Muzeul Luvru, cel mai mare şi cel mai vizitat din lume, se redeschide astazi. Masuri exceptionale de siguranta si sanatate.
De astazi, Luvru isi deschide portile, dupa ce a fost inchis la inceputul lui martie din cauza pandemiei.
Pentru ca mult din publicul muzeului venea din turistii americani si asiatici, dar si pentru ca accesul se va face cu programare online intr-un numar limitat (400 persoane la fiecare jumatate de ora), se estimeaza ca vizitatorii vor fi cu pana la 70% mai putini decat in vara trecuta. Vestea buna pentru vizitatori este ca nu se vor mai inghesui in fata marilor capodopere si le vor putea admira mai bine.
70% din spatiul destinat publicului, adica 45.000 m2, va fi din nou accesibil. Sectoarele foarte frecventate, precum si Antichitatile egiptene, vor fi deschise publicului.
Directorul muzeului a anuntat ca, pana in septembie cel putin, toata lumea va purta masca in interiorul muzeului, mai putin copiii pana in 11 ani. Vizitatorii trebuie sa vina cu mastile de acasa, muzeul neoferindu-le nicio posibilitate de achizitionare a acestora la fata locului.
Pentru vizita e recomandata rezervarea online si, daca muzeul n-a vandut 400 de bilete online la fiecare jumatate de ora, poate primi dintre vizitatorii care vin direct fara rezervare, dar nu este garantat accesul fara rezervare online care duce si la o programare a orei in care se poate intra. Traseul de vizitare are un sens prestabilit ca sa se evite aglomerarile. Vizitele nocturne si evenimente nocturne din jurul muzeului au fost anulate.
Pentru toata luna iulie au fost facute rezervari online pentru 12.000 de bilete, numarul poate insemna mult pentru un muzeu mic, dar in condtitii normale Luvrul avea 40.000 de vizitatori pe zi.
Se estimeaza ca Luvrul, ca de altfel intreg Parisul, nu se va intoarce la cifrele de vizitatori obisnuite mai devreme de 3 ani. In acest moment directorul Luvru compara pierderile acestui an cu caderea masiva a numarului de vizitator dupa 11 septembrie 2001 cand, ca urmare a atentatelor, americanii nu au mai calatorit aproape 1 an.
Muzeul a pierdut deja 40 de milioane de Euro in aceste 3 luni si jumatate cat a fost inchis, iar pentru supravietuirea Luvrului, statul francez finanteaza institutia cu 90 de milioane de euro in acest an.