Artistul roman Kero Zen a realizat in orasul Nantes o pictura murala cu prilejul sarbatoririi a 30 de ani de la infratirea cu Cluj-Napoca
Arta stradala este modalitatea prin care municipalitatile din Cluj Napoca si Nantes au ales sa celebreze 30 de ani de infratire. Artistul roman Kero Zen, in colaborare cu grupul de designeri Studio Katra, a realizat in orasul Nantes din Franta, o pictura monumentala, conform Institutului Cultural Roman de la Paris.
Kero Zen a explicat ca sursa principala de inspiratie pentru pictura murala a fost Coloana Infinitului a lui Constantin Brancusi, la care au adaugat un studiu facut de cei de la Studio Katra, care, printr-un chestionar, au intrebat locuitorii cartierului Bellevue ce ar dori sa vada intr-o pictura murala care le infrumuseteaza orasul.
Lucrarea are mai multe referinte la cultura romaneasca si cea franceza si cuprinde 14 personaje, celebrand diversitatea culturala si rasiala.
Din lucrare mai fac parte cartea „20.000 de leghe sub mari” de Jules Verne sau un om cu o bagheta pentru a evidentia brutaria din cartier, printre altele.
RFI mentioneaza ca la inceputul anului 2021, Nantes si Cluj Napoca au initiat proiectul “Close. Daramand zidurile” care presupune mai mult decat o infratire culturala, un schimb de idei intre artisti si designeri. In urma discutiilor, a luat nastere ideea ca cele doua orase sa primeasca o pictura murala comuna pe zidurile lor. Cea de-a doua lucrare murala va fi realizata anul acesta, in luna octombrie, in Cluj-Napoca.
Kero Zen este unul dintre cei mai cunoscuti artisti stradali din Romania, care are numeroase lucrari in tara si in strainatate.
Desi initial a facut partea din miscarea de graffers care activa noaptea, ulterior lucrarile lui Kero Zen au devenit parte din cultura urbana, avand proiecte sustinute de municipalitati sau comandate de entitati private alaturi de alti artisti stradali pentru a infrumuseta cladirile.
Cele mai multe si mai vizibile lucrari sunt in Craiova, unde alaturi de Obie Platon, Irlo si Krom, Kero a “culturalizat” blocurile vechi, prin decorarea cu opere de arta urbane, apeland la motive preluate din istorie si din folclor.
La Bucuresti, una dintre cele mai controversate lucrari la care acesta a participat a fost cea interpretandu-l pe Sfantu Gheorghe, desenat pe una din cladirile din apropierea bisericii si pietei cu acelasi nume. Lucrarea a fost stearsa la presiunea bisericii. Penitenciarul Vaslui, cladiri din Bacau si Cluj au de asemenea lucrari semnate de artist, majoritatea facute in colaborare.