“Kontinental ’25”, in regia lui Radu Jude, in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Berlin. Filme cu Marion Cotillard, Jessica Chastain, Andrew Scott, Ethan Hawke, in premiera mondiala la Berlin.
Multi-premiat la Berlinale de-a lungul anilor, Radu Jude revine la Berlin cu o noua premiera mondiala: „Kontinental ’25” este unul dintre cele 19 lungmetraje din competitia oficiala a festivalului din acest an. Va concura pentru Ursul de Aur alaturi de alti cineasti recunoscuti la nivel international precum Michel Franco, Hong Sang-soo si Richard Linklater.
Selectia oficiala a fost anuntata in aceasta dimineata la Berlin de catre Tricia Tuttle, noua directoare a festivalului, alaturi de Jacqueline Lyanga si Michael Stütz care au lucrat de asemenea la programul evenimentului. Asa cum era de asteptat, selectia include si filme cu tema politica dar o alta tema recurenta este sanatatea mintala.
Cea de-a 75-a editie a festivalului va avea loc in perioada 13-23 februarie. Noul proiect al lui Radu Jude este singura productie romaneasca existenta in toate sectiunile de la Berlin de anul acesta.
Despre “Kontinental ’25”, organizatorii Berlinale au mentionat prestatia impresionanta a actritei Eszter Tompa, protagonista lungmetrajului lui Radu Jude. Potrivit unei declaratii oferite Filmsinframe, cineastul de origine bucuresteana a declarat ca proiectul a fost “Filmat in regim independent, low-budget, la Cluj-Napoca si in Floresti. O modesta incercare de dialog cu unele teme din „Europa ’51” al lui Rossellini. Un film cu cativa actori foarte buni, pe care tin sa ii numesc: Eszter Tompa, Gabriel Spahiu, Adonis Tanta, Oana Mardare, Annamária Biluska, Marius Damian, Ilinca Manolache.”
Radu Jude a fost deja un invitat popular la Berlinale inainte de a primi Ursul de Aur in 2021 pentru comedia „Babardeala cu bucluc si porno balamuc”.
Primul sau film de fictiune, Cea mai fericita fata din lume, The Happiest Girl in the World, si-a sarbatorit premiera mondiala in 2009 la Forum, unde au mai fost proiectate Toata lumea din familia noastra (2012) si Uppercase Print (2020), precum si documentarul The Exit of the Trains (2020) – pe care l-a regizat impreuna cu Adrian Cioflanca.
Primul sau film din Competitie, Aferim! (2015) a castigat Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor. Un an mai tarziu, Radu Jude a primit Premiul Juriului la Locarno pentru Inimi cicatrizate, iar in 2018, I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians a castigat Globul de Cristal pentru Cel mai bun film la Karlovy Vary. Ulterior, scurtmetrajul sau The Potemkinists a fost proiectat in 2022 la Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes. In 2023, a lansat in premiera la Locarno „Nu astepta prea mult de la sfarsitul lumii” care a fost premiat cu Leopardul de argint , pelicula a fost propunerea Romaniei pentru sectiunea “cel mai bun film strain” de la premiile Oscar in anul respectiv.
Tot in 2023, Jude a facut parte din juriul international de la Berlinale, alaturi de presedinta juriului, Kristen Stewart.
Selectia Festivalului de film de la Berlin din acest nu include atat de multe nume mari ca in anii trecuti dar actori precum Jessica Chastain, Andrew Scott, Ethan Hawke si Marion Cotillard vor lansa noile filme in care au jucat in premiera in cadrul evenimentului.
„Mickey 17”, noul film al lui Bong Joon Ho cu Robert Pattinson in rolul principal, va rula in cadrul Festivalului de Film de la Berlin in sectiunea Berlinale Special. Este unul dintre cele mai asteptate filme ale anului, avandu-i o distributie care ii include pe Naomi Ackie, Steven Yeun, Toni Collette, Mark Ruffalo si actrita de origine romana Anamaria Vartolomei.
In deschidere va fi proiectat “The Light” al lui Tom Tykwer.
