Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 11-13 februarie: spectacole invitate de la Teatrul din Constanta la Bulandra, premiera filmului romanesc „Lebensdorf”, „Inventing Anna” pe Netflix, targuri tematice si expozitii

Noile reglementari cauzate de cresterea numarului de imbolnaviri ofera posibilitatea participarii la evenimente culturale in sali de spectacole doar la capacitate de 30%. urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele week end-ului pe care va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

In acest weekend, Teatrul de Stat Constanta a programat un turneu in capitala, la Teatrul Bulandra, doua spectacole: „Maria Tanase. O poveste” – vineri, 11 februarie, de la ora 19:00 si „8 tati” – duminica, 13 februarie, de la ora 19:00.

„Maria Tanase. O poveste”, regia si scenariul Carmen Lidia Vidu, este un spectacol care infatiseaza o versiune despre viata celebrei cantarete, cu aspecte ale personalitatii ei care sunt mai putin cunoscute.

Documente autentice, scrisori de arhiva, franturi din interviurile, gandurile si amintirile ei, analogii cu Edith Piaf sau cu Frida Kahlo, toate alcatuiesc o imagine coerenta a unei femei superbe si puternice. Actrita si cantareata Mirela Pana interpreteaza rolul Mariei Tanase, acompaniata de pianista Elena Gatcin. Creatia multimedia este semnata de Cristina Baciu, iar  scenografia de Lacramioara Dumitrascu. Bilete aici.

„8 Tati” de Tina Müller, traducerea Ciprian Marinescu, regia Irisz Kovacs, este un spectacol care trateaza ludic, cu simtul umorului, adolescenta, cu traumele ei.

“8 Tati” este o poveste care vorbeste despre singuratatea dureroasa a maturizarii, despre ce inseamna o familie si mostenirea traumei de la parintii nostri. Acesta este spectacolul de debut al regizoarei Irisz Kovacs, iar scenografia este realizata de Theodor Niculae, student la UNATC „I.L. Caragiale”. Din distributie fac parte Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Theodor Soptelea, Andrei Bibire si Florin Aioane.

„8 Tati”a fost selectat pentru participarea la Festivalul – concurs Dbutant 2021, Irisz Kovacs obtinand premiul pentru debut regizoral la sectiunea „Creatie colectiva”. Bilete aici.

Comedia romantica „Lebensdorf”, regizata de Vali Hotea, cu Mimi Branescu, Ana Covalciuc si Ioana Flora in distributie, va putea fi vizionata in cinematografele romanesti incepand de vineri.

Filmat in toamna anului 2019, in Romania si Germania, lungmetrajul „Lebensdorf”, al doilea al regizorului Vali Hotea, va rula pe marile ecrane din 11 februarie, fiind distribuit de microMULTILATERAL.

Filmul spune povestea lui Ducu Dobrescu (Mimi Branescu), un scriitor care se confrunta cu un divort si criza vietii mijlocii. El pleaca din Bucuresti pentru a prelua o rezidenta de creatie la Berlin si astfel ajunge sa penduleze intre doua tari si doua femei: Andra (Ioana Flora), sotia sa temperamentala, si Giulia (Ana Covalciuc), marea lui dragoste din tinerete, stabilita acum intr-un sat ecologic din Germania – Lebensdorf. In incercarea de a-si reconstrui viata, Ducu va trece printr-o serie de intamplari cand mai stranii, cand mai amuzante, posibil revelatoare.

In cinematografe se mai poate urmari si filmul romanesc „Miracol”, un thriller psihologic romanesc al regizorului Bogdan George Apetri.

„Miracol”, cel mai nou lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri („Periferic”, „Neidentificat”), ii are ca protagonisti pe Emanuel Parvu si Ioana Bugarin, iar premiera mondiala a filmului a avut loc la Festivalul de Film de la Veneția. 

Impartit in doua capitole, „Miracol” o urmareste pe tanara calugarita novice Cristina Tofan (Ioana Bugarin) in timp ce se strecoara afara dintr-o manastire izolata, pentru a merge la spitalul din orasul vecin. Nereusind sa-si rezolve problemele si sa-l gaseasca pe barbatul pe care il cauta, pe drumul de intoarcere intâlneste o soarta neasteptata. A doua parte a filmului il are in centru pe Marius Preda (Emanuel Pârvu), inspectorul de politie plecat pe urmele ei. Marius reface calatoria Cristinei, pas cu pas – intr-o structura perfect oglindita. Investigatia detectivului aduce la lumina indicii si confesiuni care conduc nu numai inspre adevarul greu de inteles din spatele actiunilor Cristinei, ci si la un posibil miracol.

In opinia regizorului, ”filmul nu urmareste sa dea prioritate unei viziuni realiste asupra lumii, fata de una mistica. Povestea functioneaza la fel de bine daca este privita din unghiul pragmatic al privitorilor pentru care credinta nu inseamna nimic sau, dimpotriva, daca este perceputa dintr-o perspectiva religioasa, supranaturala, imateriala. Filmul nu ofera raspunsuri, ci sugereaza mai multe traiectorii posibile catre un punct final misterios, unic si irepetabil in sufletul fiecarui spectator. Filmul face acest lucru aducând in prim plan abordarea realista a unei povesti care, in opozitie, poate fi de asemenea interpretata in intregime intr-un mod spiritual”.

De anul acesta Corint Junior si Carturesti lanseaza Clubul de lectura, o conversatie online disponibila in fiecare sambata pe pagina de YouTube si Facebook.

