7 lucruri de stiut inainte de a va programa pentru un lifting facial. Despre anestezie, amorteli, perioada de recuperare si depresia post interventie.
Interventiile non-invazive si cele chirurgicale sunt tot mai raspandite in industria frumusetii si devin parte din rutinele si ritualurile de ingrijire personala pentru tot mai multi domni, doamne si domnisoare, indiferent de varsta.
Un studiu realizat recent de expertii publicatiei Allure din SUA a investigat fenomenul liftingului facial prin interviuri cu zeci de chirurgi plasticieni si clienti care au beneficiat de astfel de proceduri de infrumusetare.
Mai jos gasiti 7 lucruri de stiut despre realitatile si miturile acestor interventii, de la anestezii la amorteli prelungite, despresia si anxietatea post-interventia si perioada de recuperare.
Liftingul facial este o procedura chirurgicala estetica menita sa reduca semnele vizibile de imbatranire de pe fata si gat, cum ar fi ridurile, pielea lasata sau pliurile adanci.
Aceasta interventie implica indepartarea excesului de piele, intarirea muschilor si tesuturilor subiacente si repozitionarea pielii ramase pentru a crea un aspect mai tanar si mai ferm. Scopul liftingului facial este de a oferi un aspect natural si intinerit, fara a schimba trasaturile fundamentale ale fetei. Rezultatele pot dura multi ani, insa nu opresc procesul natural de imbatranire.
Expresia „lifting facial” nu inseamna ceea ce credeti ca inseamna.
In ciuda numelui, liftingul facial nu ridica (lifting) tenul si toata pielea de pe zona fetei. De fapt, este vorba despre un lifting facial al gatului si al zonei inferioare a fetei. Expresia vine din anii ’70 cand medicii trageau pielea in sus insa tehnica s-a schimbat considerabil in timp.
Jennifer Levine, chirurg plastician facial, certificat in New York, sustine ca „tesutul mai profund si straturile de grasime pot fi repozitionate, iar ligamentele sunt adesea eliberate pentru a reda un aspect mai tineresc”. Acest lucru inseamna ca un lifting facial s-ar putea sa nu fie de ajuns pentru a obtine aspectul dorit, ceea ce aduce in discutie urmatorul lucru bine de stiut.
Liftingurile faciale sunt aproape intotdeauna combinate cu cel putin o alta procedura chirurgicala.
Potrivit cercetarii Allure, nici una dintre persoanele intervievate care a realizat un lifting facial nu s-a oprit la o singura interventie. In schimb, a profitat de faptul ca a ajuns pe masa de operatie pentru a realiza un transfer de grasime (in care grasimea este injectata in obraji pentru a restabili volumul) sau un lifting al pleoapelor blefaroplastie) sau un lifting al sprancenelor plus un peeling chimic. Multi dintre pacientii cunoscatori au realizat pana la patru proceduri in acelasi timp.
Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca un lifting facial nu se ocupa de partea superioara a fetei – pentru aceasta este nevoie de o blefaroplastie sau de un lifting al fruntii. Pentru a netezi ridurile, grasimea proprie a pacientului poate fi aspirata dintr-o alta parte a corpului si injectata in mijlocul fetei. Acest lucru are avantajul suplimentar de a ridica pielea lasata in jos, astfel incat chirurgul sa nu fie nevoit sa intinda prea mult fata. Practic, inlocuiti grasimea care, pe masura ce se pierde din zona odata cu varsta, provoaca riduri si laxitate.
Steven Williams, presedinte al Societatii Americane a Chirurgilor Plastici, a declarat ca „reintroducerea grasimii este o modalitate foarte naturala de a rezolva problema la radacina”
Anestezia locala sau generala nu este o regula cand vine vorba de liftingul facial.
Exista diferite scoli de gandire cu privire la cel mai bun mod de a seda pacientii inainte de un lifting facial. Unii medici nu opteaza pentru anestezie generala ci pentru sedare prin perfuzie, in timpul careia pacientii sunt adormiti si pot fi realizate mai multe proceduri concomitent.
In general, chirurgii care efectueaza liftinguri faciale sub anestezie locala nu au un alt medic in camera, cum ar fi un anestezist. Cand un pacient este desensibilizat in mod traditional, anestezistul isi concentreaza atentia in intregime pe semnele vitale si pe confortul pacientului, in timp ce chirurgul se poate concentra pe procedura propriu-zisa. In cazul anesteziei locale, medicul poate fi in permanenta distras de miscarea pacientului si nu se concentreaza la fel de bine.
