Collected Works of Jim Morrison: Poetry, Journals, Transcripts and Lyrics” are aproape 600 de pagini, iar cartea reuneste cea mai mare parte a operei sale publicate anterior, de la versuri de cantece la poezie (“Horse Latitudes,” “The Celebration of the Lizard”), precum si ansamblul colectiilor de scrieri publicate postum Wilderness si The American Night.
Mai mult de jumatate de carte consta in materiale nepublicate anterior, incluzand versuri neinregistrate, fragmente scrise de mana din 28 de caiete descoperite recent si 160 de fotografii si desene (inclusiv fotografii de familie rareori vazute). Printre extrasele din caietele lui Morrison vor fi notitele sale despre procesul sau din Miami in 1970, unde a fost gasit vinovat de expunere indecenta si profanare, precum si ceea ce se crede ca sunt ultimele scrieri ale lui Morrison – continutul unui caiet de la Paris cu scurt timp inainte de moartea sa, „reprodus intr-o dimensiune completa de lectura”, potrivit editorului.
Colectia mai cuprinde si o carte audio cu prima lansare a ultimei sesiuni de inregistrare a poeziei lui Morrison, desfasurata intr-un studio din L.A. la 27 de ani in decembrie 1970 sieste insotita de o transcriere a benzii respective. De asemenea, exista si planuri de comemorare a celei de-a 50-a aniversare a albumului “L.A. Woman”.
Cartea se poate achizitiona cu precomanda de aici si costa 50 dolari.
Exista mai multe speculatii cu privire la moarea artistului, insa nici astazi nu se stie care a fost adevarul.
Varianta oficiala de pe certificatul de deces este atac de cord, care s-a intamplat in apartamentul pe care acesta il impartea cu iubita lui la Paris, insa o biografie recenta a artistului, „The End: Jim Morrison” scrisa de Sam Bernett, atesta faptul ca acesta a fost gasit mort in toaleta unui club de la o doza de cocaina.
Cert este ca artistul era intr-o perioada mai dificila, motiv pentru care se retrasese in Paris, unde locuia cu iubita lui, Pamela Courson. Aceasta a fost provocata nu numai de excesele de droguri si alcool, ci si de faptul ca trupa The Doors devenise tinta criticilor din Statele Unite, iar Morrison a justitiei americane din cauza faptului ca mimase o masturbare pe scena, in timpul unui concert din Miami, pe 1 decembrie 1969. Din cauza acestui incident, o serie de concerte au fost anulate in acel an, inclusiv invitatia la celebrul festival Woodstock le fusese retrasa.
Lansarea oficiala a trupei The Doors si a lui Jim Morrison a fost la sfarsitul anului 1967, cand acestia au cantat live la The Ed Sullivan Show.
In 1965, Jim Morrison s-a alaturat unui grup de tineri format din pianistul de muzica clasica Ray Manzarek, chitaristul Robbie Krieger si tobosarul John Densmore. Cu Morrison ca vocalist, Elektra Records a semnat un contract pe un an de zile cu The Doors, iar in ianuarie 1967 trupa a lansat albumul de debut. Primul single semnat The Doors a fost „Break on Trough (To The Other Side)”, iar al doilea single, „Light my Fire” a dus trupa pe primele scene ale muzicii rock din lume, ajungand cantecul numarul 1 in top Billboard.