Lia Perjovschi expune la Berlin o serie de lucrari inspirate de pandemie: „Suntem obisnuiti sa luptam si sa gasim solutii.”
Unul dintre cei mai apreciati artisti contemporani romani, Lia Perjovschi, redeschide seria expozitiilor internationale cu “2020.Key Words”, expozitia din Spike Berlin, incepand cu 4 septembrie.
“2020. Key Words” prezinta o cronologie a evenimentelor prin juxtapunerea de texte, imagini si obiecte cu o serie de note si cuvinte cheie care modeleaza o istorie subiectivă care dezvaluie viziunea particulara a Liei Perjovschi despre ce se intampla acum in lume.
Artista a compus si descompus actualitatea prin cuvinte cheie, care subliniaza atat lumea in care traim, dar si desene, obiecte, sculpturi, video, lucrari noi si lucrari mai vechi ale Liei Perjovschi.
Desi nu o sa ajunga la Berlin din cauza restrictiilor, artista fiind in continuare la Sibiu, Ivan Gallery prin Marian Ivan este reprezentatul Liei si va intampina publicul. Expozitia este deschisa publicului pana pe 26 septembrie.
„Este o provocare majora pentru toti, noi artistii suntem “irelevanti”, desi putem arata variante de supravietuire si da idei pentru toate temele vietii. Nu a fost usor, nu este usor sa fii artist, insa suntem obisnuiti sa luptam si sa gasim solutii. Da, ceva invizibil ne-a dat peste cap, cu forta, suntem obligati sa luam o pauza si sa gindim/regindim ce facem, individual, dar si ca populatie a unei planete de care ne batem joc. Sa respiram si sa ne gandim la tot iuresul pe care-l generam.”, explica Lia Perjovschi cum precepe lumea artei contemporane in aceasta criza.
Despre viata petrecuta in carantina si o vara fara prea multe evenimente, artista a povestit pentru urban.ro cum “in timpul carantinei am dormit mult 10-11 ore, am fost super obosita de ani buni. Am facut curat in amanunt, am lucrat mult, am citit mult. Cumva, cam ce fac de obicei pentru ca sunt liber profesionista. In schimb, vara nu-mi place aglomeratia, caldura prea mare, asa ca am evitat sa ies, am amanat pana gasim un fel de normalitate, la fel cu tot zgomotul, toata agitatia, disperarea, astept sa se calmeze lumea.„
Lia Perjovschi este fondatorul si coordonatorul CAA CAA (Contemporary Art Archive siCentre for Art Analysis), un proiect organic continuu, pe care l-a dezvoltat incepand cu 1985 sub diferite nume, dar si fondatoarea Muzeului Cunoasterii, o cercetare interdisciplinara care a inceput in 1999. Pana in prezent, lucrarile sale au fost expuse in peste 500 de expozitii individuale sau de grup, in care Lia a expus diferite forme media, desen, text, instalatii, diagrame, harti mentale si cronologii.
Foto: IndyWeek