O editie princeps rara a cartii „Marele Gatsby” este scoasa la licitatie pentru 360.000 de dolari. In 2014, o prima editie nerestaurata s-a vandut cu 377.000 dolari.
Cartea „Marele Gatsby” soasa la licitate este un exemplar al celebrului roman al lui F. Scott Fitzgerald care “este considerat, in termeni de colectie, romanul american numarul 1 de colectionat”, spune dealerul de carti rare din Londra, Peter Harrington, citat de publicatia Bloomberg.
Harrington va aduce in curand o prima editie a cartii din 1925, considerata capodopera lui F. Scott Fitzgerald, la Targul International de Carte Antica din New York, care se desfasoara in perioada 21-24 aprilie 2022, la Park Avenue Armory.
Cartea lui Harrington are un pret de 360.000 de dolari, iar editiile The Great Gatsby au stabilite preturile pe baza unui set destul de rigid de criterii: cand a fost tiparita cartea, starea obiectului si daca unele parti ale cartii sau ale copertii au fost deteriorate si/sau restaurate.
Editia care este acum la vanzare face parte din prima editie a acestei carti a numarat 20.870 de exemplare.
Primul numar are, de asemenea, cel putin cinci greseli de scriere. Un alt dealer de carti rare, Heather O’Donnell, a scris intr-un manual despre toate acestea, iar editiile ulterioare au fost corectate. Pretul de 360.000 dolari, desi pare foarte mare, are un precedent. In 2014, o prima editie nerestaurata, fost scoasa la licitatie la Sotheby’s, cu o estimare de 250.000 pana la 350.000 dolari si s-a vandut cu 377.000 dolari.
Harrington spune pentru Bloomberg ca exista colectionari Gatsby in intreaga lume si ca multi dintre acestia se activeaza in momentul in care vad efectiv editia.
Romanul „The Great Gatsby” va fi adaptat intr-un film animat si un serial scris de Michael Hirst, scenaristul „Vikings”, „The Tudors” si „Elizabeth si regizat de William Joyce.
El va lucra alaturi de echipa DNEG care a realizat partea de efecte speciale pentru filmul „Tenet”.
Scenariul va fi adaptat de Brian Selznick care a scris si ilustrat cartea „The Invention of Hugo Cabret” care a stat la baza filmului „Hugo”, regizat de Martin Scorsese, lansat in 2011.
William Joyce a scris zeci de carti care au stat la baza unor filme de succes, a ilustrat numeroase coperti pentru The New Yorker si a castigat Oscarul in 2011 pentru scurtmetrajul „The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”.
Joyce a vorbit despre motivul pentru care povestea lui Gatsby merita sa fie spusa prin mediul animatiei: „povestea continua sa vrajeasca cititorii intr-un mod in care nu o face nicio alta carte din scrierile americane. Proza lui Fitzgerald este incantatoare, a creat o lume de vis care le-a scapat multor cineasti din epoca filmelor mute. Versiunile anterioare au fost constranse de actiunea reala insa animatia ne va permite sa completam descrierile evazive ale romanului.”
Studiourile ITV America, A+E si scenaristul Michael Hirst vor face echipa cu stranepoata lui F.Scott Fitzgerald pentru a produce un serial plasat in universul „The Great Gatsby”.