La Berlin s-a redeschis clubul Berghain dupa 18 luni. Celebrul club berlinez a devenit galerie de arta contemporana in tot acest timp cand nu a mai putut organiza petreceri
Unul dintre cele mai cunoscute cluburi alternative din lume, Berghain din Berlin si-a deschis la inceputul lunii octombrie portile pentru prima data din martie 2020. Clubul a fost inchis in timpul pandemiei de coronavirus si redeschis partial in momentul in care restrictiile s-au mai relaxat, insa zona interioara a ramas inchisa pentru petrecareti intreaga perioada.
La nivel global, Berghain este renumit pentru politica sa dura si imprevizibila de intrare. Bodyguardul principal, Sven Marquardt, selecteaza atent fiecare participant, astfel incat in club sa existe ceea ce majoritatea celor care au scris despre fenomenul Berghain numesc „alchimie sociala”.
La club nu exista rezervari, nici chelneri si nici o modalitate de a intra pe o lista de invitati. Multi oameni asteapta ore intregi si apoi, fara nicio explicatie, sunt rugati politicos sa plece in alta parte, cu celebra replica „Have fun tonight, but not here”.
Decizia apartine lui Sven Marquardt, care a condus securitatea la club de cand a fost deschis pentru prima data in 2004. De altfel, pe internet exista mai multe mentiuni despre politica de intrare la club decat despre muzica propriu-zisa si sprijinirea fenomenului tehno, publicul si presa incercand sa inteleaga care sunt critieriile pentru care oamenii sunt lasati sa intre in club.
Marquardt este un cunoscut fotograf care a publicat trei carti de arta si un memoriu, „Die Nacht ist Leben” si a avut o colaborare cu Hugo Boss ca manechin pentru una dintre colectiile de haine. Intrebat in numeroase interviuri despre intrarea in club, acesta a explicat de fiecare data ca fiecare seara este diferita, cuvantul cheie fiind diversitatea. Impreuna cu o parte dintre colegii sai care stau la intrare, incearca sa aduca impreuna un numar aproximativ egal de femei, barbati si persoane LGBTQ, de diferite varste, astfel incat toata lumea sa se simta comfortabil si sa se distreze inauntru, gasind sau interactionand cu cineva care sa ii faca placere. In plus, nu a existat niciun scandal in club, iar oamenii in stare de ebrietate sunt scosi din multime, astfel incat sa fie un loc sigur unde lumea sa se simta bine. De aceea oameni care au mai intrat in Berghain este posibil sa nu fie primiti intr-o seara.
Marquardt se ocupa de proiecte fotografice in timpul saptamanii, iar vineri si sambata are program de noapte la Berghain. Acum, in afara de selectia propriu-zisa de la intrare, este nevoie de dovada vaccinarii sau recuperarii de la coronavirus pentru a putea petrece noaptea in club.
Cladirea in care este astazi clubul era folosita pana in 2004 drept centrala de transformare a tensiunii, iar astazi spatiul poate primi peste 1,500 de petrecareti, pastrand foarte mult din arhitectura initiala specifica Berlinului de Est.
La inceputul lunii septembrie, alte cluburi din Berlin au redeschis pentru persoanele vaccinate sau recuperate, inclusiv Wilden Renate, Ritter Butzke, KitKatClub si Watergate, unde dansul este permis fara masti.
In toata aceasta perioada pandemica, Berghain s-a reinventat temporar ca o galerie de arta contemporana, incepand cu o o instalatie de arta sonora care capta sunetele orasului.
Iubitorii de experiente alternative au revenit la Berghain in august 2020 pentru Eleven songs – Hall at Berghain, o instalatie sonora care a captat sunetele orasului, atat cele placute, cat si cele stranii. Proiectul instalatiei sonore a fost facut de duo-ul artistic Sam Auinger si Hannes Strobl, gandit special pentru cladirea Kessel Hall care integreaza clubul Berghain, hala fiind considerata un instrument in sine, care completeaza experienta audio.
De curand, artistul danez Jakon Kudsk Steensen s-a inspirat din software-ul jocurilor video pentru prima instalatie creata in Berlin, in faimosul local Halle am Berghain. Gandita sub forma unei experiente imersive in 3D care transforma clubul intr-o mlastina, conceptul artistului a fost de a explora legatura dintre ecologie si mitologie.
Intr-o metafora imersiva despre cum natura ar trebuie sa isi reia locul in spatiile din ciment si sticla create de oameni, Jakob Kudsk Steensen a decorat unul dintre cele mai cunoscute cluburi din lume cu flora si fauna sub o forma cat mai organica in care a folosit ideea conservarii naturii din Epoca de Gheata.
Instalatia „Berl-Berl” a putut fi vizitata pana pe 26 septembrie, a transformat Berghain in ecosistemul unei mlastini 3D in care s-au folosit zeci de mii de fotografii pentru a recrea o panorama microscopica in care texturile tind sa para reale.
Titlul operei de arta – „Berl” este prima silaba a cuvantului „Berlin” si provine din cuvantul slavon care reprezinta o mlastina, fiind o dovada a populatiilor slave care locuiau in mlastina din regiune pana cand aceasta a fost secata in secolul al XVIII-lea. Artistul isi propune sa readuca la viata originile Berlinului dintr-un vale glaciara veche de peste 10.000 de ani.