La Brasov, o cladire monument istoric devine centru cultural. Artistii se pot inscrie online pentru a avea expuse lucrarile in cladire
O cladire istorica cunoscuta de localnici si turisti deopotriva, fosta Banca saseasca din Brasov, devine din 16 decembrie, cel mai mare centru cultural al orasului, Banca de cultura Apollonia, care se afla pe str. Republicii, intersectie cu Michael Weiss.
Pentru a marca deschiderea imobilului recent renovat, vor fi organizate in perioada 16 decembrie – 15 ianuarie o serie de evenimente ca expozitii de arta, serate cu muzica clasica, un spatiu dedicat artistilor locali contemporani, momente artistice oferite de actori, seri literare, si va fi suportul unui spectacol de video mapping.
Organizatorii noteaza ca tema seriei de evenimente este „Calatoria”, care pleaca de la povestea pe care a trait-o aceasta cladire pana sa devina centru cultural si ajunge la faptul ca Brasovul este una dintre destinatiile principale de calatorie din tara.
Totodata, pentru a fi ilustrata tema calatoriei, artistii sunt invitati sa isi inscrie online lucrarile pana pe 4 decembrie, iar un juriu format din Ioana Ciocan, CEO Art Safari; Mihai Zgondoiu – artist, curator, manager cultural independent si Lect. Univ. Dr. UVT Arte; Radu Popica, doctor in istorie (2020) va analiza toate propunerile. Inscrierile se fac aici.
Cladirea monument istoric a fost recent reabilitata, iar conform informatiilor prezentate de presa locala, s-a pastrat constructia initiala, distributia interioara a spatiilor si decoratia fatadelor, caracteristica stilului anilor 1900, cu elemente specifice Jugendstilului munchenez.
Jugendstil („Stilul tanar”) este forma pe care a avut-o in Germania miscarea Art Nouveau, care s-a manifestat in domeniile creative la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, printr-o ornamentatie bogata dominata de motive vegetale si forme si linii organice, evoluand mai tarziu catre un stil mai abstract, geometric.
Fatada dinspre strada Republicii, strada pietonala cea mai circulata din oras, este cea principala, care are banca la parter si apartamentele la etaj. Inalta si ingusta, aceasta fatada confera prestanta cladirii, fiind marcata de un portal masiv, amplasat asimetric fata de axul cladirii si de marele medalion oval de pe atic cu imaginea Apolloniei Hirscher, sotia judelui Lukas Hirscher, respectata in mod deosebit de populatia orasului.
Medalionul Apollinei Hirscher este cel mai important element decorativ al fatadei principale, iar pozitionarea permite sa fie vazut din toata zona inconjuratoare de catre trecatori. Pictata dupa un tablou realizat in anul 1898 de pictorul brasovean Friedrich Mieß, ea era reprezentata in costum sasesc si purta in brate un corn al abundentei. Pictura a fost restaurata in perioada interbelica de Gisela Richter.
Banca saseasca a fost proiectata in 1905 de arhitectul local Albert Schuller (1877 – 1948), care tocmai venise in 1903 de la studiile din München, de unde a adus la Brasov principiile Jugendstil, avand o contributie majora la imaginea arhitecturala a orasului in prima jumatate a secolului XX.
Cladirea are functionalitate multipla, arhitectul proiectand o casa de colt cu doua etaje, care rezolva cele doua functii ale cladirii: banca si apartamente. Cladirea a fost conceputa initial pentru programul de banca, cu spatii pentru public la parter, iar la etajele 1 si 2 spatii de locuit.
Aici a fost sediul Bancii Nationale Sasesti pana in 1929, cand a devenit Casa Generala de Economii. Apoi, imobilul a fost nationalizat si preluat de Societatea Nationala de Electricitate (1948), apoi a trecut in administrarea Ministerului de Finante (1950), iar dupa 1990 a devenit sucursala a Bancorex. Din 2011, imobilul a fost preluat in proprietate si administrare de catre municipalitate, iar proiectul de reabilitate a durat aproape 4 ani si a costat 3,4 milioane de euro, finantat cu bani de la bugetul local.