Skip to content

Madrid, desemnat capitala culinara a Europei in 2025. Paris, Porto si Napoli, in lista destinatiilor gastronomice.

In fiecare an, expertii platformei Time Out evalueaza cele mai vibrante orase din lume, analizand aspecte  ce tin de localuri, viata de noapte si starea generala de fericire a locuitorilor. Insa cultura, istoria si energia unui oras se reflecta poate cel mai bine pe scena gastronomica, in preparatele preferate de localnici si turisti deopotriva, fie ca este vorba despre tarabe cu mancare stradala, taverne de familie sau restaurante de lux cu stele Michelin. 

Pentru a identifica metropolele culinare ale momentului, mii de oameni din intreaga lume au fost chestionati cu privire la scena gastronomica a orasului lor.

S-au evaluat 18 criterii, inclusiv calitatea si accesibilitatea preparatelor, precum si atribute precum “family friendly” sau „experimental”.

Pe langa acestea, un juriu format din editori Time Out, critici gastronomici si bucatari ai pietelor Time Out au oferit perspectivele lor asupra celor mai interesante orase pentru mancare in prezent. Astfel, s-a creat un clasament global care evidentiaza cele mai vibrante destinatii culinare. 

Madrid a depasit orase precum Paris si Napoli.

Printre orasele europene analizate, Madrid s-a detasat ca fiind cel mai apreciat pentru gastronomie, obtinand un impresionant procent de aprobare de 90% din partea localnicilor. Acestia au descris scena culinara a capitalei spaniole drept „diversa” si „experimentala”. In plus, expertii Time Out au pozitionat Madridul pe locul 5 in lume, la egalitate cu New Orleans. 

Cateva recomandari de localuri pe care merita sa le incercati: El Invernadero, desemnat cel mai bun restaurant bazat pe plante conform Green Guide; La Tasquería, un restaurant cu stea Michelin dedicat organelor interne; Corral de la Morería, singurul restaurant fine-dining situat intr-un tablao flamenco istoric.

Pe langa acestea, in cartierul Trafalgar apar constant noi restaurante inovatoare, iar bistrourile cu vinuri naturale si brutariile artizanale sunt din ce in ce mai populare. Chefii tineri isi fac un nume in locuri precum OSA, Chispa, Lur si Tonton, aducand un suflu nou gastronomiei spaniole

Desi Madrid ocupa prima pozitie in Europa, alte destinatii au fost recunoscute pentru oferta lor culinara impresionanta: Paris (locul 9), Porto (locul 17) si Napoli (locul 19).

La nivel mondial, podiumul este dominat de New Orleans si alte orase cu o traditie gastronomica impresionanta.

New Orleans este descris ca o fuziune exceptionala de influente franceze, spaniole, vietnameze si africane. Festivalurile sale culinare, precum Jazz Fest sau cele dedicate gumbo-ului si beignet-urilor, atrag pasionatii de gastronomie din intreaga lume.

Pe locul al doilea se afla Bangkok, un oras cu experiente culinare autentice la orice ora din zi si din noapte, de la fine dining la preparate stradale premiate cu stele Michelin.

Pe locul al treilea se afla Medellín, un oras in care preparatele columbiene traditionale se imbina armonios cu bucataria internationala. De la piete vechi cu fructe exotice la restaurante de top din cartierele El Poblado si Envigado, Medellín devine rapid un punct de referinta pe harta gastronomiei mondiale.

Citește în continuare