Skip to content

Dupa 100 de ani, Italia elimina oficial o lege care permitea guvernului sa cenzureze filmele. Au fost cenzurati de-a lungul timpului inclusiv Bernardo Bertolucci, Federico Fellini si Luchino Visconti

Italia a eliminat oficial o lege din 1913 care permitea guvernului sa cenzureze atat scene, cat si filme, cum a fost cazul pentru “Salò o le 120 giornate di Sodoma” al lui Pier Paolo Pasolini sau “Ultimul tango la Paris” al lui Bernardo Bertolucci din 1972, care a primit si o nominalizare la Oscar. Printre regizorii cenzurati de autoritati s-a numarat inclusiv Federico Fellini si Luchino Visconti.

Decizia este una simbolica, avand in vedere ca in ultimii ani cenzura nu mai era practicata in realitate, ins era necesara, fiind astfel eliminat “sistemul de controale si interventii care inca permitea statului italian sa intervina asupra libertatii artistilor”, a declarat Ministrul Culturii, Dario Franceschini, citat de publicatia Variety.

Odata cu ridicarea acestei cenzuri, distribuitorii de filme vor clasifica productiile in conformitate cu clasificarea existenta din punct de vedere al varstei publicului. Ulterior, o comisie formata din 49 de profesionisti din industria filmului, experti in educatie si activisti pentru drepturile animalelor va evalua clasificarea acestora.

“Este o forma de auto-reglare. Suntem suficient de maturi”, a spus regizorul Pupi Avati citat de The Guardian, al carui film din anii 1970, “Bordella”, a fost cenzurat.

De-a lungul timpului, sute de filme din intreaga lume au fost interzise in Italia in ultimele decenii, cenzura avand motive religioase, morale, sexuale si politice. Din 1944, conform unui studiu oferit de Cinecensura, in Italia au fost interzise 274 de filme autohtone, 130 americane si 321 din alte tari. De asemenea, mai mult de 10.000 de productii au avut unele scene taiate.

Printre filmele care au fost interzise in Italia se numara “Nodo alla gola” (The Rope), de Alfred Hitchcock, interzis din 1949 pana in 1956; “Ultimul tango la Paris” al lui Bertolucci, interzis din 1972 pana in 1987, “A Clockwork Orange”, al lui Stanley Kubrick din 1971 pana in 1999, cand a  rulat la televiziunea cu plata si abia in 2007 a fost difuzat la televiziunea publica gratuita.

Ultimul caz important de cenzura a avut loc in 1998 la comedia “Toto Who Lived Twice”, de Daniele Ciprì si Franco Maresco. Filmul a starnit critici in randul catolicilor italieni din cauza referintelor la zoofilie, sodomie, viol si religie. Aceasta productie care a si primit sprijinit financiar de la guvern a fost interzisa la cateva zile dupa ce a fost lansata.

Citește în continuare