Maraton Blade Runner pe 30 noiembrie la Cinema Elvire Popesco, Bucuresti
Suntem in noiembrie 2019, in viitorul imaginat de Ridley Scott in pelicula sa celebra SF, Blade Runner acum 37 de ani, a carei actiune are loc exact in prezentul nostru. Cu Harrison Ford in rolul principal, filmul este o fuziune a culturilor intr-o metropola tehno-art-deco, dupa un concept vizual neo-futurist al lui Syd Mead si cu o coloana sonora electronica semnata Vangelis, si a fost inspirat de romanul lui Philip K. Dick, „Do Androids Dream of Electric Sheep?”.
Oare daca realitatea noastra nu se aseamana foarte tare cu lumea descrisa in Blade Runner, cum va arata ea peste inca trei decenii? Aflam din pelicula de acum 2 ani, cand Dennis Villeneuve a acceptat si el provocarea si si-a imaginat viitorul anului 2049 – a regizat Blade Runner 2049, cu Harrison Ford si Ryan Gosling.
Pe 30 noiembrie, incepand cu ora 18 :00 puteti revedea la Cinema Elvire Popesco cele doua filme cult pe ecran mare, in avanpremiera pentru editia a 4-a a festivalului de anul viitor – American Independent Film Festival.
Organizatorii au pregatit pentru primii 20 de spectatori care vor sa vizioneze ambele filme un pret special: 20 lei pentru cinci ore de Blade Runner!
Bilete disponibile pe eventbook.ro
Blade Runner – un mix intre film noir, science fiction si naratiune impunatoare
In 1982, dupa interpretarea personajelor principale in filmele „The Empire Strikes Back” si „Raiders of the Lost Ark”, Harrison Ford era in cautarea unei noi provocari si a ales astfel „Blade Runner„, in regia lui Ridley Scott, cu Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos si Daryl Hannah in distributie.
Pelicula este inspirata din filmele cu detectivi in stilul celor in care joaca Humphrey Bogart, prin anii ’40 si ’50, si este o poveste politista curajoasa, care se desfasoara intr-un viitor distopic care ridica semne de intrebare despre ce inseamna sa fii om.
Bazat pe o tehnologie avansata si inteligenta artificiala, intr-un viitor cyberpunk, omul a descoperit procedeul crearii de clone umane, folosite pentru coloniile din spatiu, dar cu durata de viata limitata. Deckard (Harrison Ford) este un Blade Runner, un politist specializat in descoperirea de replici umane, ce traieste in Los Angeles in 2019. Desi voia sa se retraga din activitate, Deckard este obligat sa revina cand cinci clone ajung pe Terra, dupa ce evadeaza dintr-o colonie extraterestra.
“Blade Runner/Vanatorul de recompense” este unul dintre cele mai bune filme science fiction realizate vreodata si cel care „si-a asigurat statusul printre capodopere precum “Metropolis” (Fritz Lang) si “2001: Odiseea Spatiala” (Stanley Kubrick). Chiar daca 7 variante au iesit din studioul de montaj, doar 3 dintre ele au fost subiectul real al conversatiilor intre fani (theatrical cut, director’s cut si final cut) deoarece lasa o umbra de indoiala asupra naturii personajului principal.
Ryan Gosling, Harrison Ford si regizorul Denis Villeneuve au transformat clasicul Blade Runner intr-un manifest vizual indraznet
Cu o coloana sonora compusa de Hans Zimmer si Benjamin Wallfisch, pelicula « Blade Runner 2049 » intra in lumea propusa de regizorul Ridley, cu o arhitectura a scenografiei care evoca prin umbre expresioniste si linii unghiulare Cabinetul Doctorului Caligari.
Dupa 30 de ani de la evenimentele din clasicul film al lui Ridley Scott, Vanatorul de recompense, apare un nou vanator de replici umane – ofiterul LAPD (Los Angeles Police Department) „K” – interpretat de Ryan Gosling – care afla un secret de mult timp ingropat ce are potentialul de a scufunda in haos ce a mai ramas din societate. Aceasta descoperire il provoaca pe K sa demareze o ancheta cu scop final de a-l gasi pe Rick Deckard (Harrison Ford), fost vanator de replici umane, care a fost dat disparut de trei decenii.
Desi lui Ridley Scott i-a luat mai multe versiuni pentru a satisface raspunsul la intrebarea pusa de Philip K. Dick cu romanul “Do Androids Dream of Electric Sheep?”, regizorul Dennis Villeneuve a reusit din prima incercare, folosindu-se de premisa ca atunci cand androizii dorm, cel mai profund vis al lor este acela de a deveni oameni. Mai avem de aflat daca vor deveni realitate raspunsurile la cateva intrebari din categoria inteligentei artificiale: Este posibil ca sentimentele cunoscute oamenilor sa existe si in roboti? Ar putea oare un sistem de operare sa aiba suflet?
Puteti revedea ambele filme din seria Blade Runner, sambata 30 noiembrie la sala Elvira Popescu. Bilete disponibile pe eventbook.ro