(galerie foto) Louis Vuitton a dezvaluit o noua colaborare cu Yayoi Kusama in timpul defilarii colectiei de vacanta. Gentile cu buline vor fi vandute in magazinele din intreaga lume.
In timpul prezentarii colectiei Louis Vuitton Cruise 2023, designerul Nicolas Ghesquière a dezvaluit o noua colaborare cu Yayoi Kusama. La 10 ani de la prima colectie lansata impreuna cu artista de origine japoneza, casa de moda a anuntat ca au reluat parteneriatul.
Colectia Cruise 2023 este destinata tinutelor de vacanta iar colaborarea cu Kusama a rezultat intr-o linie de genti, modele noi care reinterpreteaza motivul bulinelor care sunt laitmotivele principale in opera ei.
Gentile vor intra in magazinele Louis Vuitton din intreaga lume in ianuarie 2023 iar dupa defilarea desfasurata la Salk Institute din San Diego, Ghesquière a declarat ca modelele prezentate sunt numai o mica parte a colectiei care urmeaza sa fie dezvaluita in curand.
Tinand cont de popularitatea in crestere a lui Yayoi Kusama prin expozitii grandioase desfasurate in ultimii ani, Vuitton s-a bucurat de un raspuns pozitiv la primele mini-filme postate pe Instagram cu noua colectie, fiecare strangand peste 150.000 de vizualizari in cateva ore.
Reprezentantii casei de moda franceze au declarat ca motivul principal pentru care au reluat colaborarea sta in succesul pe care l-a avut colectia din 2012 care ramane pana astazi una dintre cele mai bine vandute din istoria Louis Vuitton.
Daca in colectia anterioara bulinele au dominat imprimeurile gentilor si accesoriilor, noile modele de genti includ versiuni mult mai temperate in care bulinele sunt incadrate in siluetele clasice Vuitton. Au fost incluse si bulele cu suprafata metalica reflectorizanta care imita instalatia de arta „Gradina lui Narcis” a lui Kusama dar si globuri acoperite cu oglinzi care amintesc de cea mai fotografiata opera de arta artistei: „Camera infinitului”.
Celelalte modele de genti includ buline colorate in nuante de alb, rosu, galben, verde si albastru.
Noua colectie Louis Vuitton a fost prezentata intr-un spatiu istoric din San Diego, o cladire in stilul brutalist proiectata de Salk si arhitectul Louis Kahn in 1963.
Evenimentul de lansare a avut peste 650 de invitati din randul presei de specialitate si al celebritatilor de la Hollywood. Colectia este inspirata de peisajul californian si prezinta o garderoba in tonurile desertului american dar si ale echipamentelor de sporturi nautice. Variaza de la piese vestimentare mai sportive, inclusiv jachete de tip bomber cu imprimeuri grafice, pantaloni metalizati in nuante arginitii si aurii dar si un stil mai glam prin topuri cu paiete reflectorizante sau jacquard, combinate cu lenjerie drapata cu aspect nomad.
Pentru accesorizare au fost incluse gentile din colectia realizata in colaborare cu Kusama dar si tenisi inalti inspirati de costumele de surf si un skateboard LV Vernis. Intr-o nota mai conceptuala, Ghesquière a creat si o serie de bolerouri care erau sculptate asemenea planoarelor, pentru a reda senzatia de zbor si libertate.
La finalul prezentarii, designerul a declarat ca a facut numeroase probe cu hainele in spatiul dintre cladirile principale ale Salk Institute din San Diego pentru a vedea „cum interactioneaza hainele cu lumina. Am mers la 2 sau 3 momente diferite ale zilei. Este un principiu foarte simplu dar si atat de important. Spatiul in care am prezentat colectia a fost foarte important, unele dintre imprimeurile grafice ale colectiei au fost create prin imagini cu cladirea Salk prelucrate folosind o camera termica pentru a surprinde senzatia de cald si insorit.”
Yayoi Kusama prezinta o viata colorata si creativa publicului, insa trairile sale interioare sunt mult mai puternice si sumbre.
Documentarul Kusama – Infinity, regizat de Heather Lenz, prezinta de asemenea viata artistei, prezentand si lucruri mai putin stiute despre Kusama, cum ar fi momentul cand s-a aruncat de la etajul apartamentul acesteia din New York. Chiar daca documentarul surprinde lucruri aproape socante despre viata artistei, se termina intr-o nota pozitiva, Kusama spunand ca “As vrea sa traiesc vesnic”.
Artista japonesa prezinta o excentricitate colorata in lucrari intens dezbatute de public, dar care ating teme de interes pentru orice societate moderna
Artista japoneza a intrat in atentia publicului international cu lucrarea Narcissus Garden, prezentata la Bienala de la Venetia in 1966, ca mai tarziu sa inceapa sa picteze nudurile din Central Park, si apoi sa prezinte faimoasele Infinity Mirror Rooms.