Skip to content

Ce dezvaluie Melania Trump in cartea sa de memorii, lansata in campania electorala a sotului. Controversele din viata sa si realizarile din primul mandat ca Prima Doamna.

Astazi este inaugurarea celui de-al doilea mandat al presedintelui american Donald Trump, prilej pentru a va dezvalui cateva dintre declaratiile facute de sotia sa, Melania, in noua sa carte de memorii care nu a fost tradusa la noi.
In aceasta carte, publicata in pragul victoriei sotului ei in alegeri in noiembrie anul trecut, Melania Trump a dezvaluit ca este in favoarea dreptului la avort – in contrast cu pozitia sotului ei pe aceasta tema.
„Este imperativ sa se garanteze ca femeile au autonomie in a decide preferinta lor de a avea copii, pe baza propriilor convingeri, fara nicio interventie sau presiune din partea guvernului”, scrie ea. „Dreptul fundamental al unei femei la libertate individuala, la propria viat, ii confera autoritatea de a-si intrerupe sarcina daca doreste”, a adaugat Melania Trump.

Sotia presedintelui Statelor Unite a fost foarte suparata pentru modul in care a tratat-o presa in primul mandat al presedintelui Trump si acum doreste sa preia controlul informatiei.
A anuntat de altfel si un documentar care va avea premiera anul acesta si care nu e lipsit de controverse inca inainte de lansare pentru ca regizorul Brett Ratner a fost acuzat de agresiuni sexuale.

Documentarul va urmari viata de zi cu zi a Melaniei Trump, ce fel de responsabilitati are, inclusiv mutarea la Casa Alba si stabilirea propriului program. Este cu siguranta o premiera pentru o prima-doamna. De data aceasta, Melania Trump vrea ca povestea ei sa fie spusa in termenii ei.

Memoriile Melaniei Trump, carte netradusa la noi, sunt un exercitiu de 180 de pagini in care se paseaza vina si se arunca vina. Prima Doamna a SUA da vina pe angajatii sai pentru ca a plagiat-o pe Michelle Obamaintr-un speech, isi subliniaza in mod repetat dragostea pentru sotul ei si declara ca avortul este un drept fundamental, fara a se opri sa ia in considerare rolul lui Donald Trump in atacarea acestuia prin intermediul Curtii Supreme a SUA.
In cartea de memorii, deloc surprinzator, Melania nu are nimic de spus despre alte femei din viata sotului ei: Jean Carroll (femeia pe care Donald a defaimat-o si a agresat-o sexual); Stormy Daniels (vedeta de filme pentru adulti ale carei plati de bani fictivi au dus la condamnarea penala a lui Donald); Karen McDougal (fosta Playmate Playboy care a avut, de asemenea, o aventura cu Donald). Exista doar referiri trecatoare la Ivanka, fiica cea mare a lui Donald, cu care acesta a declarat ca s-ar fi intalnit ca iubita daca nu i-ar fi fost fiica, si pe care Melania se pare ca o detesta.
In carte Melania spune in repetate randuri ca isi iubeste propriul fiu, Barron, dar si pe parintii sai.
Fosta Prima Doamna isi petrece prima parte a cartii discutand despre munca sa ca model, care a adus-o la New York si a deschis calea primei sale intalniri cu Trump. S-a intamplat intr-o seara de vineri din septembrie 1988, cand dna Trump a vizitat Kit Kat Klub din New York in timpul Saptamanii Modei. La o masa din sectiunea VIP, un barbat – Donald Trump – si partenera sa „blonda atragatoare” au venit sa o intampine, a spus ea.

„Din momentul in care a inceput conversatia noastra, am fost captivata de farmecul sau si de natura sa relaxata”, scrie Merlania in carte.
Trump i-a cerut numarul de telefon. Ea a refuzat, cerandu-i in schimb sa ii dea numarul lui, potrivit cartii. Ea l-a sunat cateva zile mai tarziu, ceea ce a dus la prima lor intalnire la proprietatea sa Seven Springs din Bedford, New York.

Intr-una dintre cele mai personale sectiuni ale cartii sale, doamna Trump discuta despre acuzatiile potrivit carora fiul ei, Barron, ar fi autist.

