Cercetatorii americani au dezvoltat un material care ”gandeste” singur si este capabil sa reactioneze si ia decizii in functie de ce i se intampla. Materialul se foloseste de un sistem complex de circuite asemanator creierului uman.
O noua cercetare publicata in revista stiintifica Nature prezinta un tip nou de material care are capacitatea de a gandi si de a simti. De exemplu, materialul poate simti presiunea fizica, o proceseaza, intelege ce se intampla iar mai apoi, in mod intuitiv poate reactiona, asemenea creierului uman.
Materialul a fost dezvoltat in ultimii ani printr-un parteneriat dintre Universitatea de Stat din Pennsylvania si de Fortele Aeriene Americane.
Materialul este format dintr-un polimer moale care prin atingere poate recepta semnale informationale datorita unor circuite integrate reconfigurabile. Ele ofera abilitatea de a capta presiunea fizica din exterior, transformand-o in informatie electrica.
Aceste circuite sunt niste componente electronice unite de un material semiconductor, cum ar fi siliciul, care se pot gasi in toate electronicele moderne, de la telefoane si computere la automobile si roboti. Circuitele integrate au fost create cu rolul de a transmite si procesa rapid informatia si au functii asemanatoare cu creierul din corpul uman.
”Am creat primul exemplar al unui material care poate simti, gandi si actiona simultan sub presiune fizica fara a avea nevoie de alte circuite prin care sa proceseze astfel de semnale. Acest polimer actioneaza asemenea unui creier care primeste informatie si o proceseaza pentru a raspunde cu o comanda sau o reactie” a declarat Ryan Harne, profesor asociat la Universitatea de Stat din Pennsylvania si unul dintre cercetatorii principali al studiului.
Echipa de cercetatori planuieste sa foloseasca materialul pentru robotii trimisi in misiuni de cautare sau recuperare deoarece poate emite semnale in mod autonom si chiar detecta defectiuni cand este alaturat altor materiale.
In urma studiului s-a descoperit ca in cele din urma, orice tip de material este capabil sa gandeasca autonom daca este supus conditiilor necesare. Studiul a fost inspirat dintr-o cercetare anterioara condusa de Claude Shannon in 1938, un matematician american care a incorportat pentru prima data in materiale de tesatura sisteme mecanice avansate care pot procesa infromatii.
”Am descoperit cum sa folosim matematica si cinematica in circuitele mecanic-electrice. Acest lucru ne-a permis sa realizam o forma fundamentala de inteligenta care poate recepta, procesa si emite informatie in timp ce este integrata in materiale precum polimerul moale. Desi am facut modificari considerabile la prototipul lui Shannon, cercetarea sa a stat la baza descoperirii noastre”, a adaugat Harne.
Mai departe, cercetatorii incearca sa dezvolte materialul astfel incat sa poata procesa si intelege informatia vizuala asemenea semnalelor fizice.
”In prezent, incercam sa traducem infromatia vizuala intr-un semnal asemenea celui redat de senzatia de presiune fizica pe care materialul o percepe si intelege. Scopul nostru este de a dezvolta un material care să demonstreze ca poate naviga autonom in orice mediu folosindu-se de imagini si semnale tactile” a spus Harne.