La Oslo se deschide un nou muzeu dedicat artistului Edvard Munch. 220 de lucrari sunt expuse pentru publicul larg
Intr-o perioada in care sectorul cultural inca sufera din cauza restrictiilor care au durat mai mult de un an si jumatate, exista totusi spatii expozitionale noi, cum este cazul muzeului dedicat artisului Edvard Munch din Oslo, o cladire impresionanta deschisa recent.
Constructia noului muzeul a durat mai mult de zece ani de cand autoritatile norvegiene au demarat acest proiect, insa cladirea recent deschisa este mult mai mare, se inalta peste golful Bjørvika si face parte dintr-un proiect ambitios de 50 de proiecte pilot care sunt in curs de infiintare ca parte a programului FutureBuilt, finantat de stat.
Proiectata de firma de arhitectura spaniola estudio Herreros pentru a respecta obiectivele de sustenabilitate, cladirea are 60 de metri si 11 sali de expozitie, precum si spatii de birouri si facilitati de catering, cu o suprafata totala de 13 etaje.
Muzeul se va deschide in aceasta toamna, mai exact pe 26 octombrie, iar acesta va fi una dintre cele mai mari galerii din lume dedicate unui singur artist, cu peste 220 de lucrari ale pictorului expresionist expuse. Muzeul va avea o colectie care include lucrari timpurii, acuarele si litografii din colectia privata a muzeului de aproape 27.000 de artefacte Munch, precum si o versiune a celui mai cunoscut tablou al artistului, „Tipatul” / „The Scream”, al carui geaman poate fi gasit la Nasjonalgalleriet, galeria aflata peste drum de noul muzeu.
Vizitatorii galeriei pot participa, de asemenea, la expozitii temporare ale artistilor norvegieni si internationali influentati de opera lui Munch, ca de exemplu „Solitudinea sufletului” a lui Tracey Emin, una dintre expozitiile temporare inaugurale. Expozitia contine lucrari ale artistului britanic castigator al Premiului Turner, expuse alaturi de 16 piese ale lui Munch si prezinta fascinatia lui Emin pe tot parcursul vietii pentru pictorul norvegian.
Edvard Munch avea deja un muzeu dedicat in capitala Norvegiei care a fost infinantat din profiturile generate de catre cinematografle municipale din Oslo si a fost deschis in 1963 pentru comemorarea a o suta de ani de la nasterea lui Edvard Munch. Colectia permanenta a muzeului care s-a mutat in noua cladire consta in diferite obiecte de arta ale lui Munch, pe care acesta le-a donat municipalitatii din Oslo inaintea decesului sau, dar si alte lucrari donate de catre sora sa Inger Munch.
De la posterul filmului „Home Alone” la masca din „The Scream” sau esarfele lui Andy Warhol, cultura pop a transformat tabloul lui Munch intr-unul din cele mai bine vandute din toate timpurile.
Imaginea din „Tipatul” a fost inspirata de o plimbare melancolica la apus realizata de Edvard Munch pe 22 ianuarie 1892.
Pictorul norvegian a creat patru versiuni ale tabloului, doua in vopseluri si doua in pasteluri. Prima este detinuta este Galeria Nationala din Oslo, a doua apartine Muzeului Munch iar a treia varianta a devenit cea mai cunoscuta dupa vanzarea din cadrul licitatiei Sotheby’s din 2012 pentru suma de 120 de milioane de dolari. La vremea respectiva, era cel mai scump tablou din lume. Intre timp, a fost devansat, ramanand printre cele mai valoroase 10 lucrari din istorie.
„The Scream” a devenit un simbol pentru anxietate si este folosit deseori pentru a ilustra problemele emotionale cu care se confrunta omenirea in ultimele decenii. A inspirat numeroase personaje si postere din filme, carti, reclame si colectii de moda.