Skip to content

Partitura lui Leonard Bernstein, The Age of Anxiety, va fi interpretata intr-un concert extraordinar pe scena Salii Radio de catre pianista Dana Ciocarlie si dirijorul francez Frédéric Chaslin

Primul concert al primaverii de la Sala Radio va avea loc vineri, 6 martie, la ora 19:00 si aduce o lucrare rar interpretata in Romania: Simfonia nr. 2 pentru pian solo si orchestra „The Age of Anxiety”, creatie a marelui compozitor si dirijor american Leonard Bernstein.

Simfonia nr. 2 a lui Leonard Bernstein a fost compusa din 1948 pana in 1949 in SUA si Israel si a fost revizuita in 1965. Este intitulata dupa poemul lui W. H. Auden cu acelasi nume si dedicata mentorului sau Serge Koussevitzky.

Partitura lui Bernstein va fi cantata de Orchestra Nationala Radio, cu participarea a doi invitati speciali: dirijorul Frédéric Chaslin si pianista Dana Ciocarlie.

In prima parte a concertului iubitorii de muzica clasica vor asculta Simfonia a IV-a creata de Beethoven la rugamintea contelui Franz von Oppersdorf in 1806 si a fost cantata prima data in martie 1807, la resedinta printului Lobkowitz. Un an mai tarziu, piesa a avut premiera publica la Burgtheater din Viena.

Biletele sunt disponibile online pe www.bilete.ro.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Dirijor, pianist, compozitor si scriitor, Frédéric Chaslin a fost director muzical al Operei din Rouen (Franta), al Teatrului National din Mannheim (Germania), al Operei din Santa Fe (SUA) si al Orchestrei Simfonice din Ierusalim.

Aplaudat in Romania in cadrul Festivalului International al Orchestrelor Radio ”RadiRo” din 2018, Frédéric Chaslin este un artist complex si plurivalent, care a studiat la Conservatorul din Paris si la Mozarteum din Salzburg, iar cariera dirijorala a inceput-o in 1989 ca asistent al lui Daniel Barenboim la Paris si Bayreuth. Chaslin a fost invitatul unor festivaluri memorabile si a dirijat la pupitrul marilor teatre lirice din New York, Berlin, München, Leipzig, Madrid, Barcelona, Roma si Venetia.

„Monte Cristo” este cea mai recenta piesa compusa de Frédéric Chaslin la cererea lui Placido Domingo pentru opera din Los Angeles si se interpreteaza incepand din 2019.

Dedicat in egala masura operei si muzicii simfonice, Frédéric Chaslin stapaneste un repertoriu extrem de variat si promoveaza numeroase prime auditii mondiale acordand o atentie deosebita muzicii contemporane. Printre cele mai cunoscute compozitii ale sale se numara cateva opere printre care „Suita Chagall” pentru orchestra si „Dansul Divei” din muzica faimosului film „Al cincilea element”.

Apreciata pianista Dana Ciocarlie a facut parte dintre cei trei finalisti nominalizati in 2018 la „Victoriile Muzicii Clasice”/„Victoires de la Musique Classique” – premiu anual acordat in Franta pentru performanta in muzica clasica.

Nominalizarea artistei a fost posibila datorita albumului „Integrala operelor pentru pian solo de Robert Schumann”, care a fost inregistrat in perioada 2012 – 2016 cu prilejul a 15 concerte publice sustinute in Palatul Béhague, la Sala Bizantina din cadrul Ambasadei Romaniei la Paris, redeschisa in 2011. Inregistrarile au fost extrem de apreciate de presa muzicala de specialitate care i-au comparat muzicalitatea cu cea a lui Wilhelm Kempff si Clara Haskil.

Pianista l-a studiat pe Schumann inca de la varsta de 15 ani, cand era eleva la liceul „George Enescu” din Bucuresti, avand o afinitate puternica pentru universul lui muzical afectiv.

In octombrie 2017, odata cu lansarea albumului, aceasta a sustinut un concert dedicat lui Robert Schumann pe una dintre cele mai importante scene pariziene, cu o acustica exceptionala – Teatrul Champs Élysées.

Talentul Danei Ciocarlie a fost recunoscut prin numeroase premii internationale la competitii de prestigiu, cat si prin recitaluri sau concerte cu orchestra care au purtat-o pe toate meridianele lumii: in SUA , Canada, Japonia, China, Hong Kong si Europa. 

A studiat la Bucuresti si la Paris, iar in 2017 a primit titlul de „Artist Yamaha” din partea Yamaha Music Europe. In prezent, preda la Scoala Normala de Muzica „Alfred Cortot” din Paris si este profesor de muzica de camera la Conservatorul National Superior de Muzica si Dans din Lyon.

Citește în continuare