Autoritatile din Mantova va platesc 150 de euro pe luna pentru relocarea intr-unul din cele mai importante centre culturale italiene. Pe langa cladirile Renascentiste, orasul are o gastronomie aparte, specialitatile culinare sunt Tortelli di Zucca si Torta Elvezia.
Autoritatile din Mantova, unul dintre cele mai mari si mai frumoase centre urbane din Italia, ofera 150 de euro pe luna pentru a locui in orasul din nordul peninsulei. In fiecare an, administratia locala accepta aproximativ 100 de cereri care vor fi ulterior finantate de la bugetul local.
Orasul din regiunea Lombardia este renumit in Europa pentru palatele sale renascentiste, strazile medievale si mancarea delicioasa bazata pe ingrediente locale si retete transmise din generatie in generatie. In ciuda locurilor spectaculoase si a istoriei bogate, Mantova se confrunta cu fenomenul imbatranirii rapide a populatiei, astfel, autoritatile locale vor sa atraga noi rezidenti tineri cu ajutorul unor subventii in bani.
Orasul a preluat initativa altor comunitati din Italia de a atrage locuitori prin intermediul unor beneficii pe care le pot obtine numai daca se muta acolo. Anul acesta, primaria din Mantova a adoptat un buget de 400.000 de euro dedicat subventiilor pentru noii rezidenti.
Din aceasta suma, 200.000 de euro vor fi distribuiti in functie de cererile de anul acesta, iar cealalta jumatate de 200.000 de euro vor fi dedicati solicitarilor din 2024. Banii pot fi subventionati pentru a contribui la plata chiriei pentru cei care aleg sa-si stabileasca resedinta in Mantova. In acest mod, noii locuitori vor primi lunar 150 de euro pentru chirie.
Pentru a deveni eligibili, persoanele interesate trebuie sa semneze un contract de inchiriere de cel putin un an. Programul este dedicat atat familiilor, cat si persoanelor singure, care au un salariu estimat la 1200 de euro pe luna, autoritatile urmeaza sa anunte un prag al venitului mediu. Cererile pentru subventie pot fi depuse pana la finalul verii aici.
Mattia Palazzi, primarul orasului Mantova, sustine ca aceasta masura ar putea fi un impuls pentru oras si o oportunitate valoroasa pentru noii rezidenti. Acesta a declarat ca: „In urmatorii ani vor fi mai multe oferte de noi locuri de munca. In prezent, exista mai multe companii care investesc si se stabilesc in Mantova, in special in sectorul logistic. De asemenea, avem si initative de a investi in scoli si gradinite care vor fi disponibile gratuit.”
Mantova are in prezent aproximativ 50.000 de locuitori si este renumit pentru monumentele renascentiste si resedintele nobiliare spectaculoase. In centrul orasului se afla Palazzo Ducale, un palat cu caracteristici de fortareata construit de familia nobiliara Gonzaga intre secolele XIV si XVII.
Palazzo Ducale este al saselea ca marime in Europa si gazduieste peste 500 de camere, sapte gradini si opt curti interioare. Cea mai frumoasa incapere si atractia principala a palatului este Camera degli Sposi (Camera sotilor), supranumita in mod popular cea mai frumoasa camera din lume.
Aceasta este decorata cu fresce in „trompe-l’œil” — o tehnica prin care prin folosirea perspectivei creaza iluzii optice tridimensionale pe suprafete bidimensionale — care reprezinta gradini luxuriante, scene curtene, un tavan cu un decoratii arhitecturale pictate si un oculus care reprezinta cerul. Aceastea au fost realizate de maestrul renascentist Andrea Mantegna in secolul al XV-lea la comanda marchizului Ludovico al III-lea Gonzaga.
In cealalta parte a orasului se afla Palazzo del Te, o alta constructie spectaculoasa a familiei Gonzaga realizata de catre Giulio Romano in secolul al XVI-lea sub influenta manierismului. Artistul a decorat palatul cu fresce in trompe-l’œil, iar printre cele mai extravagante si mai impresionante sunt cele de pe peretii si tavanul din Sala dei Giganti.
De asemenea, Mantova a fost desemnata in 2017 Capitala Europeana a Gastronomiei, datorita istoriei culinare bogate si a retetelor traditionale care au fost pastrate inca din timpul familiei Gonzaga.
Printre cele mai renumite si vechi feluri de mancare specifice orasului sunt pastele Tortelli di zucca, umplute cu dovleac, parmezan, nucsoara si biscuiti amaretti. Un alt preparat popular este Bigoli con le sardelle, adica paste cu sos de ceapa, usturoi si sardine.
Ca desert, cel mai cunoscut este Torta elvezia, inventat in secolul al XVIII-lea cu ocazia unei vizite a unui grup de bucatari elvetieni care vizitau orasul. Este o prajitura formata din trei blaturi rotunde formate din albus de ou, zahar si pasta de migdale, care sunt umplute cu lichior de oua si crema de ciocolata si unt.