Skip to content

La Cluj incepe astazi Jazz in the Park. 37 de trupe vor urca pe scena. Printre invitati, Dominic Miller, Fatoumata Diawara si José James.

Timp de trei zile, 37 de trupe din tara si strainatate vor concerta pe scenele aflate in Parcul National Etnografic ’’Romulus Vuia’’, Iulius Parc si Campusul USAMV din Cluj Napoca

Prima zi de festival, vineri, 3 septembrie, il aduce in fata publicului pe chitaristul Dominic Miller, care va concerta in Parcul Etnografic.

Desi este cunoscut mai degraba drept chitaristul lui Sting, Dominic Miller este un artist solo de mare succes care a lansat deja noua albume pe cont propriu.

Nascut in Buenos Aires, acesta a copilarit in Argentina, dupa care s-a mutat impreuna cu familia sa in America de Nord. A studiat chitara la prestigiosul Berklee College din Boston si la London Guildhall School of Music. Este un muzician care s-a remarcat inca de la sfarsitul anilor 80, iar lista sa colaborări include nume celebre, precum Phil Collins, The Chieftains, Eddi Reader, Katie Melua, Bryan Adams, Paul Young, Nigel Kennedy, Peter Gabriel, Tina Turner si multi altii.

Dominic Miller a participat la realizarea fiecarui album Sting inca din 1991, odata cu albumul „The Soul Cages”, si a sustinut peste o mie de concerte cu fostul cantaret Police. De asemenea, este co-autorul unor piese recunoscute la nivel global, una dintre ele fiind chiar „Shape Of My Heart”.

Pe scena vor mai urca si Barabás Lőrincz Quartet, Sorin Zlat Trio si Marco Mezquida, dar si artistii VRTW Bully și Dodo. Tot vineri, dar in Iulius Parc, vor concerta Ineffable, Essential Notes si Big Dimm a’Band.

Fatoumata Diawara, artista din Mali care combina cu virtuozitate muzica folk, blues, jazz si pop cu sonoritatile Africii traditionale, va incanta publicul aflat in Parcul Etnografic sambata, 4 septembrie.

Fatoumata Diawara si-a castigat renumele la nivel global, devenind cea mai cunoscuta artista contemporana de origine africana odata cu lansarea albumului de debut in 2011, “Fatou”.

De-a lungul carierei sale, a avut colaborari cu artisti precum David Crosby, Snarky Puppy, Bobby Womack, Herbie Hancock, Amadou and Mariam, Oumou Sangaré si Toumani Diabaté, Paul McCartney sau chiar Gorillaz.

Cei prezenti in parc se vor putea bucura si de concertele lui Ron Minis, Nik Bärtsch, Bogdan Vaida si UFe si Puiu / VRTW Artists. In acea zi, pe scena artistilor romani din Iulius Parc vor urca A-C Leonte & The Bash, Luiza Zan si JazzyBIT, iar pe pontonul de langa lac lumea se va putea bucura de un silent concerts oferite de Yamaha. Tot sambata se deschide Campusul USAMV, aici urmand a avea loc concertele trupei Moonlight Breakfast si a DJ-ilor Bully / VRTW si Kornelia Binicevicz / Ladies on Records.

In ultima zi din festival, duminica, 5 septembrie, publicul il va asculta pe cantaretul de jazz al generatiei hip-hop José James, care o are ca invitata speciala pe Taali, pe scena principala din Parcul Etnografic.

José James a ajuns sa remodeleze jazzul, oferindu-i noi valente, dupa care a hotarat ca isi doreste sa urmeze o cariera solo R&B, iar apoi, cu aceeasi pasiune, s-a dedicat muzicii lui Bill Withers, oferindu-i acestuia un omagiu artistic prin proiectul Lean On Me.

La Jazz in the Park, José James va canta pe scena alaturi de sotia sa, Taali. Compozitoare, cantareata si producatoare, Taali are de asemenea o contributie impresionanta in peisajul muzical american. In timpul petrecut la New School, artista a lansat The Orchard Sessions, o serie de 18 concerte in care a colaborat cu artisti precum José James, Snarky Puppy, Becca Stevens, Luke Temple, Matt Simons, Camila Meza, Johanna Warren sau Charlotte Cornfield.

Tot in Etnografic vor concerta Balkan Taksim, Mőrk, Hania Rani, Teodor Pop si artistii VRTW Karak si Iorga. Pe scena din Iulius Parc vor avea loc concertele Beats Remedy, Arcus Trio si Iordache, iar in Campusul USAMV vor canta JazzyBIT, UFe / VRTW si Habibi Funk DJ Set.

O sectiune inedita in festival este Curtea Saraimanic din Parcul Etnografic, o colectie de intalniri, concerte si povesti cu (poate) ultima generatie de lautari din Romania. Taraful Marian Mexicanu’, Taraful de la Varbilau si Taraful Ionica Minune vor aduce in Curtea Șaraimanic dansul ancestral si muzica ce au facut inconjurul lumii.

In afara concertelor, participantii la festival vor putea descoperi o serie de proiecte cultural-artistice cofinantate de Jazz in the Park prin Community Projects. Printre acestea se numara festivalul de teatru pentru liceeni ’’Histrionada liceenilor’’, spectacolele de teatru pentru copii ’’Taramul de mijloc’’ si ’’O gheara de ajutor’’ ale MiniReactor, ’’Viata secreta a celor mai neasteptate obiecte’’ al Magic Puppet si spectacolul de improvizatie pentru adulti al Reactor ’’Just Push Play’’. Acestea se desfasoara atat in Iulius Parc si Campusul USAMV, cat si in alte locuri din oras precum Casa de Cultura a Studentilor, sediul Reactor de pe strada Petőfi Sandor si sediul teatrului Magic Puppet de pe Bulevardul Eroilor.

Tot din programul festivalului mai face parte si piata producatorilor locali, deschisa in Campusul USAMV, care aduce spre vanzare diferite produse locale, de la paine si miere de albine la plante aromatice si fructe.

Programul festivalului se poate vedea aici, iar accesul se face pe baza de certificat de vaccinare si/sau test PCR. Biletele pentru eveniment sunt disponibile aici.

Citește în continuare