Locuri unde ghioceii pot fi vazuti in mediul lor natural. In Europa, sunt pe cale de disparitie si este interzisa culegerea lor. In Romania, exista trei specii de ghiocei, dar sunt in pericol din cauza comercializarii in exces
In flora spotana a Romaniei, se pot intalni trei specii de ghiocei: Galanthus elwesii, Galanthus nivalis si Galanthus plicatus, potrivit paginii de Facebook Ierburi uitate.
Pe langa aceste specii, exista si exemplare de Galanthusi salbatici si hibrizi cultivate in gradini.
Este foarte important sa nu incurajam comertul cu ghiocei, deoarece in aceasta perioada, padurile sunt asaltate de oameni care le culeg si le vand apoi in piete sau direct pe strada. De multe ori, ghioceii sunt smulsi cu tot cu radacina, facand imposibila astfel inmultirea lor in anii ce vin.
Legislatia internationala interzice comertul cu ghiocei, dar in Romania oamenii nu sunt constienti de pericolul in care sunt micile flori, iar cei care ajung sa vanda ghiocei luati din paduri sunt rar sanctionati.
Iata cateva idei de locuri unde puteti merge pentru a vedea, in natura, covoare de ghiocei. Puteti face fotografii, fara a lua acasa florile.
In nordul Dobrogei, in Parcul National Muntii Macinului se afla cea mai mare rezervatie de ghiocei dobrogeni. Acolo puteti gasi covoare intregi de ghiocei parfumati. Parcul National Muntii Macinului are o suprafata de peste 11.000 de hectare. In parc se regasesc aproape 2000 de specii de plante. 72 dintre ele sunt specii protejate. Sunt amenajate si 11 trasee turistice pe care le puteti parcurge la pas sau cu bicicleta.
Un alt loc unde puteti vedea covoare intinse de ghiocei este Parcul National Gradistea Muncelului – Cioclovina, din judetul Hunedoara. Parcul are o suprafata de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt paduri. Parcul este situat in vestul tarii, pe raza judetului Hunedoara, in zona Muntilor Sureanu. Acolo veti gasi o padure de aproape 10 hectare plina cu ghiocei. Perioada ideala pentru vizita este 15 martie – 15 aprilie, in functie de cat de cald este.
In Bucuresti, ghiocei pot fi vazuti la Gradina Botanica, dar si in parcul Cismigiu. De asemenea, ghiocei cresc si padurile din jurul Bucurestiului. Din pacate, din aceste zone ghioceii sunt des adunati pentru a fi vanduti.