(galerie foto) Kibbutz Contemporary Dance Company pe scena FITS 2022. Coregraful Rami Be’er prezinta o alta fata a razboiului, folosind fluiditatea trupurilor si un joc de lumini ca personaj pe scena
Festivalul International de Teatru Sibiu (FITS) 2022 a inceput seria spectacolelor de dans contemporan cu o dubla reprezentatie a „Nevoia de mangaiere/ ASYLUM”, semnat de coregraful israelian Rami Be’er, liderul Kibbutz Contemporary Dance Company.
Spectacolul analizeaza concepte precum identitatea, caracterul strain, opresiunea, discriminarea, dominatia, libertatea, apartenenta, imigrarea, patria, nazuinta si sentimentul de acasa. „Aceste concepte sunt relevante pentru fiecare fiinta umana din punct de vedere existential, oriunde el sau ea s-ar putea intampla sa fie situat in loc si timp. Cautarea unui loc care este identificat ca o casa face parte din experienta existentiala umana”, mentioneaza Rami Be’er in descrierea spectacolului.
Totodata, spectacolul prezinta relatia cu momentul prezent in care ne aflam, unde realitatea atinge subiecte din cadrul Azilului, deoarece suntem cu totii martori ai milioanelor de solicitanti de azil care fug din cauza razboaielor si conflictelor de pe tot globul, incercand sa-si gaseasca locul unde se vor simti in siguranta.
„Nevoia de mangaiere” se remarca si printr-un impresionant joc de lumini, care devine un personaj in sine si completeaza miscarea scenica a trupei de 16 dansatori, formata din May Assor, Léa Bessoudo, Anastasia Cheshun, Megan Doheny, SuJeong Kim, Ilya Nikurov, Dvir Levi, Nicholas Garlo, Nika Lilek, Michal Vach, Luigi Civitarese, Eden Beckerman, Francisco Camarneiro, Orin Zvulun, Francesco Cuoccio, Tamar Bieller. Muzica are atat elemente de contemporaneitate, cat si muzica traditionala israeliana, „Uga, uga”, un cantec de leagan popular in Israel.
Spectacolul cu care Kibbutz Contemporary Dance Company (KCDC) a revenit la Sibiu a avut premiera in 2018, a fost programat la FITS in 2020, insa editia respectiva nu a mai avut loc, iar anul trecut, spectatorii au putut vedea doar online reprezentatia.
Rami Be’er este un fost balerin care in anii 70 a luptat in Razboiul din Liban. Este recunoscut pentru viziunea sa care face ca dansul sa fie foarte accesibil pentru copii si tineri si are cateva spectacole dedicate copiilor faimoase in toata lumea (“The Carnival of the Animals” este cel mai cunoscut).
Tatal lui Be’er a fost membru-fondator al kibbutz-ului Ga’aton, unde s-a nascut coregraful si in care comunitatea de artisti KDCD isi are sediul si astazi. Acesta a fost unul dintre principalii arhitecti care au gandit conceptul de kibbutz la mijlocul anilor 1950, ca o comunitate omogena bazata pe egalitate si cooperare.
In 2006, Rami Be’er a inaugurat aici Satul International al Dansului (International Dance Village), si un hub creativ unde artistii locuiesc si creeaza, dar au loc si numeroase stagii de pregatire pentru dansatori profesionisti si publicul larg, cu sectiuni speciale pentru tineri si populatia araba. In prezent, kibbutz-ul numara peste 100 de dansatori israelieni si internationali.
Inspiratia principala a lui Be’er este data de un spirit artistic integrativ, care include tehnici de miscare si elemente de scenografie, lumini si costume, dar si foarte multe surse de inspiratie si interactiune intre artisti.
Coregraful Rami Be’er spune ca „dansul nu poate rezolva probleme, insa el ridica intrebari”, iar pe scena Sibiului, dupa ce au prezentat anterior „Laptele mamei” (2018) si „Caii cerului” (2017), afirmatia lui este mai mult decat veridica pentru ca starneste emotii, trairi, conectari prin ceea ce numai dansul poate arata: unitatea spiritului cu corpul.
Din programul Kibbutz Contemporary Dance Company fac parte doua companii de dans, compania principala si KCDC 2, dar si un program de dans de 5 luni pentru profesionisti si ateliere de vara de dans intens, de 2, 4 sau 6 saptamani, pentru dansatorii din licee si universitati de dans din intreaga lume.