David Shafer, chirurg plastician certificat in New York, sustine ca „pentru pacientii potriviti, este posibil sa se ofere anestezie locala sau gaz ilariant. Insa este mai degraba o exceptie. Fata este delicata, cu o anatomie complicata si, avand un pacient treaz, exista riscul sa se deplaseze in timpul interventiei chirurgicale, ceea ce adauga si mai mult risc.”
Perioada de recuperare dureaza de obicei cel putin o luna.
In cercetarea Allure, o pacienta in varsta de 52 de ani sustine ca vindecarea a durat aproximativ patru luni in timp ce o doamna de 64 de ani sfatuieste la o perioada de concediu intre 4 si 6 saptamani.
Patrick Byrne, chirurg plastician certificat in Cleveland, declara ca majoritatea oamenilor isi pot relua activitatilor sociale dupa trei saptamani. Aceste prime trei saptamani, adauga el, sunt cele in care „pacientii se pot simti destul de stanjeniti sa apara in public. Totusi, este nevoie de mai multe luni pentru ca inciziile si tesuturile sa se vindece complet”.
In primele saptamani dupa lifting, s-ar putea sa nu va faca placere sa va priviti in oglinda.
Unii dintre pacientii cu lifting facial isi descris aspectul pentru primele doua saptamani dupa operatie ca fiind neplacut. De fapt, imediat dupa operatie, aspectul este destul de normal insa dupa 3-4 zile incep sa apara vanataile. O doamna in varsta de 48 de ani a declarat: “Cam o saptamana mai tarziu, aratam de parca as fi fost lovit cu o bata de baseball. Si apoi, 10 zile mai tarziu, aratam mai tanara.”
Pentru alti pacienti, umflaturile dureaza mai putin iar efectele liftingului incep sa se vada intr-un mod placut dupa numai doua saptamani.
Anumite parti ale fetei ar putea fi amortite timp de cateva luni, in unele cazuri pana la o jumatate de an.
Acesta este un efect secundar mai putin cunoscut – dar foarte comun – al liftingului facial. Nu este dureros, in sine, dar se poate simti ciudat si poate persista. Unii pacienti declara ca se obisnuiesc rapid cu amorteala care poate fi suficient de pronuntata incat ar putea schimba modul in care efectuati unele sarcini zilnice, cum ar fi sa raspundeti la telefon.
Melissa Doft, MD, chirurg plastician certificat in New York, declara ca amorteala prelungita dupa un lifting facial este „aproape universala. Este cauzata in parte de inflamatie – pe masura ce umflatura scade, o parte din senzatie revine – si in parte de faptul ca tocmai am ridicat pielea, astfel incat nervii trebuie sa creasca din nou pentru a reinerva zona”.
In timp ce nervii se refac, pielea poate simti furnicaturi si amorteala – dar acest lucru nu se va intampla cu intreaga fata. Majoritatea pacientilor au amorteala chiar in zona din jurul urechii, in special in fata urechii, pe lob sau pe gat, in zona de sub. Dr. Doft spune ca se instaleaza de obicei in luna a treia sau a patra.
Este posibil sa va simtiti deprimata sau anxioasa la un moment dat dupa liftingul facial.
Aproximativ jumatate dintre pacientii cu lifting facial experimenteaza reactii psihologice postoperatorii, cel mai frecvent depresie si anxietate de diferite grade. Potrivit unui studiu publicat in revista Facial Plastic Surgery, majoritatea pacientilor resimt aceste emotii in primele cinci zile dupa operatie insa reusesc sa scape de ele pana la sfarsitul primei saptamani.
Dr. Doft spune: „Aceste interventii chirurgicale dureaza in jur de cinci pana la zece ore – si aceasta este o operatie lunga, cu anestezie. Trebuie sa va ganditi la operatie ca la un accident de masina – este o adevarata trauma, corpul dvsse recupereaza si are nevoie de calorii suplimentare, de protectie suplimentara. Este o scurgere de energie. Recuperarea dureaza mult timp. Este nevoie de luni de zile pentru recuperare si pentru ca umflaturile sa dispara, iar oamenii devin frustrati.”
In acelasi timp, liftingurile faciale sunt asociate cu castiguri psihologice pe termen lung.
Acelasi studiu mentionat mai sus a constatat ca 95% dintre pacienti au experimentat schimbari pozitive in urma liftingurilor faciale, inclusiv “cresterea increderii in sine si a stimei de sine, scaderea constiintei de sine cu privire la aspectul lor si imbunatatirea generala a calitatii vietii.”
Desi toate informatiile de mai sus provin din partea unor experti in domeniu, este important sa discutati cu un medic specialist pentru efectele si optiunile potrivite pentru dvs. Se recomanda sa intrebati cu precizie ce poate si ce nu poate face un lifting facial in cazul chipului dvs.