Compania Lego, data in judecata pentru drepturile de autor ale jachetei pe care o poarta jucaria lui Antoni Porowski de la „Queer Eye”.
Compania Lego este data in judecata de un artist care pretinde ca i-a fost copiat modelul unei geci de piele pe care o poarta jucaria din Lego inspirata de Antoni Porowski, expertul culinar din emisiunea „Queer Eye” de pe Netflix.
In procesul deschis luna trecuta in Connecticut de catre artistul James Concannon se sustine ca Lego ar fi realizat „o copie flagranta” a jachetei de piele pe care designerul a creat-o special pentru Porowski, pentru a fi purtata intr-un episod al emisiunii „Queer Eye.”
De origine poloneza-americana, Antoni Porowski este unul dintre cei mai indragiti membrii ai echipei „Fab Five” care realizeaza transformari spectaculoase in vietile oamenilor in cadrul emisiunii de succes de pe Netflix „Queer Eye”. Lansat in 2018, formatul este un reboot, la origine afla emisiunea „Queer Eye for the Straight Guy” care a fost difuzata intre 2003 si 2007.
Designerul declara ca Porowski, care este fan al creatiilor sale, l-a contactat pe retelele de socializare si mai tarziu s-au intalnit in persoana dupa ce Antoni i-a cerut sa poarte un tricou din colectia lui Concannon in primul sezon din „Queer Eye”.
Ulterior, Concannon a creat mai multe tinute pe care Porowski le-a purtat in emisiune si a specificat ca Netflix obisnuieste sa ceara permisiune legala pentru a utiliza tinutele create de el care apar in „Queer Eye”. Acest lucru nu s-ar fi intamplat pentru jacheta de piele neagra, designerul nu a semnat nicio hartie care sa le permita producatorilor emisiunii dreptul de utilizare asupra creatiei sale si a presupus ca este o „omisiune”.
Conform publicatiei The Fashion Law, Concannon a creat geaca de piele personalizata pentru Porowski in 2018 iar in 2019 a distribuit primele imagini cu exemplarul original pe contul sau de Instagram.
Este vorba de o geaca de piele neagra marcata printr-un joc de cuvinte scris cu vopsea in care „Time is on my side” (Timpul este de partea mea) este inlocuit cu „Thyme is on my side”(Cimbrul este de partea mea) pentru a se potrivi cu pozitia de specialist culinar a lui Antoni din emisiune. Pe langa mesajul scris, jacheta se diferentiaza prin mai multe simboluri stilizate desenate cu un spray alb: un craniu alb stilizat, cuvintele „Raw”, „War” si emojiuri zambitoare si triste.
Designerul sustine ca jacheta i-a fost trimisa de Porowski special pentru a fi personalizata in stilul artistic specific lui Concannon. Fiecare element integrat in design a fost gandit pentru a reflecta o parte a personalitatii lui Antoni.
Dupa lansarea pe piata a jucariei care face parte din seria „Lego Queer Eye Fab 5 Loft”, designerul a realizat ca Lego i-ar fi copiat „plasarea unica, coordonarea si aranjamentul elementelor artistice individuale” ale jachetei create de el. Mai exact, jacheta pe care o poarta jucaria inspirata de Antoni Porowski este inspirata din fotografia cu acesta din emisiune, ideea fiind confirmata de Lego prin intermediul departamentului de marketing.
In momentul in care a incercat sa abordeze Lego cu plangerea lui, un operator al companiei i-a oferit un set „Fab 5 Loft” – in valoare de 99 de dolari – pentru fiul sau in varsta de 6 ani.
In momentul in care jucaria nu a ajuns la el, designerul a contactat din nou compania Lego si i s-a comunicat ca operatorul anterior a facut o greseala si ca Lego nu ofera jucarii gratuit.
Dupa ce s-a consultat cu un avocat, Concannon a trimis companiei o cerere de incetare a utilizarii creatiei sale, sperand ca va fi recompensat financiar sau ca ii vor plati drepturi de autor. In plus, intr-un material publicat de site-ul Insider, designerul afirma ca isi sustine intreaga familie din banii pe care ii obtine si ca trebuie sa se ingrijeasca suplimentar deoarece are diabet zaharat de tip 1.
Avocatii Lego i-au respins cererea si s-au bazat pe afirmatia ca designerul ar fi garantat celor de la Netflix o „licenta implicita” prin faptul ca i-a facut cadou jacheta lui Porowski, stiind ca starul din „Queer Eye” o va purta in emisiune. Concluzia Lego ar fi ca acest lucru le permite sa recreeze designul.
Contactati de jurnalisti, reprezentantii companiei au refuzat sa comenteze procedurile legale care se afla in plina desfasurare si care dezbat o lege care se afla zilele acestea in discutie si in Romania, cea a drepturilor de autor.