Matilda si groparii regizat de Mircea Rusu se vede pe scena Teatrului National din Bucuresti
Spectacolul care are la baza piesa Stelei Giurgeanu, declarata “Piesa anului 2018” la Gala Premiilor UNITER, a avut premiera oficiala in luna februarie a acestui an si se poate vedea pe scena Nationalului bucurestean.
Spectacolul este povestea a trei femei si reprezinta o radiografie a relatiilor sufletesti aflate la varsta maturitatii
In regia lui Mircea Rusu, cu o distributie aleasa si dirijata cu finete psihologica, “Matilda si groparii” este un spectacol desprins din realitatea zilelor noastre, in care domina violenta domestica.Spectacolul spune povestea a trei femei, Sonia, Olaga si Nora, imbatranite de vreme care au devenit rude in urma casatoriilor cu barbati din aceeasi familie si care au impreuna o firma de pompe funebre.
“Matilda si groparii” este un spectacol fragil despre libertatea femeilor si despre iubire
Este o comedie neagra despre disputele dintre femei si barbati, o investigatie in labirintul durerilor reprimate si in care sunt constientizate anumite adevaruri. In realitate, este doar un joc al aparentelor care ascunde dureri si rani cicatrizate.
Numele personajelor sunt cehoviene si sunt special alese de autoare. Ele sunt “surorile” care au sansa sa plece de aceasta data si sa se elibereze.
Abuzul este una dintre temele majore ale piesei
Acesta nu tine cont de timp sau spatiu, mediu social sau educational. Personajele si-au ingropat viata intr-o trauma imensa. Au sufletele schilodite si mutilate din cauza barbatilor pe care i-au avut. Nu este doar o poveste a trei neveste de gropari, ci ele trei sunt groparii unor adevaruri dureroase, pe care le ingroapa pentru Matilda, fata Soniei. Acesta nu este doar fiica, respectiv nepoata celorlalte, ci este rezultatul unei iubiri neimpartasite.
Scenografia semnata de Gabi Albu sustine povestea dramatica a celor trei surori
Acesta pastreaza trendul piesei, macabre de altfel, si realizeaza un decor putin straniu: sicrie in loc de paturile in care dorm acestea sau dulapul pentru alimente, exteriorul unei case si ciori care sunt asociate cu moartea si groparii.
Actritele (Amalia Ciolan, Cesonia Postelnicu, Erika Baiesu) isi construiesc rolurile conform scenarului primit: Sonia (Amalia Ciolan) este cea care dirijeaza pe parcursul intregii piese. Ea este sora si mama, in acelasi timp, cu numeroase probleme din trecut pe care vrea sa le rezolve.
Erika Baiesu este Nora, cea mai mica dintre surori, o fiinta foarte sensibila, dar inceata la minte. Aceasta face un rol verosimil care face instant spectatorul sa o indrageasca. O combinatie de copilarie cu maturitate, insuficienta insa pentru a-I oferi statutul de femeie matura in societate. Ea ramane pana la final sora cea mica protejata de celelalte doua.
Tinerii, Flavia Folosea si Lari Giorgescu, aduc un aer proaspat intregii reprezentatii prin naturalete si voia buna pe care o transmit. Acestia sunt de fapt oglinda celor trei surori si reprezinta o proiectia a lor in viitor.
Aportul regizoral se pastreaza pana la sfarsit si da echilibru reprezentatiei, iar muzica aleasa sustine interpretarile protagonistelor.
Spectacolul se poate vedea in 18 si 28 martie, ora 20.00, Sala Atelier
“Matilda si groparii” de Stela Giurgeanu
Regia: Mircea Rusu
Distributia: Amalia Ciolan / Liliana Hodorogea, Cesonia Postelnicu / Tania Popa, Erika Baiesu / OanaConstantinescu, Fulvia Folosea / Cristina Constantinescu, Lari Giorgescu / Dragos Ionescu
Bilete: aici