„Jocurile copilariei” – Un nou proiect cultural pentru copii propus de Teatrul Evreiesc de Stat
Teatrul Evreiesc de Stat da startul unui proiect cultural original, intitulat „Jocurile copilariei” din 15 martie 2020, de la ora 11.00. Organizat in foaierul teatrului, proiectul se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 10 ani, iar evenimentele vor fi organizate de doua ori pe luna, duminica, timp de o ora si vor fi coordonate de actrita trupei TES – Cristina Circei.
Organizatorii propun jocuri care inveseleau si starneau, candva, dorinta de a fi impreuna a generatiei „cu cheia de gat” si cea care ii determina sa spuna zilnic: „Mama, ma duc afara sa ma joc!”, transformand faimoasa fraza in „Mama, ma duc la teatru sa ma joc!”.
Evenimentele care se vor desfasura in cadrul acestui concept sunt cu atat mai importante cu cat prezentul, dominat din ce in ce mai mult de tehnologie, este unul in care copiii se joaca din ce in ce mai putin impreuna, fiind captivati de internet sau jocurile si aplicatiile de pe telefon, tableta si laptopuri.
Teatrul Evreiesc de Stat intentioneaza prin acest proiect sa ofere copiilor un program nu doar cultural, ci si distractiv, unde accesul celor mici, insotiti de parintii lor, este gratuit, in grupe de maxim 20 de copii/editie. Participarea la prima editie se confirma printr-un e-mail la adresa [email protected], pana cel tarziu vineri, 13 martie, ora 16.00.
Cu o traditie de peste 140 de ani, Teatrul Evreiesc din Romania a fost inaugurat pe 19 august 1876, in faimoasa gradina de vara „Pomul verde” din Iasi, unde artistul si scriitorul Avram Goldfaden (1840-1908) a pus bazele primului teatru evreiesc profesionist din lume.
Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti are un profil distinct, reprezentativ pentru miscarea teatrala din Romania, dar si pentru peisajul contemporan al artei scenice de limba idis din intreaga lume, si a fost infiintat in 1948, cu o sala de spectacole de 200 de locuri, o instalatie de sunet si de climatizare si una de translatie prin proiectie pe monitoare TV. De-a lungul anilor, in foaierul teatrului au avut loc spectacole-lectura, vernisaje de expozitii de arta sau lansari de carte.
Repertoriul include piese si spectacole de revista de dramaturgi care au scris in limba idis, opere literare si reprezentatii muzicale traduse in idis sau spectacole cu tematica evreiasca, unele si in limba romana.
Prima editie a Festivalului International de Teatru Idis TES FEST a fost organizata in 2016, urmata in anii urmatori de noi editii, la care au participat trupe de teatru profesioniste de limba idis din intreaga lume – SUA, Israel, Argentina, Franta, Rusia – formatii si interpreti de muzica klezmer de renume international, menite sa aduca in atentia publicului cultura idis, sub toate aspectele sale.
Ziua Limbii si Teatrului Idis a fost instituita in data de 30 mai, incepand din anul 2017.