Kings of Leon este prima trupa din istorie care lanseaza un album ca NFT, tehnologie digitala criptata pentru tranzactiile specifice domeniului artei
Trupa Kings of Leon si-a lansat astazi noul album “When You See Yourself” sub forma de NFT, token non-fungible, tehnologia prin care se autentifica autorul folosind o semnatura digitala criptata, fiind o alta forma de moneda virtuala.
Albumul se poate achizitiona ca NFT pe platforma bazata pe blockchain YellowHeart, in timp ce albumul o sa fie lansat si pe platformele traditionale, prin intermediul serviciilor de streaming ca Spotify si Apple Music. De asemenea, daca exista fani care decid sa achizitioneze albumul prin blockchain, acestia vor mai putea achizitiona si alte pachete, ca de exemplu bilete cu avantaje de tip pozitionare in primul rand la spectacolele Kings of Leon sau piese de arta individuale pregatite pentru lansarea materialului discografic, dar si editii limitate de viniluri. Publicatia The List noteaza ca banii obtinuti din platile prin NFT se vor duce catre Live Nation Crew Nation Fund, organizatia care s-a ocupat de muncitorii din domeniul entertainment-ului care au ramas fara locuri de munca din cauza crizei.
Albumul “When You See Yourself” este al optulea de studio pentru trupa Kings of Leon si este lansat la cinci ani de la anteriorul album, “Walls”. Trupa imbina mai multe stiluri ca hard rock, alternative rock si garage rock. Single-urile „Sex on Fire”, „Use Somebody” si „Notion” s-au clasat toate pe prima pozitie in topul ”Hot Modern Rock Tracks”. Albumul a fost certificat cu platina in Statele Unite, si a fost cel mai bine vandut album din 2008 in Australia, fiind certificat cu platina de nouă ori. Trupa a concertat de mai multe ori in Romania, ultima data in 2017 pe Arena Nationala, cu LP (Laura Pergolizzi) si Golan in deschidere.
Criptoarta devine din ce in ce mai interesanta pentru artisti
Sunt mai multi artisti care au tranzactionat deja arta proprie prin intermediul NFT si a sistemului de blockchain. Mike Shinoda de la Linkin Park a castigat deja sume mari dupa ce a vandut arta digitala ca NFT, tranzactiile fiind destul de mari, banii obtinuti fiind oferiti sub forma de bursa studentilor de la un colegiu de design.
Din punct de vedere tehnic, stim deja ca arta nu este replicabila, insa in varianta digitala, o piesa de arta poate fi, prin tehnologia NFT (token non-fungible). In linii simple, fiecare opera de arta are un numar unic de identificare atribuit operei, iar acest numar este introdus intr-o baza de date cu alte numere similare, fiind partajata intr-o retea de computere, denumita “blockchain”.
De cate ori are loc o tranzactie NFT – cumparare, vanzare sau oferire – datele sunt marcate si trebuie validate de intreaga retea de calculatoare, de blockchain, iar lucrarea va contine un istoric complet al fiecarei tranzactii facute vreodata. Deoarece baza de date cuprinde mai multe calculatoare care nu sunt in acelasi loc, datele pot fi schimbate cu usurinta, insa pe cealalta parte, fiecare dintre calculatoarele conectate trebuie sa fie de acord ca tranzactiile sa fie valide.
Unicitatea lucrarilor este astfel semnalizata de blockchain, ceea ce impiedica vanzari multiple pentru acelasi produs de la un singur utilizator.
In premiera, si Damien Hirst va accepta criptomoneda ca plata pentru o serie de lucrari scoase la vanzare. Artistul britanic Damien Hirst a anuntat lansarea unui tiraj de opt tiparituri al tablourilor cu flori de cires. Vor fi disponibile pentru cumparare atat prin card de credit sau debit dar si prin criptomonede Bitcoin si Ether. Proiectul este realizat impreuna cu compania de imprimari HENI Leviathan.