KINOdiseea – festivalul de film dedicat copiilor – continua pana pe 11 octombrie, in aer liber. Mary Poppins e printre filmele din acest weekend
Editia a 12-a a festivalului KINOdiseea se desfasoara in continuare cu proiectii in premiera dedicate copiilor, la Cinema Muzeul Taranului si la Opera Comica, pana pe 11 octombrie. Filmele din cadrul KINOdiseea sunt proiectate in conditii confortabile si sigure, respectand toate normele de distantare fizica.
Joi, 8 octombrie, de la 19.30, publicul tanar cu varsta de peste 9 ani este invitat la Cinema Muzeul Taranului, in aer liber, unde va fi proiectat in premiera filmul „Binti”, regizat de Frederike Migom.
Productia „Binti” cucereste publicul mare si mic, avand o poveste plina de optimism, si atinge cu grija teme precum imigratia, extinctia speciilor de animale sau problemele de familie. Este considerat unul dintre cele mai apreciate filme pentru copii din ultimul an si a avut premiera mondiala la Festivalul Sundance.
Filmul castigator la Tallinn, Flanders si Montreal, spune povestea lui Binti, o fetita de 12 ani care s-a nascut in Congo, dar a trait toata viata impreuna cu tatal ei, in Belgia. Aceasta viseaza sa ajunga o vloggerita celebra precum idolul ei, Tatyana. Viata lor aparent linistita li se va da peste cap cand va fi intrerupta de aparitia politiei. Bebel Tshiani Baloji (Binti) si Jovial (Baloji) sunt tata si fiica si in realitate, asadar chimia dintre cei doi este irezistibila.
Biletele pentru vizionarea productiei „Binti” poti fi achizitionate de pe eventbook.ro.
Pe 9 octombrie, incepand cu 19:30, Cinema Muzeul Taranului proiecteaza filmul „Sam Sam”, dublat in limba romana.
Animatia este recomandata copiilor cu varsta de peste 5 ani si spune povestea lui Sam Sam si a lui Daisy, prietena lui prin corespondenta. Gloomies (mohoratii), gandaceii care imprastie tristete peste tot in jurul lor, invadeaza Planeta Sam, iar Sam Sam impreuna cu prietenii lui incep sa-i faca sa rada, pentru a-i transforma in Grinnies (zambitorii). Pentru a scapa de ei definitiv, Sam Sam va trebui sa infrunte piratii si sa inteleaga adevarata poveste a lui Daisy.
Pentru proiectiile unice desfasurate in aer liber la Cinema Muzeul Taranului accesul se face in limita celor 100 de locuri disponibile si distantate, iar biletele se vand doar online.
La Opera Comica pentru Copii continua filmele clasice si cele animate.
Musicalul „Marry Poppins” (1964), in regia lui Robert Stevenson, cu actrita Julie Andrews in rol principal, va fi proiectat joi, 8 octombrie 2020.
Filmul spune povestea lui Mary Poppins, zana buna, care ii cucereste cu verva ei molipsitoare pe poznasii copii ai bancherului Banks. Cantecele si vrajile ei reusesc sa-i sensibilizeze pe micuti, insa cand vine vorba despre domnul Banks, intampina dificultati. In cele din urma, Mary Poppins reuseste sa se faca iubita de toata lumea.
Tot la Opera Comica, in weekendul 9 – 11 octombrie, sunt programate filme de animatie zilnic, incepand cu ora 20:00. Vineri, 9 octombrie, se vad „Minions” din 2015, sambata, 10 octombrie, va putea fi vizionata productia animata „Madagascar” din 2005, iar duminica, pe 11 octombrie, va rula filmul „Ice Age” (2002).
Juriul KINOdiseea, care va desemna castigatorul competitiei de lungmetraj din acest an, este alcatuit din regizori si actori romani aflati la inceput de drum si care recunosc importanta educatiei cinematografice si a alfabetizarii media a tinerelor generatii.
Castigatoarea premiului Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar din acest an, Enxhi Rista, este din Albania si face parte din juriul editiei din acest an al festivalului. In prezent, isi face doctoratul in Cinematografie la UNATC Bucuresti, iar printre filmele de scurtmetraj realizate se numara „Padre”, „Realcope”, „El iubeste ochii mei” si „Capoeira, dansul libertatii”.
O alta membra a juriului, Cristina Popa, este o artista curajoasa, aflata la debutul in lungmetraj, care se desprinde de norma generala a filmelor romanesti. A realizat productii scurte precum „Virtuality” si „Haruspex”.
Actrita Ada Dumitru face parte, de asemenea, din juriu. Aceasta a urcat pe scena inca de la varsta de 15 ani si a lucrat cu regizori precum Silviu Purcarete, Bob Wilson, Laszlo Bocsardi sau Alexander Hausvater, interpretandu-le pe Julieta, Zita sau Larisa Guzeeva. Ada Dumitru a lucrat in co-productiile americane „The Pact” si „Three Knee Deep” sau scurtmetrajul „La vorbitor”, castigator a numeroase premii internationale.