Skip to content

Joan Chelimo, olimpica romano-kenyana, in lista BBC a celor mai inspirationale si influente 100 de femei din lume. In lista sunt numite actrita Sharon Stone, laureata Premiului Nobel pentru Pace Nadia Murad si astronauta Sunita Williams.

BBC a dezvaluit lista celor 100 de femei inspirationale si influente din intreaga lume pentru 2024. Este o lista similara cu cea publicata de revista TIME care numeste anual cele mai influente personalitati din lume, insa nu include un clasament.

Pe langa astronauta Sunita Williams, actrita Sharon Stone, atletele olimpice Rebeca Andrade si Allyson Felix, cantareata Raye, laureata Premiului Nobel pentru Pace Nadia Murad, artista vizuala Tracey Emin, activista pentru mediu Adenike Oladosu si scriitoarea Cristina Rivera Garza, se numara si Joan Chelimo Melly, care a reprezentat Romania la Jocurile Olimpice de la Paris si a castigat argintul pentru tara noastra la Campionatul European de la Roma.

Joan Chelimo Melly este de origine kenyana, devenind cetatean roman in 2021. Pe langa cariera spectaculoasa pe care a avut-o in atletism, a fondat un ONG care militeaza impotriva violentei de gen, ea fiind la randul ei supravietuitoare a acestei forme de abuz.

“BBC 100 Women” recunoaste consecintele anului care se incheie asupra femeilor, sarbatorindu-le pe cele care – prin rezistenta lor – fac presiuni pentru schimbare.

Lista include personalitati din cinci categorii: cultura si educatie; divertisment si sport; politica si activism; stiinta, sanatate si tehnologie; pionierii climei. Printre femeile inspirationale numite se numara activiste care s-au confruntat cu conflicte mortale si crize umanitare in Gaza, Liban, Ucraina si Sudan, dar si femei care au dus lupte grele in vietile personale, lupte pe care le-au castigat, iar acum sunt orientate catre a face bine in jurul lor.

Povestea lui Joan Chelimo Melly, in varsta de 34 de ani, este inspirationala si arata o rezilienta extraordinara. Desi este celebra pentru realizarile sale in alergarea pe distante lungi, BBC o apreciaza pentru ca “este o supravietuitoare a violentei bazate pe gen si incearca sa isi foloseasca experienta personala pentru a evidentia amenintarile cu care se confrunta adesea sportivii.” 

Este co-fondatoarea Tirop’s Angels, o organizatie a atletilor kenyeni formata in urma uciderii din 2021 a lui Agnes Tirop, fosta sa colega alergatoare si detinatoare a recordului mondial. ONG-ul militeaza impotriva violentei bazate pe gen printr-o gama larga de activitati. Anul acesta, uciderea alergatoarei olimpice Rebecca Cheptegei de catre fostul sau partener a reaprins apelurile la actiune impotriva femicidului in Kenya.

Intr-o declaratie oferita BBC, Joan Chelimo Melly a spus: “Cred ca adevarata schimbare incepe atunci cand decidem ca durerea noastra nu este sfarsitul povestii noastre, ci inceputul a ceva mai mare.”

Atleta si-a gasit in Romania a doua casa, dupa o viata plina de suferinta si lipsuri traita intr-un sat sarac din Kenya unde nu avea energie electrica si cara zilnic bidoane cu apa potabila pe distante de zeci de kilometri.

Romania a fost reprezentata la Jocurile Olimpice de la Paris de trei atlete din Kenya. Din pacate, Joan Chelimo s-a accidentat in cadrul maratonului feminin si a fost nevoita sa abandoneze dupa 37 de minute.

In fapt, pana si retragerea ei de la Paris arata rezilienta si puterea extraordinare de care a dat dovada. Potrivit antrenorului Daniel Santa, cu trei zile inaintea probei de maraton de la JO Paris 2024 a suferit o ruptura fibrilara si un edem la nivelul tendonului. Medicii i-au recomandat sa nu alerge insa sportiva a ales sa incerce, specialistii incercand sa ii diminueze durerea. Desi nu a terminat cursa pentru care s-a antrenat timp de sapte ani, ramane singura alergatoare din Romania care a castigat anul acesta o medalie la o competitie majora (argint la CE Roma, iunie 2024). Cursa de maraton a fost finalizata in schimb de alta atleta din Kenya care detine si cetatenie romana: Delvine Meringor care a incheiat pe locul 7. 

Joan Chelimo era cunoscuta la nivel mondial inainte de mutarea in Romania, avand medalii de aur castigate in cursele pe distante lungi la Wachau, Cardiff, Berlin, Boston, Praga. Insa a reusit deja sa scrie istorie pentru Romania in 2022, la Seul, cand a doborat un record vechi de 17 ani al tarii noastre la maraton.

Intr-un interviu acordat uzpr.ro in luna iunie a acestui an, sportiva detaliaza cum a ajuns in Romania: “Cu mai mult de 7 ani in urma, l-am intalnit pe antrenorul meu roman in Kenya. El mi-a aratat tara, locurile, oamenii si… m-am indragostit iremediabil. Asa ca am decis sa-mi schimb viata, sa am sansa de a concura pe scena internationala, reprezentand o tara care ma respecta si crede in mine. Fara sustinerea ei, nu as fi unde sunt astazi, ca sportiv profesionist. Progresul meu si performantele recente sunt datorate, intr-o buna masura, Romaniei, care mi-a oferit un antrenor, o noua „familie”, un club unic – Dinamo Bucuresti si conditii optime de pregatire. Am un respect enorm pentru noua mea tara si foarte multa recunostinta pentru tot ce imi ofera.”

Intr-un alt interviu acordat Euronews a explicat ca s-a nascut intr-o familie cu patru frati si surori in care tata era fermier, iar mama era profesoara, ea fiind prima nascuta: “Eram obisnuita sa am grija de fratii mei, mergeam sa adun lemne din padure, apa era o problema, obisnuiam sa car apa pe distante lungi, nu aveam lumina electrica. A fost realmente greu atunci cand eram copil pentru ca nu am apucat sa ma bucur de copilarie. Aveam multe lucruri de facut atunci cand eram mica.”

Situatia ei s-a inrautatit dupa ce a trecut prin violenta domestica si a decis sa-si creasca fetita singura. In mediul in care traia, violentele domestice duceau deseori la moartea femeilor. Inclusiv o prietena buna a ei a fost omorata in bataie de catre sot, de aceea a decis sa infiinteze ONG-ul Tirop’s Angels pentru a proteja femeile aflate in astfel de situatii.

Pe plan profesional, visul ei este castigarea unei medalii olimpice pentru Romania, iar in viitor spera sa antreneze noile generatii de alergatoare.

Lista BBC 100 Women poate fi consultata aici

Citește în continuare