Comedianta Rosie O’Donnell a postat pe retelele de socializare comentarii dupa o apariti a copilului, care era speriat si nu foarte comunicativ, sugerand ca atunci, in varsta de 10 ani, era autist, facand trimitere la un videoclip cu comportamentul si limbajul corpului sau la diverse evenimente.

„Am fost ingrozita de o asemenea cruzime”, scrie dna Trump in carte. „Mi-a fost clar ca nu era interesata sa creasca gradul de constientizare cu privire la autism. Am simtit ca il ataca pe fiul meu pentru ca nu-i placea sotul meu”. Ea a spus ca, desi „nu este nimic rusinos in legatura cu autismul”, fiul ei, acum in varsta de 18 ani, nu este autist.

O’Donnell si-a cerut ulterior scuze pentru postare, despre care dna Trump a spus ca a facut-o „furioasa”. „Am stiut ca tweet-ul si videoclipul vor deveni virale si am stiut cat de mult il vor rani”, a spus ea.
Nascuta in 1970 in Slovenia, Melania descrie vag cum a crescut impreuna cu sora ei mai mare, Ines, in casa lui Amalija, mama ei designer, si a tatalui Viktor Knavs, care a urcat pe scara ierarhica la compania auto de stat Slovenija Avto. Melania descrie o educatie plina de farmec – locuiau intr-un apartament cu trei camere decorat frumos de mama ei, iar Viktor se mandrea cu o flota de masini; familia se bucura de concerte si vacante in strainatate, iar o bona privata avea grija de Melania si de sora ei.
„Desi parintii mei au trait evenimente politice semnificative, pline de ecourile comunismului, ale Razboiului Rece si ale figurii enigmatice a lui Tito, ei insisi nu erau deosebit de activi din punct de vedere politic”, scrie ea. „Desi Slovenia facea parte din Iugoslavia comunista, comunismul de acolo era diferit de cel din Uniunea Sovietica. Crescand, m-am simtit mai legata de vecinii nostri din Italia sau Austria decat de alte tari comuniste din Europa de Est.”

Melania abordeaza direct acuatiile privind legaturile comuniste ale tatalui sau, scriind ca apartenenta acestuia la partidul sloven „a fost o consecinta a pozitiei sale de rang inalt si a salariului sau la Slovenija Avto.

Afilierea sa la Partidul Comunist a fost o inductie obligatorie, deoarece partidul a pus in aplicare o plata lunara automata a unei parti din salariul sau. Acest aranjament nu reflecta convingerile sale politice.”
Melania a studiat design industrial si arhitectura in Ljubljana, impartind cu sora ei mai mare un apartament pe care parintii ei l-au cumparat pentru fete si ca baza in capitala, inainte ca cariera ei de model sa ia avant si sa se mute in Italia, apoi la Paris, inainte de a se reloca in SUA.
La varsta de 26 de ani, Melania s-a mutat in 1996 la New York, unde „ritmul rapid al orasului mi-a alimentat impulsul, mentinandu-ma motivata in timp ce imi rezervam slujbe, realizam campanii si cautam noi proiecte”, scrie ea, referindu-se in mod criptic la restul vietii de model.

„Navigarea in lumea fascinanta, dar provocatoare a modei din New York a necesitat vointa si rezistenta.In ciuda esecurilor, am ramas dedicata si fidela valorilor mele. Desi unele intalniri din industrie au fost dificile, le-am gestionat cu echilibru.”
Melania a inceput cariera de model la o varsta frageda, fiind remarcata de profesionisti in Slovenia si ulterior lucrand in capitale ale modei precum Milano si Paris.
Melania l-a intalnit pe Donald Trump in 1998 la o petrecere din New York. Cei doi s-au casatorit pe 22 ianuarie 2005, intr-o ceremonie extravaganta in Palm Beach, Florida. Rochia sa de mireasa Dior a fost unul dintre punctele de atractie, fiind extrem de luxoasa.
Ca Prima Doamna, Melania a fost implicata in initiative precum campania „Be Best”, axata pe combaterea bullyingului online si promovarea bunastarii copiilor. A fost apreciata pentru stilul sau vestimentar, dar si criticata pentru unele decizii si aparitii publice controversate.

Citește în continuare