Skip to content

Librariile Carturesti au pregatit un raft dedicat artei si povestilor care au legatura cu arta. Initiativa este parte din Art Safari, dar poate fi accesata online de oriunde din tara

Ajuns la a noua editie, cel mai mare festival de arta vizuala din Romania si-a deschis portile saptamana trecuta intr-un eveniment de previzualizare a celor 5 pavilioane care vor putea fi vizitate in urmatoarele 2 luni si jumatate, pana pe 7 august 2022.

Art Safari 2022 se desfasoara in zeci de sali din spatiul Palatului Dacia-Romania, amplasat in centrul Bucurestiului, in zona pietonala de pe strada Lipscani. Anul acesta, expozitiile vor putea fi vizitate timp de 4 zile pe saptamana, de joi pana duminica, fiind ales un format mai restrans al evenimentului din ratiuni financiare, pentru ca publicul consumator de cultura si expozitii obisnuieste sa aiba activitate intensa in a doua parte a saptamanii.

Urban.ro a pregatit un ghid de vizitare al Art Safari, disponibil aici:

Pe langa prezenta fizica in cadrul evenimentului Art Safari, Carturesti a deschis si online un raft dedicat Art Safari, accesibil oriunde in tara si in afara Romaniei, pe carturesti.ro. Selectia este alcatuita in ton cu expozitiile aduse de cele noua editii de pana acum ale Art Safari. Mai jos gasiti cateva recomandari din partea echipei urban.ro.

Comparata deseori cu o biblie a celor care isi doresc sa invete istoria artei, cartea lui E.H. Gombrich este unul dintre cele mai bine vandute manuale de delectare pentru iubitorii de arta. Pe langa limbajul accesibil si claritatea ideilor exprimate, „Istoria Artei” se bazeaza pe cunostintele autorului despre psihologia artelor vizuale si prezinta istoria mai degraba ca o inlantuire a unor traditii care au evoluat si nu ca o serie de momente separate, asa cum sunt predate de obicei in scoli.

Este cartea elementara pentru o educatie vizuala si o parcurgere rapida a istoriei artei din vremea Egiptului Antic si pana in secolul al XX-lea. Cartea se poate achizitiona de aici.

Pentru cei pasionati de povesti care includ arta, Carturesti a pregatit in raftul dedicat o serie de autori consacrati, ca Eric-Emmanuel Schmitt, Kurt Vonnegut, Peggy Guggenheim sau Julian Barnes, la limita dintre lumea reala si situatii inchipuite.

Eric-Emmanuel Schmitt critica superficialitatea lumei artei in volumul “Pe cand eram o opera de arta”, unde eroul romanului este un tanar de 20 de ani, deprimat din cauza ca traieste in umbra fratilor sai, gemenii Firelli – fotomodele renumite. Tocmai cand vrea sa se sinucida,  acesta il intalneste pe Zeus-Peter Lama, care il opreste si ii propune sa il transforme intr-o opera de arta, care va atrage atentia lumii intregi. Cartea poate fi achizitionata de aici.

Kurt Vonnegut duce cititorii in lumea pictorului abstract de origine armeana Rabo Arabekian,  veteran de razboi care, de fapt, la 71 de ani, vrea doar sa fie lasat in pace, ceea ce nu se intampla dupa venirea unei vaduve, scriitoare sub acoperire. Sub pretextul autobiografiei redactate de pictor, Kurt Vonnegut contureaza, cu ironie, povestea societatii americane. Cartea poate fi comandata de aici.

Peggy Guggenheim – “Confesiunile unei dependente de arta” a aparut la editura Pandora si este o incantare pentru doamne, un acces fara barfe, dar cu ironii, la o lume a aristocratiei care patrona arta intre cele doua razboaie mondiale. Cartea este disponibila aici.

“Barbatul cu haina rosie”, de Julian Barnes, de la editura Nemira, spune povestea unor vremuri din Belle Époque cu eroii si antieroii ei, cu scriitorii, artistii si ganditorii care au marcat-o –cu intalniri cu Henry James, Sarah Bernhardt, Oscar Wilde, Marcel Proust. Cartea este disponibila aici.

De asemenea, Carturesti ofera si o selectie generoasa de carti-albume de arta ale artistilor romani, care au avut recent expozitii in muzeele din Romania si nu numai.

Pasionatii de arta pot alege din albume de arta ale artistilor Victoria Zidaru, Ana Banica, Stefan Caltia, Andrei Gamart, Nicolae Comanescu, Ion Grigorescu sau Marian Zidaru

Din recomandari face parte si romanul “Sticletele”, de Dona Tart, povestea maturizarii unui pusti caruia ii moare mama ca urmare a unui atentat cu bomba in timp ce se afla amandoi intr-o vizita la Metropolitan Museum ca sa vada una dintre lucrarile preferate ale mamei, pe nume Sticletele.

In haosul de dupa bomba, copilul pleaca din muzeu cu tabloul preferat al mamei, tablou care-l insoteste pe tot parcursul transformarilor sale. Tabloul care da numele cartii (si al filmului) exista in realitate, e expus la Haga in colectia regala care are 854 de lucrari, in mare majoritate apartinand unor pictori olandezi. The Goldfinch a fost pictat in 1654 de catre Carel Fabritius, un protejat al lui Rembrandt.

La vremea respectiva Sticletele era o pasare obisnuita in casele nobililor, ca accesoriu de companie si distractie, pentru ca putea fi dresat sa mute lucruri mici dintr-un loc in altul.

Lecturi usoare, cu scriitura care transmite o poveste de vacanta, sunt si ele parte din recomandari.

“Madame Picasso”, povestea nespusa a fermecatoarei Eva Gouel, care era angajata la Moulin Rouge pe post de costumiera, unde il reintalneste pe Pablo Picasso, un artist in ascensiune, este disponibila in raftul Carturesti, plimbandu-ne alaturi de artist prin Paris, la fel si “In cautarea lui Cezanne”, scrisa de jurnalistul Peter Mayle, care isi imagineaza o intreaga poveste pe urmele unui tablou care se rataceste pe coastele Mediteranei, facut disparut chiar de personajul angajat la un chateau pe Coasta de Azur.

Tot la Paris are loc si povestea semnata de Guillaume Musso, “Un apartament la Paris”, un thriller unde personaj devine chiar apartamentul din titlu, alaturi de un pictor care parea disparut complet.

Carti dedicate copiilor, cu focus pe vietile artistilor, au un format usor accesibil si sub forma de roman grafic.

Vietile lui Pablo Picasso, Michelangelo Buonarroti si Leonardo Da Vinci fac parte din raftul Art Safari, intr-o serie dedicata a editurii Litera, colectia Micii Mei Eroi.

Citește în continuare