Evenimentul dureaza 45 de minute, este moderat de Ioana Baldea Constantinescu si promoveaza lecturi recomandate celor mici. Detalii aici.

Daca nu vreti sa iesiti din casa, pe Netflix este disponibil si „Inventing Anna”, un film bazat pe o poveste reala despre o instagramerita care a pacalit cei mai influenti oameni din New York.

Cunoscuta producatoare Shonda Rhimes revine pe Netflix cu „Inventing Anna”, povestea reala a unei jurnaliste care investigheaza cazul Annei Delvey, o mostenitoare din Germania celebra pe Instagram, care a furat atat inimile, cat si banii celor din lumea mondena din New York.

Povestea in 9 episoade urmareste indeaproape investigatia jurnalistica si legatura care se formeaza intre Anna si jurnalista, o legatura care devine contradictorie, intunecata si amuzanta in timp ce Anna isi asteapta procesul, iar jurnalista se afla intr-o cursa contra cronometru pentru a raspunde la intrebarea care se afla pe buzele elitelor din New York: cine este Anna Delvey? 

La Maison 13 are loc in acest weekend Targul de Faurar, iar la Mezanin, Mezanin Market de Primavara in Cartierul Creativ.

La Maison 13, afacerile locale vor prezenta noutatile pregatite la inceput de an, ca bijuterii lucrate manual, cu pietre naturale pretioase si semipretioase, bijuterii din argint sau din portelan, cosmetice cu eticheta verde, articole vestimentare, ceramica lucrata manual, lumanari din ceara naturala, carti si jucarii pentru copii, dar si produse romanesti cu gusturi desavarsite: miere, dulceata, zacusca. Detalii aici.

Antreprenori locali, produse artizanale gourmet, creatii vestimentare, bijuterii fantastice, cosmetice naturale, ceramica si home deco, carti si jucarii pentru copii sunt disponibile in urmatoarele trei weekenduri in spatiul gazduit de Beans&Dots. Detalii despre eveniment, aici.

Situata in corpul principal al cladirii (Sala 1), Galeria ARTHUB Bucharest a lansat programul curatorial pe 2022 cu expozitia „Enchanted – Spells For Coming Out Of Invisibility” / „Fermecat – Vraji pentru iesirea din invizibilitate”.

Expozitia prezinta lucrari de pictura, multimedia, instalatie si print apartinand unor personalitati rome precum Mihaela Dragan, colectiva Giuvlipen, Eugen Raportoru, Alfred Ullrich (GER), George M. Vasilescu. Expozitia este co-curatoriata de activista roma Ionela Padure si Nona Serbanescu. Va fi deschisa pana pe 20 februarie 2022.

La Kulterra Gallery, una dintre cele mai recent deschise galerii bucurestene, puteti vizita expozitia Elena Bria. New Academia.

Elena Bria s-a nascut in 1992 la Chisinau, a absolvit in 2011 Liceul de arte frumoase Igor Vieru din Chisinau si aavut expozitii solo la Chisinau, Bucuresti si a participat la expozitii colective din SUA, Rusia, Marea Britanie si Italia.

Fiind prima artista de origini basarabene admisa in ultimii 20 de ani la Academia de Arte Frumoase Ilya Repin din Sankt Petersburg, Elena Bria s-a prezentat in 2018, in anul Centenarului,cu o lucrare de licenta monumentala atat prin proportii, cat si prin subiect: „Incoronarea Regelui Ferdinand”. 

La Galeria Kulterra, lucrareade licentava fi prezentata impreuna cu documente si materiale din anul Incoronarii. Expozitia care ii este dedicata include si alte lucrari pe care reprezentantii galeriei le anunta astfel: „privitorul nu are nevoie de nici un ghid specializat caci pictura Elenei Bria il conduce singura prin propriile povesti.”

Expozitia „New Academia” poate fi vizitata pana pe 28 februarie 2022 la adresa Galeriei Kulterra din strada Stirbei Voda, 104-106.

Expozitia „Nicolae Iorga – 150 de ani de la nastere” este deja deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei si va putea fi vizitata pana la finalul lunii mai 2022.

Muzeul National de Istorie a Romaniei il omagiaza pe Nicolae Iorga (1871-1940), la 150 de ani de la nastere, prin intermediul unei expozitii care pune in valoare un numar important de piese donate de catre profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, piese ce formeaza Colectia „Iorga-Pippidi”, devenita parte a patrimoniului national.

Dacă nu vreti sa iesiti din casa, urban.ro va ofera un fragment de carte – Imagini. Viața mea în film, Ingmar Bergman.

În Imagini. Viața mea în film, Ingmar Bergman ne invită în culisele artei sale, într-un mod direct și autentic. Martori ai procesului său de creație, revedem secvențe, personaje, construcții emoționale sau regizorale ale celor mai importante filme ale sale: Persona, A șaptea pecete, Fragii sălbatici. Suntem chiar în intimitatea de creator a lui Bergman, părtași la ideile și visele din care s-au născut cele mai cunoscute opere ale sale, dar și la eșecurile care l-au împins să-și transforme angoasa în artă. Cariera sa cuprinde peste 40 de ani de muncă și peste 60 de filme, dintre care multe au devenit clasice. În această carte, Bergman face apel la memorie, la caietele de regie și la scenarii ca să comenteze într-un mod fascinant propriile reușite și rateuri, temele care l-au urmărit, relația dintre artă și viață.

Citește în continuare