Sectiunea Berlinale Special va prezenta, de asemenea, “The Thing with Feathers”, in regia lui Dylan Southern, o adaptare a romanului lui Max Porter cu Benedict Cumberbatch in rolul unui tata indurerat care, in urma mortii subite a sotiei sale, trebuie sa echilibreze complexitatea doliului cu cresterea copiilor.
O alta productie mult-asteptata este “The Narrow Road to the Deep North”, o adaptare a romanului lui Richard Flanagan, castigator al Premiului Booker, in regia lui Justin Kurzel. Este un serial australian ce urmareste calatoria tulbure a unui erou din cel de-al Doilea Razboi Mondial, interpretat de Jacob Elordi, in timp ce se lupta cu amintirile obsedante ale trecutului sau.
Mai jos gasiti selectia celor mai importante filme de la Berlinale 2025.
Competitia Oficiala
Ari – Léonor Serraille
Blue Moon – Richard Linklater ─ cu Ethan Hawke, Margaret Qualley, Bobby Cannavale, Andrew Scott
The Safe House – Lionel Baier
Dreams – Michel Franco ─ cu Jessica Chastain, Isaac Hernández, Rupert Friend, Marshall Bell
Dreams – Dag Johan Haugerud
What Does that Nature Say to You – Hong Sang-soo
Hot Milk – Rebecca Lenkiewicz ─ cu Emma Mackey, Fiona Shaw, Vicky Krieps, Vincent Perez
If I Had Legs I’d Kick You – Mary Bronstein ─ cu Rose Byrne, A$AP Rocky, Conan O’Brien, Danielle Macdonald, Ivy Wolk
Kontinental ’25 – Radu Jude
The Message – Iván Fund
Mother’s Baby – Johanna Moder
Reflection in a Dead Diamond – Hélène Cattet & Bruno Forzani
Living the Land – Huo Meng
Timestamp – Kateryna Gornostai
The Ice Tower – Lucile Hadzihalilovic ─ cu Marion Cotillard, Clara Pacini, August Diehl, Gaspar Noé
The Blue Trail – Gabriel Mascaro
What Marielle Knows – Frédéric Hambalek
Girls on Wire – Vivian Qu
Yunan – Ameer Fakher Eldin
Perspectives
Shadowbox – Tanushree Das and Saumyananda Sahi
BLKNWS: Terms & Conditions – Kahlil Joseph
Where the Night Stands Still – Lyric Dela Cruz
The Devil Smokes – Ernesto Martínez Bucio
Two Times João Liberada – Paula Tomás Marques
Eel – Chu Chun-Teng
Growing Down – Bálint Dániel Sós
How to Be Normal and the Oddness of the Other World – Florian Pochlatko
Little Trouble Girls – Urska Ducic
Mad Bills to Pay – Joel Alfonso Vargas
Punching the World – Constanze Klaue
The Settlement – Mohamed Rashad
We Believe You – Arnaud Dufeys & Charlotte Devillers
That Summer in Paris – Valentine Cadic
Berlinale Special
The Light – Tom Tykwer (Germany) (opening film)
After this Death – Lucio Castro
Köln 75 – Ido Fluk (Germany/Poland/Belgium)
Islands – Jan-Ole Gerster (Germany)
Mickey 17 – Bong Joon-ho (USA/South Korea/UK)
The Narrow Road to the Deep North – Justin Kurzel (Australia) (series)
My Indesirable Friends: Part I – Last Air in Moscow – Julia Loktev
A Complete Unknown – James Mangold
The Old Woman With the Knife – Min Kyu-dong (South Korea)
Shoah – Claude Lanzmann (France) (documentary) (1986)
Ancestral Visions of the Future – Lemohang Jeremiah Mosese (France/Lesotho/Germany/Saudi Arabia) (documentary)
The Best Mother in the World – Anna Muylaert (Brazil/Argentina)
All I Had Was Nothingness – Guillaume Ribot (France)
Honey Bunch – Madeleine Sims-Fewer, Dusty Mancinelli (Canada)
The Thing with Feathers – Dylan Southern (UK)
Late Shift – Petra Volpe
Lurker – Alex Russell
Das Deutsche Volk – Marcin Wierzchowski
No Beast. So Fierce. – Burhan Qurbani
Leibniz – Chronicle of a Lost Painting – Edgar Reitz, Anatol Schuster
A Letter to David – Tom Shoval