La Timisoara, in weekend va avea loc un atelier gastronomic de Slow Food care promoveaza importanta reducerii risipei alimentare. Inscrierile sunt gratuite, la final veti gusta o „supa dansanta”.
Pe langa expozitii, spectacole de teatru, performance-uri si conferinte cu intelectuali care au modelat lumea in care traim, la Timisoara vor avea loc anul acesta si o serie de evenimente ce tin de cultura gastronomica, menite sa incurajeze consumul de produse romanesti si un stil de viata mai sanatos si mai eficient.
Pentru inceput, sambata, 29 aprilie 2023, puteti participa la atelierul gastronomic „ Gustul ca patrimoniu” cu Radu Botinesteanu si Andra Tanasuc, doi tineri timisoreni care gestioneaza restaurantul vegan GreenAware ce functioneaza ca intreprindere sociala.
Evenimentul este organizat in cadrul „LA PAS / Slowing down”, parte a Programului Cultural Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii” Participarea este gratuita, inscrierile se fac online aici.
Moderatorul intalnirii va fi Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, blogger la Observatorul Gastronomic si specialist in scheme de calitate.
Intalnirea gastronomica este gandita in jurul ingredientelor din bucataria de sezon, cei doi timisoreni specialisti in Slow Food vor propune un meniu vegan, realizat din legume locale, crescute de catre gradinarii ASAT.
Atelierul este organizat cu ocazia Zilei Mondiale Disco-Soup, eveniment de marca al miscarii internationale de Slow Food, care promoveaza importanta reducerii risipei alimentare. Atelierul va fi precedat de o dezbatere pe tema risipei alimentare si pregatirea unei supe „dansante”, din legume salvate.
Vor avea loc discutii si despre alimentatia sanatoasa, consumul responsabil de alimente dar si despre importanta reducerii consumului de carne.
Pe langa atelierele gastronomice pentru adulti, programul organizat de LA PAS va include si o serie de activitati in scoli prin „Educatie pentru schimbare”. In plus, vor fi instalate piete ad-hoc cu produse si producatori locali in cartiere, vor fi organizate picnicuri la Statiunea Tinerilor Naturalisti dar si miscari de activism pentru accesul la apa. In toamna acestui an, programul va culmina cu o noua editie a Festivalului de gastronomie artizanala LA PAS care va fi deschis la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”.
Conceptul de Slow Food este o incercare de a mentine vie traditia si cultura gastronomica locala dar si placerea de a lua masa in tihna.
Slow Food este un manifest impotriva vietii traita pe repede inainte care pune accentul pe placerea gustului, combinata cu grija fata de comunitate si mediul inconjurator.
Miscarea a aparut in 1986, la initiativa jurnalistului Carlo Petrini si a unui grup de activisti italieni care doreau sa apere traditiile culinare locale si tot ce inseamna un stil de viata linistit. Conceptul s-a dezvoltat treptat in ultimele trei decenii, fiind raspandit in peste 150 de tari, si inseamna un ritual al consumului incet, practic si constient de mancare. Este o ideologie de savurare a momentului, de a alege hrana de calitate, fara legatura cu vegetarianismul sau veganismul, asa cum se crede in mod eronat.
In Slow Food, accentul pica si pe sezonalitate. Fiecare fruct sau leguma are un anumit sezon in care se planteaza si se recolteaza, li se da timp sa creasca si sa se coaca, fara a interveni in vreun fel.
Zilele acestea la Timisoara pot fi vizitate si expozitiile dedicate lui Adrian Ghenie si Victor Brauner.