Una dintre cladirile pe care Keith Haring a pictat in Barcelona se transforma intr-un camin de batrani. Inca nu se stie ce se va intampla cu lucrarea artistului
Prietenia artistului Keith Haring cu Cesar de Melero a inceput intr-o noapte din februarie 1989, cand acesta era DJ in clubul Ars Studio din Barcelona si cineva i-a spus ca Haring era afara, dar portarul nu i-a permis intrarea. In semn de multumire, Keith Haring i-a pictat cabina de DJ. Clubul s-a inchis in 1992, si o data cu activitatea de noapte, si lucrarea lui Keith Haring, locul fiind un spatiu de jucat biliard unde nu s-a mai folosit cabina de DJ.
Acum, sala de biliard a fost vanduta catre alti proprietari care intentioneaza sa demoleze intreaga cladire pentru a o transforma intr-un camin de batrani, insa trebuie sa se hotaratasca ce fac cu muralul semnat de Haring.
Conform The Guardian, exista o clauza in contract prin care li se confera dreptul la arta pe pereti, iar valoarea lucrarii artistului se ridica la 80.000 euro, suma pe care Keith Haring Foundation sunt dispusi sa o plateasca pentru a recupera lucrarea.
DJ-ul caruia i s-a facut cadou din partea artistului aceasta lucrare considera ca toate aceste discutii despre opera de arta nu sunt deloc in spiritul lui Haring, care a fost intotdeauna foarte generos cu arta sa si a carui crez era de a face accesibila arta pentru oricine.
Mai mult, De Melero a explicat, citat de The Guardian, ca „Haring nu a pictat-o pentru bani, a facut-o ca semn de prietenie si din dragoste pentru club si pentru Barcelona”, ceea ce inseamna ca nimeni nu poate pretinde ca este proprietarul operei. De altfel, Haring a pictat in mai multe locuri din Barcelona, atat platit – ca in cazul restaurantului lui Montse Guillén, bucatarul-sef la barul si restaurantul international Tapas din cartierul Tribeca din Manhattan, cat si inspirat de locurile pe care le vedea. DJ-ul mai povesteste cum l-a insotit pe Haring in Plaça Salvador Seguí din el Raval, un loc cunoscut pentru drogati si prostituate, unde artistul a pictat o murala pe o cladire care era programata pentru demolare. Pictura murala descrie un sarpe devorand totul in fata sa, sub sloganul: „Impreuna putem opri SIDA”.
Evolutia artistica a lui Keith Haring l-a dus de pe peroanele metroului new-yorkez in marile galerii ale lumii.
Haring a atras pentru prima data atentia publicului prin desenele sale cu creta realizate pe peroanele de la metroul new-yorkez. Fiind la baza un artist activist, arta sa se remarca prin folosirea de linii indraznete, culorii vii si figuri active care transmit mesaje puternice despre viata si unitate. Pe strazile New York-ului l-a cunoscut pe Jean-Michel Basquiat, un alt ”artist al strazii”, poreclit ”copilul graffiti”, cei doi fiind astazi considerati primii artisti graffiti care au transformat aceasta miscare in arta.
In anii ’80 facea parte dintr-un grup destul de mare de artisti emergenti care incercau sa se ridice pe urmele lui Andy Warhol si sa devina faimosi. Printre prietenii care apar in numeroasele fotografii cu Haring se numara Madonna, Jean-Michel Basquiat si Warhol prin care i-a cunoscut pe Francesco Clemente, Grace Jones, Claude Picasso și Yoko Ono.
Haring a considerat intotdeauna ca arta trebuie sa fie accesibila tuturor.
Haring a militat intotdeauna pentru ca arta sa fie pentru toata lumea, expunand atat comisionat de catre muzeele din toata lumea, cat si pe pereti exteriori astfel incat lucrarile sale sa fie accesibile oricui. Astfel, dupa ce a devenit un artist extrem de popular si lucrarile sale se vindeau la preturi exorbitante pe piata artei, artistul a deschis un magazin pop-up in New York cu suveniruri create chiar de el, la preturi accesibile, sustinand in continuare ca arta trebuie sa fie accesibila tuturor, nu doar elitelor.