„Mariupolis 2”, documentarul regizorului Mantas Kvedaravičius ucis de rusi in Ucraina, deschide Festivalul ANONIMUL 2022. Filmul a fost prezentat intr-o proiectie speciala la Cannes anul acesta
Regizat de regretatul Mantas Kvedaravičius,filmul „Mariupolis 2”, care a fost prezentat in premiera mondiala in luna mai la Cannes, va deschide cea de-a 19-a editie a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL 2022.
Prezentat in premiera in Romania la ANONIMUL, „Mariupolis 2” este ultimul film – neterminat – al regizorului lituanian Mantas Kvedaravičius, care a fost capturat de armata rusa si ucis in regiunea Mariopol, in Ucraina, la finalul lunii martie. Documentarul a fost montat in timp record de logodnica regizorului, Hanna Bilobrova, impreuna cu producatorii proiectului, pentru a putea avea fi aratat la Festivalul de la Cannes.
Bilobrova si Kvedaravičius se intorsesera sa filmeze din nou in Mariupol, in plin razboi, pentru a documenta oamenii si locurile pe care le filmasera in 2015 pentru documentarul „Mariupolis”. Regizorul intentiona sa arate cum continua viata acestor oameni printre bombardamente, cu imagini la limita intre tragedie si speranta.
Kvedaravičius avea 45 de ani cand a fost ucis de rusi. Era antropolog la baza, absolvent de Cambridge si predase la Universitatea din Vilnius. Lucrarea sa de doctorat a fost o analiza pe zona de conflict din Cecenia, pe care apoi a transformat-o intr-un film documentar, Barzakh.
„Mariupolis 2” e al treilea documentar al regretatului regizor si este o compilatie de imagini filmate de documentarist, fara voce din off sau muzica, si cuprinde cadre lungi din viata cotidiana a acestor oameni care incearca sa supravietuiasca razboiului, „o marturie a rezistentei umane” scriau cei de la Screen Daily.
Kvedaravičius spunea intr-una din notele sale din timpul filmarilor: „Este raiul din mijlocul iadului, bataile delicatele de aripi ale unui fluture apropiindu-se, mirosul mortii in cele mai crude dimensiuni. Este viata pulsand.”
„Mariupolis 2” face parte din programul Focus Ucraina, alaturi de „Butterfly Vision” si „Bad Roads”. Selectionerii ANONIMUL au o preocupare continua pentru cinematografia tarii vecine, cu mult inaintea conflictului armat. Spectatorii festivalului au putut vedea de-a lungul anilor productii sau coproductii ucrainene la Sfantu Gheorghe iar Serghei Loznitsa a fost invitatul editiei din 2019.
Drama „Butterfly Vision” a debutat in sectiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes. Filmul o are in centru pe Lilia (interpretata de Rita Burkovska) care, dupa doua luni de captivitate pe front, descopera ca a ramas insarcinata in urma unui viol. Incearca sa supravietuiasca traumei, mai ales ca societatea nu este pregatita sa o accepte nici pe ea, nici pe copil.
„Bad Roads”, recompensat cu cinci trofee ale Academiei Ucrainene de Film, inclusiv pentru scenariu, cuprinde patru povesti scurte. Actiunea are loc de-a lungul drumurilor din Donbass, in timpul conflictului din regiune, cand au loc numeroase abuzuri si bombele rasuna necontenit.
Programul festivalului cuprinde doua competitii de scurtmetraje, romanesti si internationale, anuntate in luna iunie, o competitie de lungmetraje, dar si proiectii in afara concursului si evenimente conexe.